Delen vinden we super lief

huisdier, lavistique, kunstwerken, kunst, schidlerij, huisdieren

Onze kinderen zijn dol op huisdieren, vooral op jonge dieren en puppy’s. De jonge Beagle van mijn zus deed hun harten smelten en waren er niet bij weg te slaan. En ook de hamster Charley van onze buren weet op hun goedkeuring te rekenen. Of het nu kittens, kleine cavia’s, of kleine konijntjes zijn, de vraag of wij ook meer huisdieren nemen, vervolgde altijd snel. ‘Ik weet het antwoord toch wel’ zegt mijn zoontje dan altijd cynisch, terwijl mijn dochter een paar keer probeert te knipperen met haar blauwe ogen, of we toch geen paard mogen…of anders een puppy… ‘Mama, ahh, mama… toeeehhh…’.

honden, rebelse honden, rebelse honden, boek, katten, hond, huisdieren
Als je huisdieren laat wegkwijnen ben je niet geschikt als huisdier eigenaar. Een huisdier vergt aandacht en tijd en is eigenlijk gewoon een extra familie lid.

Weet waar je aan begint

kat, huisdier, kinderen

Puppy’s en pasgeboren huisdieren zijn superschattig, desalniettemin ook echt bewerkelijk en zullen goed verzorgd moeten worden. Ze hebben eten en drinken nodig, genoeg beweging, een uitgebreide borstelbeurt, verzorging, vaccinaties, een schoon verblijf en ook zal er t.z.t een (prijzig)bezoek aan de dierenarts nodig zijn. Een huisdier is niet voor even, maar voor hun hele leven en heeft veel aandacht nodig.

Een hondje kun je daarnaast ook niet 1 keer per dag uitlaten, een kat heeft niet genoeg aan 1 aai over zijn bol en de kattenbak zal toch echt wekelijks verschoond moeten worden. Er komt veel werk bij kijken en dan heb ik het nog niet gehad over de haren die honden en katten kunnen achterlaten. Als je al niet van je droomwolk ben afgedonderd wat huisdieren betreft, lees dan snel verder….

Een kat, hondje, of toch een vissenkom vol goudvissen… bij onze keuze volgden we eerst dit stappenplan

1. Kies samen en wees realistisch

Vijf mensen vijf wensen. De wensen qua huisdieren verschillen sterk bij ons thuis. Mijn man dol is op katten, zelf ben ik meer een honden fan. Mijn dochter wil dolgraag een konijn en zoonlief wordt razend enthousiast van Johan de Varaan van Freek Vonk. De jongste bij ‘familie kakelbont’ weet het nog niet. Ik opperde een vissenkom, maar daar werd hij nog niet heel enthousiast van.

Het lijkt me overigens ook leuk om eigen kippen te hebben, maar het eventuele geluid, de stank en het schoonmaakwerk heeft me weer tot bezinnen gebracht. Of je nu kiest voor ratten, konijnen, cavia’s, schildpadden, vissen, of kippen, overweeg het goed waar je in huis ruimte voor hebt! En ook waar je dagelijks de tijd voor hebt en wat de eventuele kosten zijn.

KEK Amsterdam, behang, tropische vissen, onderwaterwereld

Mijn persoonlijke honden liefde is sterk, maar ik ben en blijf realistisch. We hebben er geen geschikt huis voor, geen tijd om minimaal 3 keer dagelijks te wandelen en bij een harige hond, is het ook veel werk om je huis netjes te houden. Als er ooit een groot weiland, of mega tuin gaat komen, net als bij mijn oma, dan zijn hondjes een goed idee. Honden zijn overigens ook perfect als inbraak preventie. Momenteel werk ik vanuit huis en ook mijn man heeft zich thuiswerken eigen gemaakt. Tijden zullen wel weer veranderen en dus ook de tijd om te kunnen wandelen.

huisdier, furreal
Don, little one’s bestie

2. Een geschikt ras of diersoort

De gebruiksaanschrijving verschilt sterk bij het diersoort, of ras dat je kiest. Prooidieren zoals honden, reptielen en katten zijn vaak zo snel als de wind en hebben vlucht drang. Ze kunnen zelfs van zich afbijten als ze schrikken. Bij zeer jonge kindjes is de keuze dan ook zeer belangrijk. Mijn eigen kinderen zijn zorgzaam, maar kunnen soms ook echt olifantjes in een porseleinen kast zijn. Hamsters, konijnen en cavia’s zijn prooidieren en lijken me een betere keuze. Als je die kwijt bent, is het zoeken in de hoek van een kamer vaak voldoende. Ook vinden het het prima als ze in een gefabriceerd kartonnen doosje op een racewagen door de woonkamer racen.

Dierenpark Amersfoort, huisdier, schildpad
Een schildpad wordt meer dan 100 jaar oud

Het verzorgen van Reptielen is niet echt mijn cup of tea. Alleen al de gedachte om een terrarium te moeten opzetten en hier alles over te weten te komen, lijkt me een helse klus. Ik vergeet ook nooit meer dat we een nestje met kittens hadden en dat reptiel eigenaren op onze advertentie op marktplaats reageerden om het hun reptiel te voeren. ONOWH, in geen duizend jaar!

Studio Pets, by myrna, amstelveen, stadshart, hondjes, puppy, puppies, kitten
Een hondje uitzoeken bij Studio Pets

En als je keuze valt op een hond, heb je ook nog een keuze uit tig rassen. Een dalmatiër is prachtig, maar blijkt niet heel erg kindvriendelijk te zijn. Een Beagle is te schattig, maar zijn ondeugend en echte jachthonden. Een labrador staat bekend als gezinshond, maar aangezien ik in een Volvo rond rijd met een dakkoffer op het dak, is dit géén match. Ik moet ook aan mijn reputatie denken uiteraard haha. Een Chihuahua is heel handig om in je handtas mee te nemen, maar zo niet mijn ding. De ideale match is dus wel belangrijk. De labradoodle van onze vrienden is overigens een goede match. Ook qua verzorging, wij hebben de lusten niet de lasten, zoals vaak mooi wordt gezegd.

huisdier, huisdieren, hondje, uitlaten, papegaai
Misschien is een vis een beter is en een geschikt diersoort voor ons hectische gezin, of gewoon dieren op batterijen…

3. Kostenplaatje

honden, rebelse honden, rebelse honden, boek, katten, hond, huisdieren

De priis van huisdier kan sterk variëren en ook afhankelijk van de plek waar je het vandaan haalt. Markplaats, het asiel, of bij een gecertificeerde hondenras expert.  Mijn zus heeft aardig wat neergelegd voor een Beagle en als je er een rashond kiest met stamboom, ben je nog duurder uit.

Wij namen een poes uit het asiel die gelijk bij ons op muizen kon jagen in het oude huis in de Amsterdamse pijp. Onze 2e kat Selva lag in het nestje bij mijn vader in de schuur. Het inenten, castreren en chippen tikte aardig aan qua kosten, dat bij een dier uit het asiel vaak al gebeurd is. Daarnaast is onze kat de rebel van de wijk waarmee we vaak op de eerste hulp zaten, het is net een kind. De kostenteller begon toen wel te lopen met de operaties.

Een dier uit het asiel is vaak ook al zindelijk en hoef je niet echt meer alles te leren. Met een puppy is het echt net alsof je een baby in huis hebt gehaald. De pup van mijn zus heeft heel wat aandacht nodig en na enkel maanden luistert het soort van, tsja een beagle hé!

ricky furreal hondje, instagram hond

4. Tijd

Met twee fulltimers is een hond geen verstandige keuze. Die minimaal drie keer per dag uitgelaten moet worden. Het thuiswerken heeft velen overstag doen gaan, maar er is dadelijk ook een tijd na-covid waar we ons echt weer meer moeten laten zien op kantoor!  Een kat is daarom een goede keuze die zelfstandig naar binnen en buiten kan via de kattenluik. Een papagaai lijkt mij dan wel weer heel cool, al leven deze dieren lang en hebben ze ook echt een gebruiksaanwijzing.

Bedritueel bedrituelen, huisdier, kinderen

5. Levensduur

Een hond kan zo 20 jaar worden, afhankelijk van het ras. Onze poes is zelfs als 18 en loopt nog heel kwiek rond. Een schildpad meer dan honderd jaar  net als een papegaai en een hamster leeft zo’n 2 a 3 jaar. De favoriet van mijn oudste zoontje is een leguaan die gerust de 20 jaar kan aantikken. Een huisdier is niet voor even, maar voor hun hele leven en aangezien onze kids 4,6 7 8 jaar zijn, verstandig om daar rekening mee te houden.

6. Gender

Na het uitkiezen van het soort, vervolgens het ras is het de vraag of je kiest voor een mannetje, vrouwtje, reu of een teef, of dat je een poes of kater neemt. Het karakter kan zeer verschillen dat we ook bij onze kat en poes zien en ook bij de honden van vrienden.  

huisdier, hondje, uitlaten, papegaai

Tot slot

Pieter konijn is bij ons thuis favoriet en iedere keer als ze een serie zien, vlamt hun konijnen wens weer op. We hebben de kinderen dan ook beloofd dat als we een grotere tuin hebben, dat ik overstag zal gaan. Er moet immers wel ruimte zijn voor een konijnenhok en vrije ruimte om rond te kunnen huppelen. En om er eentje te nemen is zo eenzaam voor Flappie waardoor er snel een tweede bij zal komen.

Pieter konijn de film pathe

Last but not least, denk er echt heel goed over na of een huisdier bij je past en verdiep je er in. Neem geen beslissing over 1 nacht ijs en stap weloverwogen in jullie huisdieren avontuur. Je hart breekt als je een pup in huis haalt om er vervolgens afstand van te moeten doen omdat het toch niet gaat. Wij hebben ons vooral laten adviseren in het asiel en door vrienden. We willen niet als gezin met een huisdier opgescheept zitten waar de kinderen enerzijds niet naar kijken, of waar geen klik mee is, laat staan of je het kunt betalen!

Ben je zelf gaandeweg tips en tricks tegengekomen die hier niet vermeld staan, laat het me dan zeker weten. Ik voeg ze graag toe om huisdier zoekers te inspireren. En als je ene keuze hebt gemaakt, ben ik uiteraard onwijs nieuwsgierig!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief