Delen vinden we super lief

In een Facebook groep werd er de vraag gesteld hoe we oud en nieuw gingen vieren en wat onze nieuwjaarstradities zijn, nu we in een toch ietwat andere wereld leven! De reacties van over de hele wereld vond ik zo inspirerend en werd erdoor aan het denken gezet. Met wie zou ik rond de jaarwisseling willen zijn, naast mijn dierbare gezin. Hoe gaan we dit jaar invullen en wat worden dit jaar onze nieuwjaarstraditie rond 12 uur? Ik scrolde door alle internationale oud en nieuw tradities en heb besloten om er enkelen eigen te maken… te leuk... lees je mee?

gebruiken, nieuwjaarsrituelen, oud en nieuw, nieuw jaar, oudjaarsdag, nieuw jaar,

Wat ga je doen met ‘Oud en nieuw’?

Normaliter werd ons de vraag, hoe we oud en nieuw gaan vieren, al vroeg gesteld! Er ging dan ook vaak een discussies aan vooraf : wordt het een feestje, rustig, intiem, etentje, elders, met vrienden, familie, of toch weer thuis met een gezellige spelletjes avond? Het lijkt ieder jaar weer alsof het wel gezellig MOET zijn, een verplicht nummertje terwijl ik voorheen toch liever vroeg onder wol wilde kruipen met drie jonge kids!

Die tijden liggen nu meer achter me en in deze tijden ben ik meer dan graag samen met dierbaren. We moeten dan ook het de knoop gaan doorhakken hoe we het gaan vieren en met welke nieuwjaarstradities we ons eigen gaan maken. Zal ik dan toch ‘in mijn rode lingerie met stippen, met een koffer door de straat banjeren terwijl ik 12 druiven weg eet op de slagen van de klok’ …. jaja allemaal nieuwjaarstradities van over gehele wereld…

pineut, DIY zomerdrankjes

Nieuwjaarstradities herzien

Voor ons zal er dit jaar met het wegvallen van dierbaren, verhuizingen, een vuurwerk verbod en verbouwingen een hele andere invulling aan de nieuwjaarstradities gegeven worden. Toch is oud en nieuw wel een bijzonder moment waar we graag eigen tradities aan toe willen voegen.

En aangezien elk land haar eigen originele, bizarre en gekke nieuwjaarstradities kent, gooien ook wij het over een ietwat andere boeg… (waarbij we onze eigen rituelen nog echt zullen koesteren, net als met kerst)

geld tellen, aansprakelijksverzekering

Onze nieuwjaarstradities rondom Oud en Nieuw

Als ik terugkijk op afgelopen jaren, waren het rustige jaarwisselingen. Met drie jonge kinderen ook niet gek. We vierden het graag thuis zodat ze in hun eigen bed konden ‘spoken’. De één werd midden in de nacht wakker, de ander sliep K.O door ondanks al het vuurwerk geweld buiten. Op TV stond ieder jaar de toppers aan, er werden spelletjes gespeeld met vrienden en lang getafeld. Wij keken eigenlijk nooit naar de nieuwjaarsconference, dat keken we later wel terug.

We kleedden ons mooi aan, voldoende happerij, oliebollen en bubbels in huis, om rond twaalf uur ‘happy new year’ uit de boxen te horen klinken. Er rolt wederom een traan over mijn wang en proost op het nieuwe jaar. Wat betreft ‘Oud en nieuw’ ben ik een ‘emo pur sang. Het is voor mij het symbolische begin van een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe voornemens, plannen en dromen

vuurwerk, cocktail, oud en nieuw tradities, oud en nieuw, nieuwjaarsavond

Letterlijk en figuurlijk ‘met de tijd mee gaan’

Inmiddels blijft de oudste vol spanning op om het vuurwerk te zien knallen en stiekem te nippen uit de champagne glazen met sterretjes in zijn hand. We rollen vervolgens met zijn allen naar buiten om de hele buurt gelukkig nieuwjaar te wensen met een fles champagne in de hand. Er worden vrienden, familieleden en dierbaren geappt en gebeld en spreken we live nieuwjaarswensen uit. Het is ook vaak voorgekomen dat we de buren ook uitnodigen om de rest van de overdaad aan oliebollen, appelbeignets en appelflappen te laten oppeuzelen. Laat maken doen we het niet echt meer, de kinderen hé…. en de nieuwjaarsduik daar zal het ooit heus nog wel van komen…

Internationale Nieuwjaarstradities  

De jaarlijkse nieuwjaarstraditie is met de komst van de kinderen vorm gaan krijgen waarbij we onze eigen familie rituelen en nieuwjaarstradities voor een gelukkig nieuwjaar hebben gecreëerd. Bij het lezen van de mooie internationale tradities heb ik er toch enkelen uitgepakt die ik bijzonder vond. 

De volgende toffe internationale nieuwjaarstradities zijn echt te gek! Waar bijgeloof overigens vaak een belangrijke rol speelt!

 • In Spanje eten ze 12 druiven in de eerste 12 seconden van het jaar op de ritme van de klok. Bij eiedere druig mag er een wens gedaan worden. Wel belangirjk om binnen die minuut alle druiven opgegeten te hebben! In Portugal hebben ze dit slimmer aangepakt met 12 rozijnen. Mocht je dit willen proberen, kies dan wel voor pitloze druiven anders is het echt niet te doen! Je kunt er ook voor kiezen om een blik te kopen met 12 pitloze, gepelde druiven dat het iets makkelijker maakt om te verstouwen per seconde.
 • In Brazilië en Mexico dragen de vrouwen rode lingerie dat staat voor liefde en romantiek waarbij je overigens wel met je rechter voet in het ondergoed moet stappen! Bij een witte, of blauwe onderbroek kies je voor gezondheid en bij een gele voor rijkdom & geld. Ook wordt er door enkelen één schoen buitengezet dat voor veel voorspoed zal zorgen.
 • In Brazilie gaan ze graag wit gekleed met Oud en Nieuw omdat ze geloven dat het vredig en gelukkig zal verlopen en hiermee kwade geesten zal wegjagen. Op oudejaarsavond gaan ze ook graag naar het strand om over zeven golven te springen en zeven wensen voor het nieuwe jaar te doen. Daarnaast gooien ze rozen en andere bloemen in de golven als offer aan de Afro-Braziliaanse zeegodin Iemanjá.
 • In Mexico en Colombia ga je om twaalf uur een blokje om met je koffer dat er voor zal zorgen dat je een jaar vol reizen tegemoet zult gaan. 

Gerelateerde blog: Oudejaarsavond tradities en rituelen uit Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek om het nieuwe jaar in te luiden

gebruiken, nieuwjaarsrituelen, oud en nieuw, nieuw jaar, oudjaarsdag, nieuw jaar,
 • In Mexico vegen ze hun stoep schoon om alle ‘mala vibra´ weg te halen voor een nieuw jaar om vervolgens water uit het raam te gooien voor heel veel voorspoed.
 • Hoe tof om net als in Zweden de vuurkorf aan te steken en een buitenborrel te organiseren. Je kunt dan op papiertjes je negatieve momenten van het afgelopen jaar opschrijven en in het vuur gooien. Daarmee neem je afscheid van het negatieve van het afgelopen jaar en start je het nieuwe jaar met een schone lei. 
 • In Rusland is één van de nieuwjaarstradities dat ze hun grootste wens op een briefje schrijven en deze verbranden. Na het verbranden vermengen ze het as met hun champagne en drinken dit vóór 00.01 uur op. Dit is de enige manier om je wens te doen laten uitkomen! Proost! 
 • In Oostenrijk, Zwitserland en sommigen delen in Duitsland kennen ze de nieuwjaarstradities; Blei gießen. Daarbij wordt een stukje lood gesmolten en als het helemaal vloeibaar is, wordt het in water gegoten. Ze kijken dan naar de vorm dat het krijgt dat meer verklapt over het jaar dat komen gaat. Hierbij wordt niemand over geslagen. De ‘blei’ is in enkele landen (o.a Oostenrijk) verboden en vervangen door was aangezien lood kankerverwekkend is
 • Duitsers drinken graag een Duitse, mousserende wijn (Sekt) en kijken op oudejaarsavond naar de korte komische sketch Dinner for One.
 • In China draag je altijd iets roods voor geluk. Het Chinees nieuwjaar begint eind januari en duurt maar liefst 15 dagen lang. Ze gaan hun huis poetsen, lossen al hun schulden af en wijzen zich allemaal in nieuwe (rode)kleren om voluit te feesten.
 • In Italië worden er gedroogde dadels gegeten rondom oud en nieuw. De pit van de eerste dadel die je eet in het nieuwe jaar, dien je (gewassen) in je portemonnee te bewaren. Ook worden er vaak lenticchie, linzen gegeten om twaalf uur. In Italië zijn ze zeer bijgelovig en geloven ze dat dit alles voor financieel voorspoed zal zorgen. Felice Anno Nuovo!
 • Om toch iets geknal te hebben, kun je kiezen om 12 ballonnen te laten knallen, al is hier ook niet iedereen even fan van qua duurzaamheid. Je kunt je kinderen hier overigens wel goed zoet mee houden.
 • De Grieken pakken het met wat grover geschut aan en knallen met hun geweren vanaf het balkon de lucht in. Ook bakken ze een ronde vasilopita/cake met een munt erin. Deze snijden ze aan in een bepaalde volgorde en wie de munt heeft krijgt het meeste geluk in het nieuwe jaar. En last but not least hangen ze voor geluk en voorspoed uien voor de deur. Hiermee maken ze op 1 januari hun kinderen wakker met een klopje op het hoofd. Zo grappig dat ieder land zijn eigen tradities kent.
 • Op sommige plekken in Zuid-Afrika gooien ze bij de jaarwisseling al hun oude meubels uit het raam. Niet geheel ongevaarlijk, maar ze beginnen hiermee het jaar fris en fruitig en bovendien opgeruimd.
 • In Zweden zijn ze dol op vuurkorven en feesten ze binnenshuis met vrienden en familie. Vuurwerk is er zeer minimaal behalve in de ski gebieden.
 • In Engeland eten ze pie gevuld met vlees en geven ze hun eigen invulling aan de nieuwjaarstradities.
 • In Parijs, Frankrijk zijn ze rondom de jaarwisseling graag thuis met champagne, fruits de mer en oesters, een feestmuts, toeters en zullen het nieuwe jaar in dansen. Veel gezinnen bakken de koningentaart, oftewel Galette des rois, waarin een klein figuurtje wordt verstopt. Als je het figuurtje vindt, staat je veel geluk te wachten.
 • In New Orleans begraven ze op nieuwjaarsdag een blad groene kool in de tuin voor financieel succes. Ook eten ze black-eyed peas, groenten en oesters als maaltijd; voor succes in de liefde, geluk en goede gezondheid.
familietraditie, nieuwjaarstraditie
Happy New Year
 • In Polen wordt er extra feestelijk gekleed en dineren veel gezinnen samen. Daar is het ook de jaarlijkse traditie om een karper te eten en de schubben in je portemonnee te bewaren. Dit zou goed zijn voor je financiële gesteldheid.
 • In Suriname: Bij de Hindoestaanse Surinamers komt voor dat zij op 31 december hun huis energie voor het komende jaar reinigen, ook wel Kaseri watra genoemd. Dit is een mengsel van verschillende producten , een soort reinigingswater, waarmee je je in bad reinigt. Voor het huis wordt vervolgens een soort wierook gemaakt van witte salie. Bij traditionele Surinaamse toko’s kan je een pakket ‘smoko oso’ kopen ( huis uitroken) om het ‘slechte’ te verdrijven en positiviteit in je huis binnen te laten.
 • In Myanmar gooien ze water over elkaar heen om zo het nieuwe jaar gereinigd en met een zuivere ziel te starten.
 • In Hongarije weiger je nooit een fles champagne als die je wordt aangeboden waarbij je heel veel kusjes zult ontvangen. Om 12 uur zingt iedereen ook het volkslied uit volle borst mee waarna vaak een feestelijke avond afspeelt. 
 • In Denemarken gooien ze rond middernacht servies in de voortuin, tegen of voor het huis van de buren waarbij de grootte van de stapel, de hoeveelheid geluk aangeeft. Gooien maar… toch best gekke nieuwjaarstradities al zeg ik het zelf…
 • In het romantische Venetië zoenen sinds 2008 duizenden aanwezigen hun geliefde om middernacht op het Piazza San Marco. En ieder jaar worden dit er meer, hoe tof! 
 • In Schotland en Griekenland kennen ze de ‘eerste voet nieuwjaarstradities’  waarbij de eerste persoon die in het nieuwe jaar je huis betreedt, geluk of ongeluk brengt Het is hierbij wel van belang dat ze met hun rechtervoet het huis binnenstappen en nooit met lege handen. Ze bergen vaak brood, drank en kolen mee voor de open haard
 • Schotten vullen ook graag vaten met teer om die aan te steken om vervolgens over straat te laten rollen. Ook is het in Engelstalige landen de gewoonte om Auld Lang Syne te zingen.
gezonde keuzes maken, biologisch eten, WW, weight watchers heruitgevonden
 • In Nieuw-Zeeland en delen van Australië gebruiken ze keukengerei om het begin van het jaar te vieren door om middernacht potten en pannen tegen elkaar aan te slaan. Ze geloven dat ze hiermee duistere geesten wegjagen.
 • Heb je goede voornemens en wil je onopgeloste vetes nog oplossen voor de jaarwisseling dan ben je in Peru aan het goede adres. Hier gaan ze voor klokslag twaalf uur nog even met elkaar op de vuist om met een frisse start te beginnen
 • Ik ben zelf enorm bijgelovig net als de Filipijnen. Cirkels zijn hier heilig en rondom de jaarwisseling zie je deze deze vorm overal terugkomen. Ze dragen kleding met stippen, eten rond fruit en gooien munten in de pan.
 • In Singapore schrijven ze hun wensen op op witte ballen en laten die drijven op de Singapore River.
 • Eén van de nieuwjaarstradities in het zuiden, oosten en noorden van Nederland is toch wel het carbidschieten! Met melkbussen en carbid luiden ze het nieuwe jaar in met enorme knallen. Mijn zwager is er ieder jaar dol op waarbij er soms zelfs piramides van tientallen bussen worden gemaakt.

Tot slot

We zullen er bij bovenstaande tradities overigens niet aan voorbij gaan dat er ook iets fout kan gaan. Zo is er in Spanje een twaalf jarig meisje gestikt in de druiven, in New oerlans land een kogel helaas ook wel eens een verkeerd object, om over afgelopen vreugdevuur in Scheveningen nog maar te zwijgen. Het vuurwerk is dit jaar verboden dat slachtoffer technisch goed nieuws is, maar voor velen een teleurstelling is.

afvallen met kerst, kerstkaart, kerst, driekoningen, kerstboom

En mocht je het nog afvragen tot wanneer je elkaar een gelukkig nieuwjaar mag wensen, ook een van de belangrijke nieuwjaarstradities! Het is gebruikelijk om je nieuwjaarswensen vóór 6 januari (Driekoningen) over te brengen. We hebben dit jaar wel het geluk dat we niet iedereen hoven te kussen en dat het op afstand corona proof mogelijk is! ;-D

drie koningen, kerst

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief