Delen vinden we super lief

Goed eten, goed drinken en goed slapen. Met die drie zaken zorg je het best voor jezelf. Maar soms is dat net eventjes niet voldoende. Bijvoorbeeld wanneer je door een zware periode gaat of wanneer je niet kunt beschikken over gezond voedsel. Wat kun je dan doen? Je kunt dan je dagelijkse portie vitaminen en mineralen aanvullen met voedingssupplementen. 

gezond, fruit

Waarom supplementen gebruiken

Volgens schattingen gebruikt zo’n 66% van de Nederlanders van 17 jaar of ouder voedingssupplementen om hun gezondheid te verbeteren. Een miljoenen business dus. Je bent in ieder geval zeker niet de enige. De redenen waarom iemand voedingssupplementen gebruikt, lopen sterk uiteen. Je kunt het bijvoorbeeld doen om de kans op bepaalde ziektes te verlagen, om je gewoon wat beter in je vel te voelen, om specifieke tekorten aan te vullen of om bepaalde sportieve prestaties te bereiken.  

Voedingssupplement als wonderpil

In de beginjaren toen supplementen voor het eerst op de markt kwamen, gingen mensen massaal dingen uitproberen. Hoe tof is het dat een magische pil al je problemen kan oplossen? Wie wil dat nu niet. Inmiddels weten we dat dat niet waar is. De basis is en blijft nog altijd gezonde voeding!

gezonde keuzes maken, biologisch eten, WW, weight watchers heruitgevonden

Supplementen in verschillende soorten en vormen

Voedingssupplementen komen in pilvorm, poeder of vloeibare vorm. De werking en het doel zijn natuurlijk hetzelfde. Supplementen moeten minimaal één voedingsingrediënt bevatten zoals vitamines, mineralen, kruiden, plantaardige ingrediënten, aminozuren of enzymen. Een van de meest populaire supplementen is de multivitamine. Die bevat zoals het woord al zegt, meerdere ingrediënten. De meest voorkomende voedingssupplementen zijn: calcium, visolie, ginseng, knoflook, vitamine D, groene thee en CBD olie. Die laatste is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Het wordt gemaakt van de hennepplant en helpt pijn en stress te verlichten. De cannabisolie werkt  in op het centrale zenuwstelsel en zorgt daarmee dat de pijn vermindert, maar ook dat  ontstekingen in gewrichten verminderen.

Reden populariteit supplementen

Hoewel er al veel over is gezegd en geschreven en tientallen onderzoeken zijn gedaan, is het nog altijd omstreden of supplementen werken of niet. De één zegt dat het alleen een placebo effect heeft, de ander is er honderd procent van overtuigd dat het helpt. Feit is dat je sommige vitaminen en mineralen nodig hebt om goed te kunnen functioneren. En wanneer je deze onvoldoende hebt, dan is er niets mis mee om ze aan te vullen. 

Zo heb je vitamine B12 nodig om je zenuw- en bloedcellen gezond te houden, DNA aan te maken en bloedarmoede te voorkomen. Met vitamine D zorg je voor gezonde botten. Met visolie ondersteun je je hart. En met zink bevorder je de gezondheid van je huid en zorg je voor goede ogen. 

In de meeste gevallen loop je geen gezondheidsrisico’s met multivitaminen. Mocht je toch twijfelen, overleg dan met je huisarts. Vaak is het door middel van bloedonderzoek heel gemakkelijk vast te stellen of je aan bepaalde vitaminen of mineralen een tekort hebt.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief