Delen vinden we super lief

De kerstkriebels zijn in volle gang nu de dagen korter worden, de winterjassen aan kunnen en we onder onze warme dekentje kerstfilms gaan kijken. Kerst is toch wel een prachtige tijd die we volledig uitbuiten qua versiering en toebehoren. Het is fijn om tijd met het gezin door te brengen rondom de kerstboom of aan een mooi versierde kersttafel, maar dan wel graag kerst zonder stress. Het versieren van de kerstboom en decoreren van ons huis met de mooiste kerstaccessoires is leuk, maar aardig wat werk, met name met de kinderen.

Kerst zonder stress: top 12 tips

Of het nu voor de kerstboomversiering is, of om veel lekkers in huis te halen, het liefst shop ik op 1 adres waar het kerstassortiment volledig is en waardoor we snel klaar ben met de voorbereidingen op 1 plek. Geen kerst stress waardoor we snel achterover kunnen leunen, kunnen ontspannen en proosten met een glühwein. Dat is onze eerste tip, maar om een kerst zonder stress tegemoet te gaan delen we meer tips.

1. Shop op 1 adres

kerstversiering, hema

Met het afstrepen van verlanglijstjes, het koken van een fantastisch kerstdiner en het decoreren van je huis, is kerststress geen onbekend fenomeen. Dat is gelijk de reden waarom ik shop op 1 adres en het mezelf makkelijk maakt met de kerstversiering, cadeautjes én het lekkers voor het kerstdiner. Zo heb je meer tijd om te genieten van het kerstfeest en mijd je lange rijen en drukte in de winkels.

2. Familietradities

De beste manier om dit jaar de leukste Kerst ooit te organiseren is eenvoudig door wederom de familietradities af te strepen. We zoeken ieder jaar nieuwe boomversieringen en maken die kerstavondwandeling waarbij we naar binnen gluren bij versierde huizen. Ook halen we onze kerstmok uit de kast om te vullen met marshmallows en een choco bol. leg de lat niet te hoog is mijn advies. Je vaste rituelen zijn echt prima! Maak van je kersttraditie iets waar je naar uitkijkt en waar je jaarlijks op kunt verheugen. Kinderen herinneren het zich en zullen het doorgeven. En het kijken van onze favoriete kerstfilm is uiteraard een must. (als we ze in aanloop naar kerst niet al allemaal hebben gezien). Hoorde ik iemand over chocolade met gingerbreadmannetjes? Yummie….

3. Kerstversiering

geurkaars in glazen pot Ø10x14 winter wonderland - 25150118 - HEMA

Het liefst versieren we de hele buurt met lichtjes en slingers en knutselen we zelf de decoratie in elkaar. Nu we groter wonen, kunnen we los en ons uitleven. Onze kerstelfjes hebben dit jaar meegeholpen om het huis te versieren. We gaan er voor zorgen om ook de aanloop naar de feestdagen gezellig te maken. We willen er wel voor zorgen dat het een kerst zonder stress wordt en pakken het op wanneer we er zin in én tijd voor hebben. De kerstversiering is van zolder gehaald en als traditie kopen we er leuke versieringen bij. Dit jaar zijn het takkie hangers, kaarsen, geurstokjes met kerstgeuren en grote sterren. Qua kerstversiering kun je los.

hema, kerstversiering, kerst, kersttraditie, kerst zonder stress

4. Kerstverlichting

Kerst is toch onlosmakelijk verbonden met kerstverlichting en hoe dichterbij de feestdagen we komen, hoe meer kerstverlichting je om je heen zult zien. In de winkelstraten, raamkozijnen, bomen en als het schemert fonkelen de kerstbomen je tegemoet. Lampjes maken de donkere dagen voor kerst zo veel gezelliger en knus. We hebben onze eigen energievreters vervangen door LED licht dat aanzienlijk scheelt. Kerst zonder stress door te verkomen dat je een hoge energierekening op de mat kunt verwachten. Met name nu we drie kerstbomen in huis hebben staan. En buiten hebben we diverse boompjes behangen met LED lichtnetten…. (en op afstand te bedienen met Qnect) (top tip) ho, ho, ho merry Christmas

5. Kerstboomversiering

De kerstboom versieren, wie heeft er geen goede herinneringen aan? Het is misschien wel het allerleukste van de donkere maanden te noemen. Zodra de Sint vertrokken is, gaan we gelijk los. Naast twee nep bomen, haalden we ook een echte kerstboom op de Veluwe. Het uitzoeken van nieuwe kerstboomversiering is natuurlijk nóg leuker. Ieder jaar vullen we onze collectie aan, maar dan wel het liefst van plastic of stevig glas.

In onze boom hangen niet enkel ronde ballen, maar ook hangers in allerlei andere vormen. Je kunt dus de keuze maken tussen glazen of plastic kerstballen. Die laatste is handig als je (kleine) kinderen of huisdieren hebt, of als je zelf nog wel eens per ongeluk tegen de boom aanstoot. De multipacks zijn ideaal voor als je meer van dezelfde kerstballen in één keer wilt kopen. Leuk voor als je bijvoorbeeld een knalroze boom wilt deze kerst. Kerst zonder stress is het credo en daarom maken we het ons makkelijk door snel klaar te zijn. Hang de kerstboom vooral vol met alles wat jij (en je kinderen) mooi vindt.

kerstster 70cm papier velvet rood - 25150063 - HEMA

6. Kerstbomen

Een kerstboom is hét middelpunt in huis in de decembermaand en het optuigen is toch wel altijd een fijn moment. Pak lekker uit met mooie kerstballen en versiering. Want wat is nu een kerstboom zonder kerstballen en -hangers? Ga je voor traditionele kleuren en versiering, of kies je dit jaar voor een speciaal thema?

Bij ons staat er een rood-witte klassieke boom in de entree-hal, een kerstboom met opgespaarde ouderwetse versieringen in de woonkamer en in de keuken een ratjetoe met alle kinderkunstwerken en gekke ballen. De kerstman met een mondkapje, bierflesjes en kinderknutsels, in deze boom mag alles en zal echt niet gaan stressen dat het niet matcht… let it go….

kerstversiering, hema

7. Koken en tafelen

Bij kerst hoort een prachtig aangeklede kersttafel. Denk aan stijlvolle servetten, handige menu krijtbordjes, naamkaartjes en tafelconfetti waarmee je de tafel extra feestelijk maakt. Kerst is natuurlijk niet compleet zonder lekkers: van hapjes tot de lekkerste kerstwijnen die goed passen bij het diner en een Christmas cracker aan toe. Toch hoop ik dat manlief ook bij ons komt zitten, in plaats van zich de hele dag uit te sloven in de keuken.

We hopen dat straks niemand meer van tafel wil en het een lang en gezellig kerstdiner wordt bij ons thuis, precies zoals Kerst hoort te zijn. Op de 2e kerstdag trekken ook wij het gourmetstel, of pizzarette uit de kast en laten we ons niet gek maken. Het hoeft niet altijd uit culinaire hoogstandjes te bestaan.

kerstkaarten Ziezo Marokko tropenmuseum

8. Kerstkaarten

Ieder jaar is het weer de vraag of er kerstkaarten op onze deurmat zullen liggen. Zelf sturen we ze maar wat graag uit omdat het een moment is om toenadering te zoeken naar dierbaren. Een kaartje met enkel onze naam gaat me iets te ver en maak er wel graag iets meer werk van.

Leuk om te versturen, nóg mooier om te krijgen. De kerstkaarten liggen dan ook al een tijdje klaar en pak mijn momenten om er een persoonljk bericht van te maken. In combinatie met een persoonlijke kerstgroet, tover je met de feestdagen ongetwijfeld een grote glimlach op het gezicht van je dierbare vrienden en familieleden.

9. Kerstcadeaus

Of het nou voor je moeder, opa, vriendin, vrouw of kindje is. Het is altijd leuk om iets te geven waarmee de ontvanger zichzelf in de watten kan leggen. Denk hierbij aan een gezichts- of haarmasker, een heerlijke bodylotion of handcrème. Het perfecte kerstcadeau hoeft natuurlijk niet persé een beautyproduct te zijn. Een warme badjas of pyjama voor de koude winterdagen is ook fijn om te krijgen.

Mijn hart maakt een sprongetje van warme sloffen, sokken, een mooi plaid of set kaarsen. Voor de kinderen liggen er mokken onder de kerstboom. Met de sint zijn ze genoeg verwend en de mokken kunnen we gelijk gebruiken tijdens de kerstfilm marathon op kerstochtend. De cadeautjes zetten we in teken van relaxen, family time en zen zijn! Kerst zonder stress it is!

Het woord ‘kerst’ is uit het woord christus ontstaan; zo betekent “kerstenen” bijvoorbeeld “christelijk maken”.

10. Kerst inpakpapier

Welke kerstcadeautjes je jouw dierbaren ook geeft, je kunt ze nog leuker maken om te geven én te krijgen door ze mooi in te pakken met een persoonlijk berichtje. Wees lekker origineel en maak het zo bont of juist stijlvol als je zelf wilt. Door tijd en aandacht te steken in het inpakken van je kerstcadeaus, geef je jouw cadeaus een persoonlijk tintje. Connectie en verbinding is een groot goed en werkt goed op je gestel, beloofd!

kerst

Én, zo laat je de ontvanger zien hoe belangrijk hij of zij voor je is. Dat past natuurlijk perfect bij Kerst. Omdat ze zo mooi zijn wanneer je ze langsbrengt of opstuurt, willen je vrienden en familie ook nog eens de tijd nemen om hun kerstcadeautjes open te maken, in plaats van het papier er meteen af te scheuren. Besteed dus aandacht aan de mensen die je lief zijn.

Of je nu jong bent of oud, het blijft leuk om cadeautjes te krijgen op kerstavond. Al helemaal als die cadeautjes leuk ingepakt zijn. Dat staat zó gezellig onder de kerstboom

11. Kerst knutselen

Onze kleine creabea’s knutselen op school een kerststukje in elkaar en op de markt kocht ik een krans voor aan de voordeur. De knutsels van toen de kleintjes echt klein waren, hangen uiteraard ook in de boom. We gaan een kerst zonder stress tegemoet door niet al te hoge verwachtingen te hebben. We laten de kids lekker kneuteren, knutselen en schilderen en ze mogen de boom vol gekkigheid volhangen.

Want ook al is de boom opgetuigd en klaar, je kunt altijd extra met de kinderen gaan knutselen voor kerst. Dat is niet alleen heel gezellig, je kunt ook lekker even je creativiteit de vrije loop laten.

12. Kerst / feestkleding

Qua kerst outfit laat ik me niet gek maken. De kast hangt vol met jurkjes, glitteroutfits en fijne sets die lang niet gedragen zijn. De warme kersttrui en een comfy look gaan goed hand in hand. En ok, ok, op kerstavond pak ik uit en ga ik met glitters aan de haal.

14. Kerstwijn en lekkers

Het allerbelangrijkste is toch wel het creeren van fijne momenten met onze dierbaren en veel gelach en gezelligheid in huis. We hebben zelf twee dagen vrij genomen om tot rust te komen en veel in en rondom het huis te zullen zijn. We wensen jullie dan ook een prachtige, liefdevolle tijd in goede gezondheid! En hopelijk een kerst zonder stress, ondanks de gekke tijden!

kerst

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief