Delen vinden we super lief

Ook dit jaar staan de feestdagen in het teken van nieuwe voornemens, plannen en dromen. Het is een moment van bezinning en we kijken samen terug naar de hoogte- en helaas ook diepte-punten. Bijgelovig als ik ben, ontkomt ons gezin niet aan de nieuwjaarstradities, waar er ieder jaar weer enkelen van worden ingezet. Het huis is aan kant, de ‘mala vibra’ ´wordt bij de voordeur weggeveegd en het rode ondergoed ligt klaar om voorspoed, geluk en positieve energie op te wekken.

Proost op het nieuwe jaar!

Ik ben dol op Oud en Nieuw tradities waarbij velen terugkomen, of nieuwe worden geintroduceerd. We gaan uiteraard weer de negatieve herinneringen op een papiertje schrijven en in de vuurkorf gooien om alles achter ons te laten. Bovendien zullen we gaan smudgen en ons huis net als de Antilianen gaan zuiveren met witte salie! Zoals je kunt lezen tarten we het lot niet en geloven we in een beschermengel, tradities en rituelen. Lees je mee….

Top 6 Oud en nieuw tradities

We belichten hierbij enkele Oud en Nieuwjaar tradities die we dit jaar zullen uitvoeren. Dit jaar kwamen zelfs de rasechte Achterhoekers Frans Miggelbrink en Willem te Molder van TV Gelderland langs om onze top 6 tradities te filmen, te beginnen bij de voordeur… link 19:48

1. Eerste voet nieuwjaarstraditie

In de Zuid Amerikaanse landen zijn ze zeer bijlovig en staat het bol van de tradities en oud en nieuw rituelen. De eerste traditie die ik de mannen bij bracht zien we in Schotland en Griekenland terug. Hier kennen ze de ‘eerste voet nieuwjaarstradities’ waarbij de eerste persoon die in het nieuwe jaar je huis betreedt, geluk of ongeluk brengt. Het is hierbij wel van belang dat ze met hun rechtervoet het huis binnenstappen en nooit met lege handen. Ze brengen vaak brood, drank en kolen mee voor de open haard.

En wat de voordeur betreft strooien we ook gelijk wat zout… In Turkije strooien ze dit rond middernacht bij de voordeur en dat dit geluk brengt omdat je de slechte energie weg trekt. Uiteraard werd dit gelijk gecheckt bij vrienden met Turkse roots en dit ritueel bleek inderdaad te kloppen. “maak ook gelijk een granaat appel kapot om in het nieuwe jaar veel winst en profijt te halen” grapte ze! Je begrijpt dat we alles alles uit de kast halen dit jaar!

2. Rood

Tijdens mijn studie in China heb ik Chinees nieuwjaar meegemaakt. Rood is hier de kleur bij uitstek waar iedereen rode kleren draagt, cadeautjes inpakt in rood inpakpapier en alles, je raad het al, alles in het rood versierd wordt. Je ziet overal rode slingers en rode lampionnen alsof het Valentijn is Kinderen krijgen een (even) bedrag in een rood envelopje dat geluk brengt. Precies de reden dat ik in het rood gekleed ben, rood lingerie draag en de kinderen het liefst in het rood steek met oud en nieuw!

passie om het verschil te maken, neit van me wist, wetenswaardigheden
Oesters en een rode jurk, een goede combinatie om het nieuwjaar in te luiden

In Brazilie (en Mexico) dragen de vrouwen overigens ook rode lingerie dat staat voor liefde en romantiek. Je moet dan wel met je rechter voet in het ondergoed stappen! Bij een witte, of blauwe onderbroek kies je voor gezondheid en bij een gele voor rijkdom & geld.

3. Druiven

In Spanje eten ze 12 druiven in de eerste 12 seconden van het jaar, op de ritme van de klok. Bij iedere druif mag je een wens doen, maar zorg er wel voro dat je alle druiven hebt opgegeten en ej mond leeg is bij de laatste slag! In Portugal hebben ze dit slimmer aangepakt met 12 rozijnen. Hiermee sluit ze in Spanje ook vaak het diner af. In Spanje staat oudejaarsavond dan ook in teken van familie en heel veel eten. Het druiven ritueel maakt het hilarisch af. Tip: Voor de kinderen wel even de velletjes er af halen, of gebruik rozijnen net als in Portugal!

4. Witte Salie

Bij de Hindoestaanse Surinamers komt het voor dat zij niet op 1 januari, maar op 31 december hun huis en hun energie voor het komende jaar reinigen: Kaseri watra. Dit is een mengsel van verschillende producten , een soort reinigingswater, waarmee je je in bad reinigt.
Voor het huis wordt een soort wierook gebruikt dat is gemaakt van witte salie. Bij traditionele Surinaamse toko’s kan je een pakket ‘smoko oso’ (huis uitroken) om het ‘slechte’ te verdrijven en positiviteit in je huis binnen te laten. Deze ‘dresi’ kunnen we dus ook zeker voor onze Hermitage gebruiken waarmee je boze geesten verdrijft en het huis reinigt.

Net als de Antilianen geloof ik ook sterk dat bepaalde kruiden geluk, liefde en voorspoed brengen. Tijdens een periode waarin we afscheid nemen van het oude en het nieuwe verwelkomen is het dan ook van groot belang dat we hetzelfde doen met ons huis en in ons lichaam. Het reinigen met witte salie noemt men smudgen dat we zelf doen met een witte salie smudge stick. De geur is even wennen, maar je huis is weer fris en fruitig!

5. Vuurkorf

En net als in Zweden en diverse andere Scandinavische landen vieren we Oud & Nieuw ook rondom de vuurkorf. Op papiertjes schrijven we al onze negatieve momenten van het afgelopen jaar dat in het vuur gegooid zal worden. Daarmee neem je afscheid van het negatieve van het afgelopen jaar en start je het nieuwe jaar met een schone lei. In Rusland doen ze dat als traditie met hun hartewensen. Ze verbranden de papiertjes, roeren het as in hun rankje en drinken dit op. Of de wens uitkomt geen idee, dit heb ik nooit eerder geprobeerd. Dan schrijf ik liever mijn wens op een opblaasbare ballon om het net als in Singapore over het water op de Singapore River te laten drijven. 

6. Lekkernijen

En geen Oud en Nieuw zonder lekkernijen. Met oliebollen en champagne werden de opnames afgerond. En als je nog op zoek bent naar andere lekkernijen tippen we je op de koningentaart van de Fransen, oftewel Galette des rois, waarin een klein figuurtje wordt verstopt. En als je het figuurtje vindt, staat je veel geluk te wachten. De Grieken doen dat met een muntje dat ze verstoppen in de taart vasilopita, een soort cake. Dus ook met eten kun je eeen traditie uitvoeren tijdens de nieuwjaarwisseling.

I Love De Achterhoek

In het TV programma I Love de Achterhoek worden rasechte Achterhoekers Frans Miggelbrink en Willem te Molder uitgedaagd om hun geliefde regio eens anders te beleven. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” is hun motto, net als vele mede Achterhoekers. De uitzending over de Oud en Nieuw tradities zal op 30 december worden uitgezonden op TV Gelderland. Wat was het leuk om ze mogen te ontvangen bij ons thuis en om ze over de vele tradities te mogen vertellen!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief