Delen vinden we super lief

Er zijn vele rituelen, gebruiken, symbolen en gewoontes die een symbolische betekenis hebben en hun bijbehorende bijgeloof. Van veel rituelen weet ik de herkomst niet, dat mijn nieuwsgierig wekte. Want wie wordt er nu niet blij van een klavertje vier? Ook loop ik niet onder een ladder door. Bij het vinden van muntjes geef ik ze standaard een kusje en als er iemand niest is het : “bless you”. En bij 3 keer niezen roep ik steevast: “morgen mooi weer” Ook tijdens mijn studietijd had ik altijd een geluk-pen tijdens examens. En ik geloof nog steeds dat als ik mijn gouden armbandje niet draag, dat die dag niet goed gaat verlopen. In mijn speurtocht kwam ik achter leuke weetjes en meer te weten over het fenomeen ‘bijgeloof’…. lees je mee? Ik ben ook nieuwsgierig of je jezelf er ook in herkent.

 • Paraplu

Je kunt beter ver uit de buurt blijven van een paraplu aangezien de paraplu vele vormen van bijgeloof kent. Open het nooit binnenshuis, want dan wordt je tweemaal beschermd. Een paraplu beschermt je buiten namelijk tegen de stormen van het leven en binnenshuis beledig je dan de beschermers. Dit brengt onheil en ongeluk. Draag je plu ook nooit met de punt naar beneden en open het niet als de zon schijnt. Laat je paraplu ook nooit vallen. En als je er eentje cadeau krijgt, hebben ze het niet goed met je voor. Goden zouden zich er namelijk onder schuilen. Bijgeloof pur sang… dan maar lekker natregenen hoor. En bijgelovig als ik ben laat ik de kinderen dan ook liever buiten met de plu’s!bijgeloof paraplu

 • Spiegels stelen je ziel

Het is me veelvuldig overkomen dat ik een spiegel heb laten vallen in duizenden stukjes. Volgens het bijgeloof brengt het 7 jaar ongeluk. De Romeinen geloven dat het spiegelbeeld een weerkaatsing is van de ziel. Door het breken van een spiegel wordt dit aangetast. Niet voor niets dat het in veel sprookjes als Sneeuwwitje en Dracula terugkomt. In de Romeinse tijd was het geloof dat je lichaam elke 7 jaar veranderde van samenstelling, vandaar de 7 jaar ongeluk. Als je glas breekt brengt het juist weer geluk. Best verwarrend eigenlijk.

 • Het getal dertien: Triskaidekafobie

Het getal dertien brengt in vele landen ongeluk. Je ziet in het vliegtuig geen rij 13 en in heel veel hotels is er ook geen kamer dertien. Ik raad je ook niet aan om aan een tafel te dineren met 13 gasten. Jezus at zijn laatste avondmaal met 12 discipelen en dat liep niet goed af. 12 staat voor perfectie en dertien komt erna. Meer dan perfect kan niet waardoor het getal 13 ongeluk brengt. In katholieke landen worden tafels echt gesplitst als er 13 gasten zijn. Of er wordt een extra couvert gedekt om de duivel te foppen. Bijgeloof speelt hier een zeer grote rol.

Vrijdag de 13e is ook een dag waarop ik extra oplet. In Italië hebben ze ook iets met het getal 17. Allitalia heeft bijvoorbeeld absoluut geen stoel 13 én 17. Mijn Italiaanse collega vertelde een mooi verhaal dat haar gynaecoloog zo hard op het scootertje kwam aan scheuren om ervoor te zorgen dat haar dochter de 16e geboren zou worden. Op de 17e zou het haar kindje namelijk veel onheil brengen. Ik zeg het later maar niet tegen Olivier die op 17 maart geboren is…oeps. Grappig om te vermelden dat in Frankrijk vrijdag de 13e juist weer een geluksdag is; “jour de chance”. Veel winkels hebben gelukskortingen en de loten verkoop zijn die dag sky-high. En in Spanje is het donderdag de 13e dat ongeluk brengt. Bijgeloof of niet…. in ieder geval goed opletten dus.

 • Sigaret en kaars

Als je je sigaret aansteekt met een kaars verdrinkt er een zeeman. Deze uitdrukking heb ik in mijn studenten tijd heel vaak gehoord. Ik blijf er in geloven al rook ik al jaren niet meer.

 • Afkloppen

En dan wel op onbewerkt hout. Als je het heel nauw neemt kun je enkel afkloppen op eiken, wilgen en appelboom hout. Door je eigen overmoedigheid kun je het noodlot soms aardig tarten en dat wil niemand. Het idee van afkloppen is dat je het ongeluk afwendt. De herkomst van dit bijgeloof is terug te vinden in de tijd van christus; namelijk het kruis.

 • Onder een ladder doorlopen

Dit is wel de ergste, ik vertik het! De driehoek is het symbool van de heilige eenheid en die moet je niet doorkruisen of doorbreken. Dat wordt gezien als godslastering en oneerbiedig waarmee je je lot tart. In de oudheid werd het zelfs gezien als duivelsverering. Dat brengt je heel veel onheil. Ik loop er dan ook braaf omheen.

 • Schommelstoel

In Ierland geloven ze dat je een schommelstoel niet moet laten schommelen. Je nodigt hiermee de duistere krachten uit om er in plaats te nemen en dat brengt onheil en zelfs de dood in je familie. Niet doen dus. Ik kijk nu ook heel anders naar de schommelstoel in de kinderkamer.

 • Zwarte katten

Om het lot te tarten hebben we zelf een zwarte kat in huis gehaald. Het speelde zeker in mijn gedachten dat zwarte katten ongeluk brengen, maar in het asiel had ze onze harten veroverd. Daarnaast ving ze in ons Amsterdamse huis muizen als de beste!

 • Hoefijzer

Hoefijzers brengen geluk. Ik kreeg er eentje van mijn oma en die hangt met de opening naar boven, want dan “vangt het al het geluk op” Het lijkt op de C van christus en ook op een halve maan dat in veel culturen geluk brengt. Houdt de hoefijzer dus niet op zijn kop, want dan kan al het geluk er juist uit vallen!

 • Het klavertje vier

Gelukkig zijn er dus ook dingen die voorspoed brengen. Het zien van een lieveheersbeestje, een hoefijzer en ook bij het zwaaien naar schapen gaat het je economisch aan de wind. Het klavertje vier is misschien wel het bekendste gelukssymbool.

 • Poep

Wist je dat in de poep trappen ook geluk brengt. (met je linkervoet) Ik vind het vooral vies en heel vervelend, maar dit stamt uit de 1e wereld oorlog. Daar waar koeien lopen en stront ligt weet je dat er geen landmijnen zijn. In Frankrijk wensen acteurs elkaar in de toneelwereld succes door “merde”te roepen. Te vergelijken met onze toi-toi. Het bijgeloof kent geen grenzen.

 • Verjaardag eerder vieren

Ik vier mijn verjaardag nooit eerder dan de daadwerkelijke datum. Het brengt ongeluk, want velen zeggen dat je dan het ongeluk op jezelf afroept zodat je het niet eens haalt. Dat willen we natuurlijk niet riskeren. In landen met de Joodse religie is bijvoorbeeld de baby shower uit den boze. Je viert dan feest terwijl het kindje nog niet eens is geboren. Ook het krijgen van cadeaus brengt dan enorm veel ongeluk.

 • Vallende ster

Bij het zien van een vallende ster mag je een wens doen en volgens de legende schijnen ze uit te komen. Ik blijf er in trappen en blijf mijn wensen doen. Er is er echter nog geen 1 uitgekomen, Maar misschien zijn ze iets te hoog gegrepen. Het verhaal gaat dat de goden uit nieuwsgierigheid naar de aarde afreizen en per ongeluk een ster uit zijn positie laten schieten. Als ze dan toch zo dicht bij de mensheid zijn is de kans ook groot dat ze wensen laten uitkomen.

 • Fingers crossed

Door je vingers te kruizen wend je het ongeluk af. Als ik iets spannend vind of iets wil uit laten komen draai je je middelvinger om je wijsvinger en het zal allemaal goed komen. Als je je vingers kruist achter je rug terwijl je een belofte maakt verbreek je hiermee de belofte zonder dat een ander dat weet. De herkomst is terug te vinden in de tijd van christus; namelijk het kruis.

 • Zwangerschap

Wat betreft zwangerschap en bijgeloof heb ik veel leuke verhalen mogen lezen. Chinese vrouwen mogen bijvoorbeeld niet naar een begrafenis of een huwelijk. Dit brengt negatieve invloeden uit op de baby of brengt ongeluk bij de bruid. Mochten ze toch gaan dan helpt een rood lint om de buik.

 • Kinderen voor kinderen – een been op de stoep

Achja, ik spoor gewoon niet helemaal. Ik draag geen nieuwe kleren op vrijdag, omzeil een ladder en blijf mijn vingers kruisen. Ik kan het gewoon niet laten. En als er een rouwauto passeert blijf ik de muziek wegdraaien om de slechte goden niet wakker te schudden. Het zit in mijn systeem en krijg het er echt niet uit. Ik lees dan ook maar niet nog meer over bijgeloof anders krijg ik er straks nog meer rariteiten bij.

Het fleurt de gewone dag ook wel wat op zeg maar. En ondertussen loop ik vrolijk verder met 1 been op de stoep…… ;-D

Want zoals het artikel op nu.nl ook zegt “bijgeloof verbetert prestaties”

Kinderen voor Kinderen 8 – Een been op de stoep
Gezongen door Merijn, Sanne, Sascha en Zamirah
Vara 1987

Hebben jullie ook zo jullie eigenaardigheden? Ik ben benieuwd!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 

 

 


Delen vinden we super lief