Delen vinden we super lief

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker. Adventskalenders. Maar wat zijn deze kalenders precies? Waar komen ze vandaan en waarom zie je ze eigenlijk nog niet zo heel veel in Nederland? In deze tekst gaan we bekijken wat een adventskalender precies is, waar deze vandaan komt, en in welke vorm de we deze kalender tegenwoordig allemaal tegenkomen.

Advent

Allereerst is het handig om te weten waar advent vandaan komt. Advent is de Latijnse benaming voor komst. In het Christendom bereiden de christenen zich op de komst van kerst, wat de geboorte van Jezus is, door middel van een adventsperiode. Deze periode duurt altijd maximaal vier zondagen en bevindt zich over het algemeen vooral in de maand december. Deze begint altijd op de zondag die zich het dichtste bij de datum 30 november bevindt en eindigt op kerstavond, 24 december.

kerstkaarten, adventskalender, adventskalenders

De adventskalender is gemaakt om kinderen enthousiast te krijgen voor de kerstviering. Dat omdat het natuurlijk een belangrijk christelijk feest is en ouders hun kinderen hier graag enthousiast voor willen krijgen. De kalender zoals wij die kennen stamt vooral uit Duitsland en Oostenrijk, maar wordt ook in andere landen steeds populairder. De periode van advent is dus voor het aftellen naar kerstmis.

Adventskalender

Maar wat houdt deze kalender nou precies in? Eigenlijk zegt het woord het al. Het is een kalender die aanduidt wanneer kerst precies is en ook voor elke dag voor kerst komt vaak een apart vakje heeft. Deze vakjes kun je openmaken en bevatten van oudsher vaak plaatjes die verzameld konden worden. Uiteindelijk zijn hier ook chocolade en zoetigheid bij gekomen.

kerstdiner oudejaar, adventskalender, adventskalenders

Elke dag die voorbij gaat mag er een vakje, die correspondeert met die dag, opengemaakt worden en mag de inhoud eruit gehaald worden en opgegeten worden. Vaak zijn dit dan ook 24 vakjes. Op die manier wordt iemand enthousiast gemaakt om de dagen af te tellen naar kerst. Toch wel heel leuk naast de kerstkaarten en andere kerstvoorbereidingen. Ik ben dol op tradities!

Snoepgoed overload

Tegenwoordig is het niet zo dat deze kalenders alleen nog maar bestaan met chocolade of snoep, maar we zien ze steeds vaker terug ook gevuld met andere artikelen. Het originele idee van de kalender is dat hij gebruikt wordt om kinderen enthousiast te krijgen voor het aftellen naar kerstmis.

Verschillende soorten adventskalenders

kerst, driekoningen, kerstboom, kerstmis

In de laatste paar jaren worden adventskalenders in Nederland ook steeds populairder. De oorspronkelijke boodschap wordt niet altijd meer meegegeven, maar het wordt meer een soort cadeau die je aan elkaar geeft in de periode voor kerst. Zo zien we adventskalenders in steeds meer verschillende vormen en variaties voorbij komen. Er zijn bijvoorbeeld kalenders die zich richten op volwassenen, maar ook kalenders die zich blijven richten op kinderen, of zelfs op huisdieren.

Adventskalender voor volwassenen

Voor volwassenen vindt je tegenwoordig bijvoorbeeld kalenders met producten als wijn of spreuken. Elke dag wordt er alsnog een vakje opengemaakt, maar zit hier geen chocolade in, maar juist wijn of een spreuk. Ook heb je voor volwassenen adventskalenders met beautyproducten zoals zeepjes of shampoos. Ook kun je denken aan kalenders die juist make up bevatten. Op die manier wordt de kalender dus heel erg gefocust op iemand zijn eigen voorkeuren omdat niet iedereen blij wordt van make up.

Adventskalender voor kinderen

Aan de andere kant zie je dat adventskalenders voor kinderen ook steeds uitgebreider worden. Zo heb je speciale kalenders voor jongens en meisjes met bijvoorbeeld speelgoed wat past bij hun gender. Toch zijn er ook nog steeds kalenders die chocolade of snoep bevatten waardoor de echte traditie op die manier nog steeds in stand wordt gehouden. 

Tot slot

Adventskalenders zijn dus een eeuwenoude traditie die door te tijd enorm veranderd is, maar nog steeds aanwezig is. 24 vakjes met achter elk vakje een verassing om de tijd naar kerstmis af te tellen. Tegenwoordig bevatten de kalenders zowel spullen voor kinderen als volwassen, maar van origine waren dit kleine plaatjes die de kinderen konden verzamelen.

kerstcommercials, kerst, kerstmis

We kijken weer uit naar kerst en ik ben nieuwsgierig naar welke bijzondere adventskalenders er weer zullen zijn! En uiteraard de kerstcommercials… daar haal ik mijn hart ook altijd weer bij op!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief