Delen vinden we super lief

Help mijn kindje is linkshandig wat nu? Kan ik het op zijn beloop laten, of zijn er dingen waar ik echt aan moet denken? De verhalen van mijn vader over vroeger staan me nog goed bij. Hij is links, maar schrijft rechts. Het is er bij hem in gedrild in de jaren vijftig. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is ‘links zijn‘ meer een ‘asset‘ dan een handicap en behoor je tot de exclusieve 10% van de wereldbevolking met zelfs een eigen “Internationale linkshandigen dag” op 13 augustus“!

En het is ook best cool om je scharen in het rijtje van Lefties: Oprah, Obama, Julia Roberts….. en o.k… o.k., dat de toiletpapierhouder bijna altijd rechts hangt is onhandig. En ook is het voor linkshandigen knap lastig om een foto te maken met je smartphone. De knopjes zitten altijd verkeerd! Links, linkshandig, links schrijven

“I may be left-handed, but I am always right”!

Hoe en wanneer ontstaat linkshandigheid

Hoe linkshandigheid ontstaat is niet bekend, al zijn er wel bepaalde theorieën over. Zo zou een stressvolle zwangerschap kunnen zorgen voor linkshandigheid. Feit is dat de voorkeur van een kind voor links-of rechtshandigheid ontstaat tijdens de zwangerschap. Al vroeg in de zwangerschap laat een kind een voorkeur zien om op de rechter- of de linkerduim te zuigen. Aangezien mijn 3e zwangerschap een zeer relaxte zwangerschap was, stress gemeden werd en zoonlief echt links is, schaar ik deze theorie onder het ‘broodje aap verhaal’. Ik ben dan ook benieuwd of dat voor meerdere ouders met linkshandige kinderen geldt!Links tijden, linkshandig, links

When nothing goes right… go left

De aansturing van beweging komt uit de hersenen. Die sturen een signaal naar het ruggenmerg. Dat signaal wordt via de zenuwen naar de spieren over gebracht. Ergens in dit proces is een verandering te zien in de overbrenging van de beweging in de hersenen van linkshandigen en die van rechtshandigen. Verder is er ook sprake van erfelijkheid bij het schrijven met de linker-of rechterhand. En aangezien mijn vader linkshandig is, lijkt me deze theorie plausibeler. Ook mijn neefje is linksLinkshandig

Als tennisser heb je een krachtige backhand

Waarom is linkshandig zijn lastig?

Onze maatschappij is gericht op rechtshandigheid, om de eenvoudige reden dat er meer mensen rechtshandig zijn dan linkshandig. (85-90 % van de mensen is rechtshandig). Kinderen die een uitgesproken voorkeur voor het gebruik van de linkerhand hebben, komen minder vaak voor dan kinderen die links én rechts door elkaar heen gebruiken: het kind knipt dan bijvoorbeeld links en schrijft rechts of andersom. Tegenwoordig wordt er wel veel meer rekening gehouden met het gebruik van de linkerhand als dominante hand. Er zijn zelfs winkels die gespecialiseerd zijn in materialen die gemaakt zijn voor linkshandigen Goed om te weten aangezien mijn zoontje echt een ‘leftie’ is.Linkshandig, links

De voorkeur voor links, of rechts wordt al in de buik bepaald

Wat kan de school doen om je kind te helpen bij linkshandigheid

Vroeger werd een kind op brute wijze gedwongen om met de rechterhand te schrijven. Wat te denken aan het op de rug binden van de linkerhand om zo het kind te dwingen om met rechts te schrijven? Mijn vader vertelde dat hij weleens een ‘corrigerende‘ tik met een liniaal over zijn vingers had gekregen als hij links schreef!

Tegenwoordig is dit gelukkig niet meer aan de orde. In de eerste plaats is het handig dat een leerkracht kijkt dat een linkshandig kind niet naast iemand zit die rechtshandig is: ze zitten elkaar dan letterlijk in de weg bij het schrijven of tekenen. Zelfs een ringband schrift kan lastig schrijven zijn!

De leerkracht weet (of hoort te weten!) dat de beweging om te schrijven met de rechterhand vanuit de pols komt en dat daardoor minder kracht hoeft te worden gezet. Schrijven met een gewone balpen is hierbij dan ook geen probleem. Een kind dat met links schrijft, maakt de schrijfbeweging veelal vanuit de vingers en kan hierdoor minder druk zetten. Schrijven met een fijnschrijver of potlood heeft hier de voorkeur.Linkshandig

Linkshandig… ik? Whattt…

Verder gaat een kind dat met zijn linkerhand schrijft met zijn hand over de net geschreven tekst. Dit maakt dat het niet goed ziet wat het geschreven heeft en ook dat het werk kan vlekken. Een oplossing is om de fijnschrijver of het potlood iets hoger vast te houden en het schrift met de rechter bovenkant iets omhoog te leggen.

Op drie jarige leeftijd begint het vaak zichtbaar te worden of iemand linkshandig is

Wat kun je zelf doen in de opvoeding als je kind linkshandig is?

Bedenk in de eerste plaats dat linkshandigen:

* meestal beter zijn in wiskunde

* beter in sport zijn doordat ze sneller kunnen reageren. Schermers, tennissers, boksers hebben echt een streepje voor op hun tegenstanders.

* creatiever zijn (Beethoven. Leonardo Da Vinci. Paul McCartney. Kurt Cobain en vele anderen succesvolle kunstenaars en artiesten waren links. Net als 4 van de 5 originele Macintosh (Apple) computer ontwerpers!

* beter zijn in het oplossen van problemen

* sneller kunnen denken en ook dagdromers zijn Links, linkshandig, Jeanne d’Arc

Toen Jeanne d’Arc op de brandstapel werd verbrand, werd ze overal als linkshandig afgebeeld, om op die manier kwaadaardiger te lijken. Linkshandigen werden ook hard gediscrimineerd tijdens de 18e en 19e eeuw, en werd het vaak er “uitgeslagen”.

Als ouder stimuleer ik zoveel mogelijk het gebruik van beide handen. Bij een baby kun je dit nog makkelijk stimuleren; naarmate een kindje ouder wordt, wordt dit lastiger. Dit is niet om te zorgen dat je kind een voorkeur voor het gebruiken van de rechterhand krijgt, maar om de samenwerking en wisselwerking van de beide hersenhelften te stimuleren.

Pas vanaf een jaar of drie krijgt je kind een echte voorkeur voor het gebruik van de linker- of de rechterhand. Bij ons zoontje zien we nu bij bijna drie zijn sterke voorkeur voor links. Vanaf zes jaar is er sprake van een definitieve voorkeur.

Waarschijnlijk is het overbodig te zeggen om een kind nooit te dwingen rechtshandig te werken. Dit werkt alleen frustratie in de hand. En tegenwoordig worden er geen handen meer op de rug gebonden, of met inkt geschreven waardoor je alles uitveegt. Het zal voor onze linkshandige man lastig blijven op te knippen met scharen, of om met schroefsystemen te werken, maar alles went en als tennisser heeft hij in ieder geval een krachtigere back hand! En we slaan gewoon scharen voor linkshandigen in en later als hij 18 is een linkshandigen schroevendraaier!

Elk nadeel heeft zijn voordeel en overal zijn oplossingen voor! Voor nu wensen we iedereen die linkshandig is: een hele fijne ‘Left-hand Day’!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief