Delen vinden we super lief

Kung Fu

Het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest is het energetisch begin van het nieuwe jaar waar alles draait om de stand van de maan. In een maanjaar duurt een maand net zolang als de tijd die de maan nodig heeft om 1 keer rond de aarde te draaien.(11 dagen korter dan ons zonnejaar). Dit jaar begint het zondag 22 januari 2023 waarop we elkaar ook hier een gelukkig nieuwjaar mogen wensen. Overigens wel een GELUKKIG 4719!

De Chinese jaartelling is namelijk begonnen vanaf de kroning van de eerste Chinese koning in 2697 voor Christus en dus eerder begonnen. Volgens de Chinese jaartelling zijn ze dus een stukje verder qua telling waar wij nog maar bij 2023 zijn. Ieder jaar sta ik er thuis bij stil en vieren we het in het klein met dumplings, geld envelopjes en Chinees eten.

Nieuwe voornemens

internationale oudejaarsavond tradities, nieuwjaar, oud en nieuw, nieuwjaarstradities, oudjaar, oudejaarstraditie
Happy Newyear, zo’n enkele weken na ons westerse Oud & Nieuw feest is het wederom feest en kun je elkaar weer ‘gelukkig nieuwjaar’ wensen.

Mochten je eigen goede voornemens sinds afgelopen oud en nieuw mislukt zijn dan heb je hier alsnog een nieuwe poging voor je Bucketlist! Maar ook om juist NU met je goede voornemens van start te gaan. En je hebt overigens een nog betere kans van slagen aangezien je nu juist de kracht van de nieuwe maan als wind in de rug hebt! Je staat er dus niet alleen voor en heb het universum aan jouw kant staan.

Chinees nieuwjaar

Trek een rode outfit aan en ga positief het nieuwe Chinese jaar in. Het Chinese nieuwjaar is overigens een feest dat vijftien dagen lang wordt gevierd waarbij alles uit de kast wordt getrokken door de Chinezen. Tijdens het feest wordt er een eerbetoon gebracht aan de familie, de levenden en de doden – en bovendien aan de rijke tradities van het verleden. Ze zijn zeer bijgelovig en niets wordt aan het toeval overgelaten.

Het hele land is in rep en roer en gezinnen reizen massaal het land door om elkaar te bezoeken. CNN heeft het zelfs ooit de grootse jaarlijkse bevolkings migratie genoemd. Een keerzijde, dat iedere jaar weer opgemerkt wordt, is dat werknemers niet meer terugkeren na de festiviteiten. Ook is het land echt op slot, scholen zijn dicht, fabrieken gesloten en na het Chinees nieuwjaar duurt het weer een tijd om alles op te starten. Vooral dit jaar zal het na de corona crisis groots gevierd worden.

sporten karate, verschil
Sporten in China betekende voor mij Karate les.Zie alhier mijn gele band certificaat! Trots dat ik was.

Maanstand

De Chinezen vieren hun Oud & Nieuw op basis van de tweede of derde nieuwe maan na de winterzonnewende. Die zonnewende is meestal rond 21 december waarna er twee weken later een eerste nieuwe maan is. De tweede volgt erna waarop de Chinezen nieuwjaar vieren. Chinezen zetten ook ieder jaar een dier centraal, anders dan onze 12 dierentekens en waar alles om een sterrenbeeld draait. Zo kennen wij 12 maanden en draait het in China om het dierenriem dat is gebaseerd op het geboortejaar en niet zoals bij ons op de maanden.

Jaar van het Konijn

Elk jaar is gerelateerd aan de volgende 12 dierentekens: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. 2023 wordt het jaar van het Konijn ingeluid. (22 januari), 2024 is het jaar van de Draak (10 februari), 2025 is het jaar van de Slang (29 januari), 2026 is het jaar van het Paard (17 februari).

De mensen trekken met Chinees nieuwjaar hun mooiste kleren aan en wensen elkaar een Gong Xi Fa Cai, oftewel gelukkig Chinees Nieuwjaar!

Gelukkig Chinees nieuwjaar

Uiteraard vieren we het ook! Er zijn diverse festiviteiten in de grote stad en ook in kleinere steden. Hoe leuk om lokaal de Chinese gemeenschap te benaderen en om er samen bij stil te staan! Het moment om met hele families gezellig aan tafel Chinees te fonduen. Visballetjes, krab, paksoi, champignons, de grote pan met kokend bouillon staat op de stoof waarin het gekookt wordt. Er wordt gelachen, gepraat en heel veel vuurwerk afgestoken.

En vergeet het geld niet te geven in een rood envelopje. Happy new year! Aankomende week zullen we de gerelateerde Kung Fu de film bekijken en alles uit de kast trekken om de 15 dagen feest te vieren. Sinds mijn studie in China heb ik toch een voorliefde voor dit intrigerende land. Met een Chinese Oolong thee in mijn hand proost ik op jullie en wens ik je een voorspoedig 2023. Gong Xi Fa Cai, oftewel gelukkig Chinees Nieuwjaar!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief