Delen vinden we super lief

De kerstballen zijn door de kids vakkundig uit de boom gehaald en de kerstboom versieringen staan weer op de berging. De kerstboom kan de deur uit, hooray! We hebben braaf gewacht tot 6 januari, ook wel het jaarlijkse ‘ Driekoningen ‘. Niet omdat we zo christelijk aangelegd zijn, het lukte ons simpelweg niet eerder. Waar de één de kerstboom en kerst versieringen na kerst direct opruimt, wacht de ander tot de laatste naald uit de kerstboom valt. Driekoningen is de officiële laatste dag van de kersttijd en is daarmee het officiële moment om alle kerstversieringen weg te halen.

kerst, action, kerstversiering, kerstdagen, kerstcadeaus

Ongeluk

Volgens de christelijke tradities zou het zelfs ongeluk brengen als je de boom langer zou laten staan. En aangezien ik bijgelovig ben, ga ik het lot niet tarten. Alle dennennaalden zijn, voor zover ik weet, weg. We hebben zelfs de bank en de kussen verplaatst om alles weer aan kant te krijgen. En zoonlief zag gelijk zijn kans schoon om een mega bank-hut te bouwen. Daarmee doop ik Driekoningen ook gelijk om in nationale #bankhutdag #WinWin.

6 Januari De nationale bankhutdag

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

D r i e K o n i n g e n Volgens de christelijke tradities brengt het ONGELUK als je je kerstboom langer laat staan dan DRIEKONINGEN. Wanneer hebben jullie de kerstboom en versieringen weggehaald? Als het goed is, is er geen dennennaald meer te vinden in dit huis, tenminste niet in onze bank, daar is een vakkundige en zeer geavanceerde bank-hut van gebouwd #linkinbio #bankhutdag #waarom #driekoningen #bankhut #bijgeloof #ongeluk #olivettepuntnl #threekings #kerst #nieuwjaar #opruimen #schoonmaken #Bethlehem #ster #Wijzen #joden #heer #mirre #goud #wierrook #Caspar #Melchior #Balthasar #schoonmaken #themadag #blogger #thingstodo

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Driekoningen, wat is het eigenlijk?

Volgens de christelijke tradities zou het zelfs ongeluk brengen als je de kerstboom langer zou laten staan. En aangezien ik bijgelovig ben, ga ik het lot niet tarten. Alle dennennaalden zijn, voor zover ik weet, weg. We hebben zelfs de bank en de kussen verplaatst om alles weer aan kant te krijgen. En zoonlief zag gelijk zijn kans schoon om een mega bank-hut te bouwen. Daarmee doop ik Driekoningen ook gelijk om in nationale #bankhutdag #WinWin.

Dure geschenken

De wijze mannen hadden dure geschenken bij zich die in die tijd heel duur waren;  goud, mirre en wierook. Goud was het symbool voor de koningen, wierrook stond voor de goddelijke afkomst en met de mirre werd aangegeven dat dit kindje zou lijden in zijn leven. Sommige bronnen noemen de drie wijzen bij naam: Caspar, Melchior en Balthasar en werden verheven tot koning vanwege deze (in die tijd) dure giften. Ze vertegenwoordigden ieder een werelddeel; 20-jarige Balthasar kwam uit Azië, de oude, grijze Melchior uit Europa en de donkere 40-jarige Caspar kwam uit Afrika. In de volksmond heet Driekoningen ook wel Dertiendag, het vindt namelijk plaats op de dertiende dag na Kerstmis.

fotoshoot, kaartje2go, drie koningen

Afsluiten van de kerst tijd

Met Driekonigen wordt ook wel de kersttijd afgesloten. Het is voor velen ook het startschot om de kerstboom weg te doen, als er überhaupt nog iets van over is. En als we toch bezig zijn, poets ik ook nog even verder. Misschien ken je de volgende spreuk wel: “Zet met Driekoningen ramen en deuren open, want wind met Driekoningen brengt zegen” Je ziet de term Driekoningen ook veel terug in weerspreuken. Hier volgen er een paar leuke;

  • Als het Driekoningen is in het land, stapt de vorst in het Vaderland.
  • Zoals de wind op Driekoningen staat, staat hij bijna het hele jaar.
  • Wie water drinkt dat op 6 januari rond middernacht uit een bron is geschept, wordt de komende 7 jaar niet ziek.
  • Met Drie Koningen lengt de dag, zoveel een geitje springen mag.
  • De Drie Koningen doen de dagen lengen en de nachten strengen.

Driekoningen vieren

In het zuiden van het land wordt er verkleed, het Driekoningen lied gezongen, een cake gebakken, noem maar op. Wij houden het bij een kleurplaat en het zingen van liedjes en uiteraard het weghalen van de kerstboom! We hebben weer onze woonkamer terug! Nou… eerst nog even de bank-hut ontmantelen.

drie koningen, kerst, wereldlichtjesdag

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief