Delen vinden we super lief

Mijn dochter (4) heeft een vriendinnetje te spelen. Het vriendinnetje is iets ouder en zij begint het kerstmis verhaal aan mijn dochter te vertellen. ‘Het gaat over jezus’, zegt onze gast. ‘Oh….jezus christus’, zegt mijn dochter. ‘Huh’, zegt het vriendinnetje, ‘hoe weet jij nou weer zijn achternaam?’ Heerlijke kinderpraat en een handig bruggetje voor mij naar de aankomende december feestdagen. Het is tijd om uit te leggen hoe dat nu precies zit met die geboorte van het kindeke Jezus, zijn ouders en de gebeurtenissen in en om die kerststal in Bethlehem.

Een mooi verhaal

Het verhaal van kerst is mooi. Met veel lichtjes, warmte, knusheid, vrede op aarde en een kerstboom. Kerst staat bij ons symbool voor samen, familie, liefde, genieten én de verjaardag van oma, want zij is ook een echt kerstkind. Maar ja, een kerstkind, wat is dat nu precies? Op de vraag wat dit feest nu daadwerkelijk betekent, kent mijn dochter het antwoord nog niet, tijd voor wat tekst en uitleg. Spelenderwijs uitleggen lijkt de beste optie.

Omdat ik niet gelovig ben opgevoed, vertel ik het verhaal als een mooi sprookje. Dat kan makkelijk met dit bijzondere bijbelverhaal. Al is ze nog zo jong, toch begin ik langzaam met uitleggen.

Het volgende gesprek ontspint zich:

Bescherm engel return to Sender

Ik: Het verhaal van Kerstmis is al heel erg lang geleden.
Dochter: Was ik toen nog niet geboren?
Ik: Nee schat.
Dochter: Jij ook niet?
Ik: Nee.
Dochter: En oma?
Ik: Nee en oma mimi (mijn oma) ook nog niet.
Dochter: Oh… Dat is lang geleden zeg…..

Het kerstverhaal in een boek

Omdat wij veel voorlezen gebruik ik het boek ‘Kerstmis’ van Dick Bruna ter extra ondersteuning om het kerstverhaal uit te leggen. Dit boek is ideaal voor kinderen, met geweldige karakteristieke Bruna tekeningen. Ik hou van dit boek omdat het bij mij herinneringen terugbrengt.

De drie koningen van Playmobil

Ik kreeg het zelf als kind ook van mijn ouders. Het boek vertelt het kerstverhaal duidelijk en vooral kort en krachtig. Over de herders, de magische drie koningen, het licht van een engel die de blijde boodschap bracht, de stal waar Josef en Maria met hun kindje in de kribbe waren.

drie koningen
Outfit Drie koningen Carnavalskleding.nl

Vooral dedrie wijzen die wierook goud en mirre meenamen vond ik intrigerend. En ze vertelden in het boek over de ster die hen de weg naar Bethlehem had gewezen. Geen lezer? onderstaand verhaal is ook ideaal en op een speelse wijze vertelt door nijntje ! Mijn dochter is onder de indruk. Snappen doen de kids het nog steeds niet helemaal, maar het heeft zeker haar aandacht. Vooral na onderstaande video vonden de kids de verkleedkleding helemaal tof omdat het betekenis kreeg! Ik had het besteld om de drie bandito’s eens ludiek op de kerstkaart te zetten. Wel zo leuk als ze weten wie ze zijn met kerstmis!

Zelf een kerststal in elkaar knutselen met Re-Cycle-me

Voornemen: de levende kerststal bezoeken deze kerstmis

Het bijbelverhaal nog beeldender maken rond kerstmis kan natuurlijk ook. Een levende kerststal is dan een goed idee. Kinderen zijn zeer visueel ingesteld en als ze een levende Jozef, Maria, drie koningen en baby’tje inclusief stal en dieren zien is dat natuurlijk te gek. Deze tip kreeg ik van een vriendin en aankomende december zal ik zeker met man en kinderen (man met frisse tegenzin!) een levende kerststal bezoeken.

Hoewel ik denk dat de beesten het meeste indruk zullen maken, denk ik dat de rest ook wel zal blijven hangen. Naast het feit dat het kerstmis verhaal op school ook nog eens verteld zal worden, zal er echt wel iets van blijven hangen, en volgend jaar doen we het gewoon weer. Kerstmis voor dummies zit ‘m ook heus in de kracht van de herhaling! En al het leuke er om heen, van kerstboom, adventskalender, kaarsjes, drie koningen en de liederen!

Fijne feestdagen en a holy joly kerstmis!

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief