Delen vinden we super lief

kerst, familietradities

Kerst gaat heel goed met kersttradities en laat ik nu dol zijn op tradities! Het zijn de ijkpunten waar je iedere jaar op terugvalt en die ik bewust inzet om een leven lang met warm hart op terug te kijken. Ik vroeg mijn dierbaren hoe zij hun kersttradities vormgeven en kwam tot de leukste vondsten. Ook wij hebben ieder jaar onze eigen familietradities die ik voor je op een rijtje heb gezet.

Het is een overzicht geworden met de leukste kersttradities waar je dit jaar mee kunt beginnen en dat je jaren later wellicht doorgeeft aan jouw kinderen! En mocht jij een familietraditie hebben die er niet tussen staat, deel die dan zeker met ons, ter inspiratie voor een ander

“Wat kerst eigenlijk altijd zo bijzonder maakt, is het hebben van ouders die zo gruwelijk veel van me houden”

kerst toetjes, gerechten, inspiratie, kinder kerst
Aan de magie van kerst komt nooit een eind
De liefde voor elkaar is namelijk iets wat niet verdwijnt

1. Kerstgedachte

Met kerst voelen velen zich alleen en eenzaam. We willen de pure kerstgedachte dan ook graag overbrengen op onze kinderen, het allerbelangrijkste van kerst! Of dit nu is via het ouderenfonds met kerstkaarten maken, koekjes bakken voor het lokale verzorgingstehuis, of een kerstpakket maken voor iemand die het echt verdient (christmas spirit give away). Via Amsterdam Cares waren er altijd fijne acties en ook in Apeldoorn ga ik op zoek naar een goed doel waar ik me bij kan aansluiten. Wellicht kun je lokaal wel een kerstdiner uitserveren, het is zulk dankbaar vrijwilligerswerk!

Een leuk interview in de flair (dec21′) over mijn jaarlijkse vrijwilligerswerk rondom kerst.

2. Het kerstverhaal

Het kerstverhaal
May your Christmas sparkle with moments of love, laughter and goodwill.

Hoe gaat het verhaal met Jezus in de kribbe nu ook alweer? Kerst draait natuurlijk om kinderke jezus, maar er is nog meer leuks te vertellen. Over wat de betekenis achter de kerstboom is bijvoorbeeld, of over het midwinter, de drie koningen en het verhaal van de kerstman is ook intrigerend.

Het kerstverhaal kan dus ieder jaar weer van stal gehaald worden d.m.v een boek, luisterboek, blog over kerstmis voor dummies, of met een Youtube kerstverhaal. We hebben thuis nog geen kerst stal staan, maar daar ben ik nog wel voor aan het struinen. Dat geeft het verhaal wat meer vorm.

3. Adventskaarsen

Op de vier zondagen voor kerst branden bij velen een extra kaarsje. Ons huis is net een kerk met alle kaarsen, maar rondom kerst net even meer. De eerste adventskaars wordt de vierde zondag voor Kerstmis ontstoken. Vervolgens wordt er elke volgende zondag een bijkomende kaars aangestoken. Dit tot ze alle vier branden op de zondag voor Kerstmis.

Hiermee tellen christenen af tot het kerst is en het kindje Jezus geboren wordt. Het kan op vele manieren en wij hebben van huis uit geen geloof meegekegen , maar de traditie en de gedachte er achter spreekt me zeer aan. De kaarsen kunnen versierd worden met een krans en laat ik dol zijn op kaarsen, kransen en bloemen.

4. Kerstkaarten

Met een kerstkaart houd je verbinding en stuur je een persoonlijke groet, of wens, waarmee het kerstgeluk verspreid wordt! Het versturen van kerstkaarten is bij ons echt een no-brainer en proberen ieder jaar weer echt uit te pakken. Dit jaar maken we er overigens een nieuwjaarskaart van.

kerst, kerstkaart
Kerstkaarten worden ieder jaar weer verstuurd.
Make it a December to remember.

5. ‘Christmas pudding’

bakvorm 1L ster - 25240091 - HEMA
bakvorm 1L kerstboom - 25240081 - HEMA

Ga met z’n allen aan de slag en maak een baksel. Meng al je wensen door het beslag, zet kerstmuziek op en schenk je zelf lekkere warme chocolade melk in. Dit is een kersttraditie die we jaarlijks herhalen. De leukte creaties weten we te maken koekjes, met een kerst een monchou taart of kerst hapjes. Bakken is leuk! De ster en kerstboom bakvormen zijn overigens ook echt leuk!

kerst toetjes, gerechten, inspiratie, kinder kerst

6. Elf on the Shelf

Elf on the Shelf is een Amerikaans fenomeen dat in 2005 bedacht is en al aardig aan het overwaaien is. The Elf on the Shelf is een kerst traditie en een activiteit waar het hele gezin van zal genieten. Het is gebaseerd op de traditie die Carol Aebersold in de jaren 70 met haar familie begon. Het is een boek met leuke rijmpjes waarin uitgelegd wordt dat de kerstman weet wie stout en/of aardig is doordat hij een verkennerself naar elk huis stuurt. Tijdens de feestdagen kijkt de elf overdag naar de kinderen en brengt hij elke avond verslag uit aan de kerstman.

Als de kinderen wakker worden, is de elf teruggekeerd van de Noordpool en verstopt zich op een andere locatie. Door deze activiteit kan The Elf on the Shelf een heerlijke uitdaging worden. De ‘elf‘ (een pop) plaats je zelf iedere dag op een andere plek en gaat gepaard met veel gekkigheid. Een ongekende leuke traditie! (nog niet in het nederlands verkrijgbaar, maar wel eenvoudig te vertalen en uit te leggen aan je kids)

7. Kerst pyama’s

Matching kerstpyama’s zijn een hit en ook wij zijn gezwicht. We hebben ooit een pyama set besteld in China, maar dat doen we nooit meer. Ik koop liever lokaal en ga voor kwaliteit!

8. Muziek maken

keyboard, kersttraditie

Zelf bespeel ik geen instrument maar hoe leuk is het om de gitaar er van de kinderen bij te pakken, of de keyboard van zolder te halen. Manlief kan dan gelijk ook zijn pianotalenten laten zien. Muziek en kerst gaan hand in hand.

Kopen jullie ook ieder jaar partycrackers? In elke partycracker zit een spreuk, een kroontje en stickers. Leuk om op het brod te leggen voordat je gaat eten. Zet allemaal een kroontje op, kies één van de stickers en kies een ding, dier of persoon,. Dit schrijf je op de blanco sticker die je op het kroontje van je buurman of buurvrouw plak. Met ja/nee vragen probeert diegen dan te raden wat er op de stickers staat.

9. Kerstpakket

kerstkaarten, adventskalender, adventskalenders

Mijn vorige werkgever was altijd gul rond kerst. Voor alle werknemers was er een prachtig kerstpakket waarmee de waardering voor het harde werken werd getoond. Het persoonlijke kaartje maakte het ook echt af. Mijn baan daarvoor was notabene in de relatiegeschenken, maar daar kregen we geen kerstpakket. Wel gingen we met het hele team uit eten dat een uur rijden was en dus eigenlijk meer een sociale verplichting.

Bij mijn huidige baan waarderen ze hun personeel enorm en stuurt de CEO vanuit Zweden een bericht met een item uit de collectie. Met 2500 werknemers lastig om persoonlijk te zijn en deze geste werd dan ook zeer gewaardeerd. En wijzelf? We geven ook dit jaar weer een leuk kerstpakket aan onze postbezorger, schoonmaakster en de oppas, enkel om onze dankbaarheid te tonen.

10. Een kerstboom vol herinneringen

Ieder jaar mogen onze kinderen een kerstbal of versiering uitkiezen. In Diemen begon de boom al aardig vol te hangen met knutsels en dus kochten we voor in ons nieuwe huis een grotere (nep) boom en een echte erbij in de centrale entree hal. Je begrijpt dat het met kinderknutsels een bont geheel vormt, maar die hang ik wat aan de achterkant. Voor mij hoeft de boom niet smiksmuk te zijn, de blije koppies als ze hun kunstwerk zien hangen, is me meer waard. Of de wow bij hun nieuwe kersthangers is onbetaaldbaar. De takkie kersthangers zijn dan ook een succes!

kersttraditie, familietraditie, kerstversiering, hema, kerstmis
Maybe Christmas, he thought, doesn’t come from a store.
Maybe Christmas, perhaps, means a little bit more. 

En zodra de Sint het land heeft verlaten, gaan we samen de kerstversieringen van zolder halen en ophangen, inclusief de kerstkransjes. Kerst is voor mij familie en liefde vól herinneringen met dierbaren! Als de boom vol hangt wordt de piek als laatste geplaatst, waarbij alle drie de kids om en om de honneurs waarnemen. We maken immers geen stiefkinderen. Naderhand gaan we er onderliggen om de sterren door de bomen te zien schijnen.

11. Kerstavond

Tafelzeil Snowflake Red

Kerstavond is voor ons een familieavond en dan pakken we uit met koken. Iedereen heeft zijn mooiste outfit aan en de tafel is kerstelijk versierd met ons thema tafelzeil en accessoires. De kindjes krijgen een voor, hoofd én nagerecht opgediend en er komen geen schermpjes aan tafel.

Mijn dochter mag haar kinder make-up erbij pakken en de jongens trekken hun smoking aan. Damastentafelkleden (velen gebruiken een familiestuk als traditie), kandelaars, servetringen, het oude servies van oma-oma… alles mag weer eens uit de kast getrokken worden.

kerstdiner, kersttraditie
Kerst geeft ons de kans om even pauze te nemen en stil te staan bij de belangrijke dingen om ons heen.

12. Gourmetten, of Pizzarette

Met kersttradities of familietradities krijgt alles net iets meer glans

Kerst draait om eten en mijn man is dol op koken. Kerstavond pakt hij dan ook graag uit met enkel ons gezin. Dit jaar schuift mijn schoonmoeder ook aan, want als eerder gezegd, met kerst hoort niemand alleen thuis te zitten Nu we wonen op steenworpafstand bij elkaar vandaan wonen helemaal perfect. Om met de familie tot een compromis te komen qua eten, is gourmetten eigenlijk altijd een goed idee.

De één wil namelijk gefrituurde Aviko aardappeltjes en de ander gepofte Vitelotte Noir aardappelen. Om gedoe te voorkomen, neemt iedereen zijn eigen gewenste eten mee. Probleem opgelost en hopelijk ook dit jaar weer een vredige kerst. Een leuk alternatief is ook wel de pizzarette, bij ons ook altijd weer een succes.

pizzarette, pizza, mini pizza, gourmetten
Tradities zorgen voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid

13. Kerstontbijt

Om gelijk door te pakken op eten; ‘het ontbijt is heilig’. Een kerststol, eitje, eigen gemaakte croissants, kerstmannen kaas, hagelslag met rood-groene chocolatjes, roomboter in de vorm van een kerstman en verfijnde vleeswaren. In pyama zitten we aan het ontbijt met kaarsen aan, kerstmuziek op en we kletsen wat af. Uiteraard dek ik de tafel geheel in stijl!

14. Kerstlampjes rondom het huis

Zodra manlief groen licht krijgt voor de kerstversiering gaat hij los. In Diemen was het een kakefonie aan kleuren en knipperende lichtjes, ongekend. Een fietsende sneeuwman aan het huis, een opgeblazen sneeuwpop, lichtprojectoren. Iedereen die met de trein langs Diemen-zuid ging, zag ons lichtspektakel vanaf het spoor.

We wonen nu echter wel wat anders (lees ‘tussen monumentale woningen en keurige mensen’) en heb hem wel heel subtiel gevraagd om het ietsjes minder groots aan te pakken. Hij is al wel bezig met elektra aanleggen dus weet niet in hoeverre het hier ook een Chinees lichtjes parade zal worden, ik vrees het….

15. Kerstochtend & cadeautjes

De cadeautjes onder de boom is overgewaaid uit de USA en tsja ik kan het niet laten. Aangezien Sinterklaas voor gaat, beperk ik het met 1 cadeautje onder de boom. Ik pak het extra mooi in met inpakpapier en accessoires met Linten, glitters en accessoires. Ik kan echt los en de cadeautjes liggen dan ook al een week te pronken onder de boom. (Ook omdat het leuk staat, toegegeven!)

afvallen met kerst, kerstkaart, kerst, driekoningen, kerstboom
The best way to spread Christmas cheer
is singing loud for all to hear!
Elf

16. Fotoshoot

Helaas moeten onze kinderen er ieder jaar aan geloven, ze worden op de blije kiekert gezet voor de boom. Deze familiefoto’s koester ik enorm. In onze mooiste outfit (en vermoeide koppies na een stress maand) staan we arm in arm te stralen voor de boom. En wat ik eigenlijk nog veel leuker vind, zijn de foto’s die niet mainstream zijn! De photo probs doen het ook altijd zeer goed. De foto van mijn oma (R.I.P) sluit ik in mijn hart. Leuke kerstbrillen, rendier haarbanden en leuke sokken, love it!

kerstvakantie, kerst tradities
Tradities verbindt generaties en doet ons terugdenken aan hen die er niet meer bij zijn. Het is bijzonder om een traditie die al generaties in je familie is te blijven eren.

17. Nachtmis

Een nachtmis bijwonen is toch wel een aanrader als je er nog nooit bent geweest. Ook onze kinderen wil ik het dit jaar graag meegeven en gaan we in Apeldoorn op zoek naar een plek waar ze het op originele wijze met koor en al uitvoeren. Tegenwoordig hebben kerken meerdere diensten op 1 avond waarbij je niet tot middernacht hoeft op te blijven met je kleintjes mocht je hier ook interesse in hebben.

kersttradities, kerst toetjes, gerechten, inspiratie, kinder kerst
De herinneringen van later creëer je nu!

18. Kerstfilms

Zodra de eerste nieuwe kerstfilm weer op Netflix staat, is het voor ons kerst, naast de kerstmuziek op Sky radio uiteraard. In de aanloop naar onze favoriete dagen organiseren we regelmatig een film avond met de Grinch, last christmas, of tranen trekkende kerstcommercials. Hot choco, chocolade bommen, warme dekentjes, kaarsjes aan en wegzwijmelen maar. De ultieme familietradite is toch wel dat we jaarlijks naar de bioscoop gaan voor een kerstfilm. Afgelopen jaar zagen we Coco, niet geheel kerst, maar wel een prachtig moraal en alles draaide er om familie. Encanto is ook een aanrader, of wat dacht je van Dragon Girl.

Vuurtje fikken in de tuin met marshmallows en chocolade melk! heb je de marschmallows al gespot bij de HEMA?

19. All you need is love kerst special

Kerst draait om familie, samenzijn en liefde. Met name rond kerst mis je je dierbaren die er niet meer zijn, of die ver weg zijn. Op kerstavond kijk ik dan ook graag de All You Need Is Love kerstspecial net als een paar miljoen mede fans. 24 december, 20:30 uur zullen we weer klaar zitten en schakelen in op RTL4 voor de All you need is love kerstspecial. Wat ook leuk is, is om de matrassen naar beneden te halen en er samen naar kijken en rond de kerstboom in slaap te vallen. Dit hebben we zelf nog nooit gedaan, maar houd ik in gedachten voor als de kids ouder zijn.

Kerst en muziek gaan hand in hand

20. Adventskalender

Adventskalenders zijn een eeuwenoude traditie die door te tijd enorm veranderd is. Het zijn 24 vakjes met achter elk vakje een verassing om de tijd naar kerstmis af te tellen. We hebben ze ieder jaar met een chocolaatje gehad, maar de lego variant vind ik toch wat gezonder. Tegenwoordig bevatten de kalenders de gekste spullen voor kinderen, volwassen en zelfs honden. En dat terwijl het van origine kleine plaatjes waren die de kinderen konden verzamelen. De gelukjesdag beleef kalender is ook bijzonder, die eigenlijk het hele jaar ingezet kan worden.

Christmas is not a date, it is a state of mind.

21. Kerstballen beschilderen

Ook met kerst kun je aan de knutsel. De mickey kerstballen vind ik leuk om te maken. Met een aansteker, twee kleine ballen en 1 grote kerstbal heb je de oortjes er zo op gemaakt. Wat verf, glitters et voila! Op pinterest kun je je hart ophalen bij de DIY kerstballen. Een fijne activiteit om de kinderen bezig te houden.

22. Spelletjes spelen

De één is een mega spelletjes fan, de ander totaal niet. Met kerst waag ik het er op en nu de kinderen ouder zijn, pakken we het spelbord erbij. Ik heb vele spellen mogen reviewen en zal mijn favorieten klaarzetten. Dat is onder andere (kinder)Monopoly, Kolonisten van Katan, Stratego, Squla spel, Twister en 30 seconds. Met kerst nemen we er de tijd voor en krijg de spelletjeskast onze aandacht.

squla

Een ander leuk idee is om een kerstquiz, of pubquiz tijdens de foute truien kerstborrel te organiseren. Stel vragen als: “Wat brachten de drie koningen mee bij de geboorte van Jezus” (Goud, wierook en mirre), of in het kader van ‘Dreaming of a white christmas‘, hoevaak was dat sinds 1900? (slechts 8 x ). En de muziek ronde is te leuk waarbij je kerstliedjes moet afmaken; ‘driving home for…. (christmas), Oh denneboome, oh Denneboom, …(wat zijn uw takken wonderschoon). Plezier gegarandeerd! Online zijn er ook heel veel leuke kerstfeitjes te vinden om in de kerstsfeer te komen. Dit zijn kersttradities die me aanspreken!

drie koningen, kerst
Ieder jaar maken we kerstfoto’s voor de kerstkaart, versieren we samen de kerstboom en luisteren we naar kerstliedjes. Het fijne van tradities is dat je ze bewust inzet. Ook al is je traditie dat je juist geen tradities hebt – dan is dat een bewuste keuze. Je kiest daarmee duidelijk wat jij belangrijk vind en hoe jij kerst wilt vieren.
christmas, kersttraditie, familie traditie

23. Foute Kerstavond

Foute kersttruien zijn mijn guilty pleasure en met onze lions club hadden we zelfs een foute truien en foute accessoire competitie. Met een foute truien borrel is hilariteit gegarandeerd en het zorgt voor fijne, onvergetelijke herinneringen.

24. Kerst-uitje

In Parijs, londen, of Berlijn is het met kerst een feest om te zijn. Met een groot, jong gezin vonden we het echter nog geen goed idee. Ook in Nederland hebben ze leuke kerstmarkten waar je helemaal in kerstsferen kunt komen. En laten we ook een leuke Intratuin hebben waar de kerstafdeling jaarlijks een bezoekje van ons krijgt voor de kerstballen zoektocht.

Make it a december to remember! Kinderen worden heel snel groot en hoe bijzonder is het om kersttradities te hebben die ieder jaar weer terug komen!

25. Start kerstvakantie

Monopoly spelen met opa

De laatste vrijdagmiddag voor de kerstvakantie, luidden we de vakantie feestelijk in bij ons vaste gezellige plekje in Apeldoorn. Ook hier hebben we ons vaste stekje gevonden waar de barman je herkent en je je thuis voelt. Overigens is het pannekoekenrestaurant ook favoriet bij ons thuis. Het is inmiddels een familietradite geworden om de vrijdagmiddag feestelijk af te sluiten.

Hoe leuk om een hema takkie mok te geven onder de kerstboom met mini marshmallows, een chocolade bom en lekkernijen om een eigen freakshake te maken. Ohboy…Nice!

26. Bonje in de familie

Ik kan er wel omheen draaien, maar bij velen is er tijdens kerst, of erna gezeur in de familie, of in de relatie. Het lijkt inmidels wel een familietraditie dat er irritaties om de hoek komen kijken tijdens de kerst. Met name bij een derde kerstdag of als je te lang op elkaars lip zit. Kerst wordt pas echt leuk als jij gaat doen waar jij en je gezin blij van wordt. Nu de kinderen ouder worden en ik zelf ook wijzer, spendeer ik mijn spaarzame vrije tijd verstandig en neem ik afstand van energieslurpers.

kerstcommercials, kerstkaart
Merry everything and a happy always!

27. Kerst tradities over de grens

Vrijwel overal op de wereld wordt kerst gevierd, uitzonderingen daargelaten uiteraard. in Scandinavische landen zie je heel vaak een levende kerststal, in Venezuela gaan ze met rolschaatsen kerst tegemoet en in Griekenland verstoppen ze een geluksmunt in een taart. Net als bij oud en nieuw. Ik ben reuze benieuwd naar andere familie kersttradities en vul het dan ook graag aan!

Gerelateerde blog: Top 30 oud en nieuwjaarstradities om het jaar goed in te luiden en geluk gegarandeerd lijkt!

Wat zijn jouw kersttradities?

Zo, nu heb je een rits aan fijne kersttradities waar je jouw eigen draai aan kunt geven! Ik ben benieuwd of er een traditie tussen zit die je aanspreekt en dat een eigen gevoel van identiteit zal gaan geven? Of heb je misschien zelf nog een kersttraditie die eigenlijk niet in dit rijtje mag ontbreken. Geef het dan zeker door en ik voeg het aan deze fijne lijst toe! Wij gaan alvast verder met het versieren van ons nieuwe huis. Meer ruimte is meer versiering… manlief ziet zijn kans schoon en ik houd mijn hart vast…

Hele fijne feestdagen!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief