Delen vinden we super lief

Het nieuwe jaar nadert waarbij onze nieuwjaarstradities weer ingezet worden. Wellicht ren ik weer met een rode koffer rondom het huis, veeg ik onze stoep schoon, trek ik rode lingerie aan en staat mijn agenda weer vol nieuwe voornemens, plannen en dromen. Dit jaar voegen we ook enkele internationale oudejaarsavond tradities toe. De originele tradities uit onze top 8 landen, Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama en de Dominicaanse Republiek, spreken me zeer aan. In ieder land vieren de inwoners de laatste nacht van het jaar op een originele wijze. We ontvingen een overzicht vol voorouderlijke gebruiken waarvan er veel nog gestoeld zijn op christelijke wortels en de Maya en Garifuna cultuur. We delen deze oudejaarsavond tradities met plezier…

1. Honduras

Hondurezen hebben grappige gebruiken om oudejaarsdag te vieren. Zo staat de nacht van 31 december in het teken van het verbranden van het oude jaar. Er wordt een levensgrote lappenpop gemaakt van oude kleren en krantenpapier die vervolgens wordt verbrandt. Het is een symbolische manier om al het slechte van het huidige jaar tot as doen vergaan.

Ook versieren de Hondurezen hun huizen met gekleurde kaarsen waarbij elke kleur een bepaald thema heeft. De kleur blauw trekt rust en professionele successen aan en geel zorgt voor overvloed en de instandhouding van relaties. Als je een rode kaars opsteekt zal er een passievol leven geleid worden en groen zorgt voor gezondheid en gezinsintegratie.

2. Costa Rica

In Costa Rica is het traditie om een pan water over je schouder te legen, wat symboliseert dat je de moeilijkste momenten van het voorgaande jaar achter je laat. Je kunt het nieuwe jaar hierdoor met een schone lei beginnen. De ‘Fiesta Zapote’ is één van de bekendste feesten van het land, dat gevierd wordt van kerstmiddag tot en met oudejaarsavond. Er wordt gedanst, er komt een parade met paarden voorbij en er worden stieren ‘gevechten’ georganiseerd (het dier wordt niet gedood). Dit alles samengaand met muziek, drank, Costa Ricaanse gerechten zoals kalkoen, tamales, spelletjes en nog veel meer. Dat klinkt toch als muziek in je oren!

3. Guatemala

weekoverzicht januari
Wolken tellen op 1 januari

Naast het traditionele diner met kalkoen en de 12 druiven, heeft Guatemala enkele ongewone gebruiken, zoals met kleding, gevulde koffers achter de voordeur. Soms lopen ze met een lege koffer een snel rondje om het huis zodat het nieuwe jaar veel uitstapjes en goede ervaringen voor het gezin met zich meebrengt. Deze oudejaarstraditie houd ik er dus in!

Guatemalteekse kinderen moeten het nieuwe jaar verwelkomen met nieuws kleding, anders zullen ze gedurende het jaar geen nieuwe outfits krijgen. Om geld en welvaart aan te trekken, hebben ze een ander grapppig gebruik: ’s middags op 1 januari gaan ze naar buiten om naar de hemel te kijken en tellen ze al biddend het aantal wolken. Het totaal van de wolkendie ze zien, is het som geld die ze het komende jaar zullen verdienen. Nu maar hopen op een bewolkte dag!

loterij opzeggen, bankgiro loterij opzeggen, vriendenloterij opzeggen, geld, oud en vreemd geld, lions, we serve, goede doelen actie, oud en vreemd geld actie, LCIF, wilde ganzen, blind, operaties, Lionsclub international

4. Nicaragua

In Nicaragua laten ze graag het slechte achter zich en beginnen het jaar positief. Een populaire traditie is het verbranden van “El Viejo” of “La Vieja”, poppen gemaakt van hout en katoen, gehuld in oude kleding, die meestal worden afgebeeld met roken of het drinken van sterke drank. Er zijn ook (vaak bijgelovige) Nicaraguanen die hun huis met kaneelaroma’s vullen, dat symbool staat voor rust in het huis.

Andere rituelen voor oudejaarsavond zijn het hele huis schoonvegen om de slechte vibes te verjagen en met de rechterhand, zelfs linkshandigen doen dat, om een glas te heffen. Hiemee toosten ze op het nieuwe jaar samen met drie sprongen met de rechtervoet. Een gelukkig jaar gegarandeerd!

5. Belize

In Belize ben je aan het goede adres om oudejaarsavond door te brengen op een strand. het lonkt toch wel om in een resort in Ambergis Caye te verblijven, op het grootste eiland voor de kust van Belize. Op deze idyllische plek dompel je je onder in de geest van de festiviteiten. Naast de druiven en het vuurwerk, aanschouw je ook de voorouderlijke dansen zoals de Cha-Ri-Ka-Na-Ri, een typische Garifuna-dans waarbij men een koeienmasker draagt.

6. Noche Vieja in El Salvador

De Salvadoranen hebben ook aansprekende oudejaarsavond tradities. Voor de laatste nacht van het jaar breken ze een ei in een glas met water en zetten het de hele nacht buiten in een venster van een raam. De volgende ochtend kijken ze naar de vorm die het ei heeft aangenomen dat hen zal vertellen of het nieuwe jaar geluk gaat brengen of niet. Lijkt je dit geklieder dan kun je ook je ondergoed binnenstebuiten dragen tijdens de laatste uren van het uitgaande jaar. Wel even na 12 uur middernacht je ondergoed weer normaal dragen zodat je kledingkast vol nieuwe kleding gevuld zal zijn zitten tijdens het nieuwe jaar.   

nieuwjaarstradities, gebruiken, nieuwjaarsrituelen, oud en nieuw, nieuw jaar, oudjaarsdag, nieuw jaar,

7. Panama

De koningin van het feest is de chicha de saril, een tropische plant waarvan een rood drankje wordt gemaakt. In Panama is dat drankje zeer populair bij familiediners als oudejaarsavond traditie. Ook is het in de Panamese huishoudens heel typisch om in gele kleding te komen en als alles ondersteboven is, ben je helemaal volgens traditie. In de huizen zelf wordt er goed schoongemaakt en plaatst men wierookstokjes om het nieuwe jaar te verwelkomen. Ook worden grote  lappenpoppen (stuffed man of muñecos) volgepropt met vuurwerk en in brand gestoken, vaak beelden de poppen bekende politici of filmsterren uit.

8. Dominicaanse Republiek

Om geluk in het nieuwe jaar aan te trekken, kleden Dominicanen zich oudejaarsdag in bepaalde kleuren, wit voor een goede gezondheid, groen voor geld en geel voor betere carriërekansen. Een andere traditie is het weggooien van oude, ongebruikte spullen. In de Dominicaanse Republiek verwelkomen ze het nieuwe jaar graag met een schoon huis. Oudejaarsavond staat in het teken van een enorm diner met onder meer gebraden varkensvlees, Russische salade, empanadas en veel rum. Misschien toch maar een keertje die kant op met oud & nieuw!

sexy lingerie, mooi voelen, sextoyland
Rood lingerie voor heel veel geluk!

Kun je niet genoeg krijgen van al deze oudejaars tradities en kriebelt het om die kant op te gaan….!?Op deze website kun je jouw hart ophalen: https://www.visitcentroamerica.com/

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief