Delen vinden we super lief

Een kerstmenu in elkaar flansen is niet altijd makkelijk. Zou iedereen het wel lusten, is een ander recept niet verstandiger, is het wel genoeg, of maak ik toch iets anders? En wat zijn lekkere kerst nagerechten waar ik niet eeuwen voor in de keuken hoef te staan? Ik zal jullie hier mijn top 5 favoriete toetjes geven, dat een mix is van klassieke kerst nagerechten met eigen inbreng, waar we ieder jaar toch wel een aantal keer echt van smullen.

kerst toetjes, nagerechten,  desserts

1. Een klassieke chocolademousse… 

Ik weet niet waarom, maar ik associeer de kerstperiode met chocolade desserts. Chocolade maakt mensen gelukkig en is heerlijk in een gezellige sfeer. Daarom heb ik dit als eerste favoriete toetje gekozen. Boodschappen doen voor dit dessert is heel eenvoudig. Chocolade, eieren, suiker en wat rood fruit voor de finishing touch. Om toch een eigen wending aan het gerecht te geven, kan je een combinatie maken van twee verschillende mousses. Maak bijvoorbeeld een witte en een bruine chocolademousse. Of gebruik voor de ene 70% pure chocolade en voor de andere een mengeling van fondant en melkchocolade. Zo krijg je een leuke kleurschakering.

kerst toetjes, nagerechten,  desserts
Met rood fruit als garnering ziet elk nagerecht er fantastisch uit!

2. Een overheerlijke sabayon met vanille-ijs 

Een luchtig dessert dat toch zwaar kan vallen, de sabayon. Als je eieren, suiker en een fles witte wijn of champagne in huis hebt, hoef je zelfs geen boodschappen meer te doen. Dit toetje is overheerlijk om de gasten mee te verrassen. Probeer wel op voorhand al eens te oefenen, want bij de meesten mislukt een sabayon de eerste keer. Eventueel kan je om het jezelf gemakkelijk te maken een elektrische klopper gebruiken. De combinatie van het koude ijs met de warme sabayon is overheerlijk! Zijn er echte zoetekauwen aanwezig? Dan is het ook perfect mogelijk om wat zaadjes van de vanillestok toe te voegen aan de sabayon.

kerst toetjes, nagerechten,  desserts

3. Pistache brownies 

Weinig mensen kennen dit nagerecht. Iedereen kent de klassieke versie met chocolade. Maar om een keer een choco-less dessertje te maken is dit echt een topkeuze. Eieren boter en pistache-pasta zijn de belangrijkste ingrediënten, omdat velen nog niet van dit toetje hebben gehoord, kan je er zeker jouw gezin en familie mee verwennen. Indien er fans aanwezig zijn, kan een glaasje Amaretto de perfecte aangepaste borrel zijn. De smaak van de amandelnoten komt dan zowel voor in het dessert als in je drank.

kerst toetjes, nagerechten,  desserts
Wafels staan niet in deze top 5, maar zijn ook altijd een groot succes!

4. Crème brûlée 

Zeer eenvoudig te maken en ooh zo lekker! De crème brûlée is mijn favoriete dessert aller tijden en haalt de Parisienne in me naar boven. Eigenlijk kan je deze maken voor elke gelegenheid. Het grote voordeel aan crème brûlée is dat je de crème geheel op voorhand kan maken. Als het tijd is voor het dessert neem je simpelweg de kommetjes uit de oven, je strooit de suiker erop en afbranden maar! Meer dan een heerlijke koffie hoef je er niet bij te serveren. Het krokante warme korstje met de zalige koude crème is zo fantastisch lekker! Mocht je toch een aangepaste garnituur zoeken, dan is peer vaak een heerlijke optie. Strooi deze er niet over, ernaast zijn ze veel lekkerder.

kerst toetjes, nagerechten,  desserts
Mocht je tijd over hebben, combineer de toetjes op 1 bord, succes gegarandeerd!

5. Moelleux 

Een chocoladebommetje om af te sluiten. De meesten zullen deze heerlijke klassieker wel kennen, zalig die geur in je huis. Ook de moelleux kan je goed op voorhand maken, last minute even in de oven en klaar! Omdat veel mensen moelleux ervaren als een zwaar gerecht, is het een goed idee om hier wat fruit bij te verwerken. Bij chocolade gaat mijn voorkeur uit naar rood fruit, ook al is dit in de winter moeilijker te krijgen. Ook een appeltje met wat kaneel zou perfect kunnen! Maak er een frisse appelsalade van in kleine stukjes. De kindjes zullen er zeker ook heerlijk van smullen!

kerst toetjes, nagerechten,  desserts

En eigenlijk kon ik qua toetjes en desserts nog wel even door gaan! Een top 5 is eigenlijk ietwat summier aangezien de tiramisu, vlaflip, bitterkoekjes-rum cake van oma en mini taartjes ook heel hoog gepositioneerd zijn op mijn favorieten lijst! Op de website boodschappen.nl heb ik zoveel lekkers gezien dat we met kerst hoogstwaarschijnlijk enkel toetjes zullen eten! Het zal het kerstdessert buffet van m’n dromen worden al moet ik nog wel heel even overleggen met ‘el husband’ die met kerst vask chef keuken is!

Het wordt in ieder geval een echte eyecatcher als spectaculaire afsluiter van het kerstdiner. Onderstaande toetjes waren in ieder geval een mega succes!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief