Delen vinden we super lief

Wat verdien je zoal met je blog, wordt me soms recht voor z’n raap gevraagd! Kun je er van leven? En toen me werd gevraagd ‘krijg je dat allemaal gratis?”, vond ik het tijd om er een blog aan te wijden. Want gratis ‘krijg’ ik het zeker niet… en wat ik er aan verdien?… Ik leg het je uit…

boost je blog weekend

Een tipje van de sluier 

Zowel bloggers, bedrijven en bureaus praten niet graag over de vergoeding, maar aangezien ik het niet als hoofdinkomen heb en voor mijn werk graag influencer marketing in zet, kan ik je een kijkje in de keuken geven.

geld, geluk, AD, interview, geld en geluk

Waarom ik zelf blog

Olivette is mijn online dagboek die ik in 2014 als hobby ben gestart. Lezers herkenden zich in de persoonlijke, realistische verhalen. En toen ik werd benaderd om blogs te gaan schrijven voor bekende A-merken begon ik mijn tanden er in te zetten. Als blogger kun je schrijven waneer het uitkomt en als ik eenmaal op dreef ben, ga ik los op mijn laptop. Veel fulltime bloggers combineren het met een gezin en omarmen de vrijheid dat bloggen biedt. Ik combineer het met een 32-urige baan dat een gepuzzel werd met mijn vrije tijd en gezin.

Mijn vrije vrijdagmiddag en avonduren investeer ik in teksten schrijven, omdat het zo leuk is. Eenmaal per kwartaal sluit ik mezelf twee dagen op om mijn ‘ To Do Ist’ (handige app, geschreven zonderL) lijst af te kunnen vinken. Het is verslavend, leerzaam en geeft me veel energie. Verdienen daar dacht ik nog niet eens aan.

Te veel van het goede

Olivette brengt ons veel, al is mijn man ook eerlijk dat ik soms te ver doorschiet. Iedere avond een laptop op schoot is niet fijn. Hier hebben we inmiddels een balans in gevonden en maken dan ook duidelijke afspraken. Ook plan ik onze agenda niet meer vol met afspraken. Het moet immers wel leuk blijven die hobby van me, voor ik in ‘help m’n vrouw heeft een hobby‘ verschijn.

blog, werkplezier fossil q homeworktime Familie Agenda
Een goede planning is cruciaal

Wanneer kun je er van leven?

olivette

Er gaat veel geld om in de wereld van bloggers, vloggers en (Macro & Micro) influencers. Hier is overigens een groot verschil in, waarbij ik zelf inzoom op de bloggerswereld. De vergoeding voor een blog, advertorial, banner, link of socialpost kan rond de 50- tot honderden euro’s liggen, maar bij populaire bloggers kan dit zelfs richting de enkele duizenden euro’s oplopen. Het varieert sterk. En ook is het afhankelijk van de doelgroep (Travel / family / beauty / fashion, food, etc).

Mijn eerste betaalde samenwerking van 20 Euro was toen ik rond de 2k bezoekers per maand had, al kon ik daar niet over naar huis schrijven. En blij dat ik was! Zo suf, want eigenlijk kost de blog me meer tijd en geld qua hosting en aanverwante kosten! Ook had ik geen idee wat ik zelf voor een blog kon vragen, ik deed het immers voor mijn plezier.

Mijn doel was eerder om uitgenodigd te worden bij persevents, premières, shows en voor uitjes met de kinderen. Maar het hoofddoel was altijd om mijn ervaringen te delen met anderen op het gebied van mijn miskramen, mijn onzekerheid, de struggles als werkende moeder, mijn he No-jo met gewicht, liefde en ons gezin. Soort van een online dagboek.

De bal ging rollen en mijn aanpak en content viel op bij de grote bureaus. Ik ging mee op bloggersevents, deed mee aan blogtours, ging op persreizen en schoolde mezelf bij. Alles wat ik verdiende met blogs werd gelijk weer geïnvesteerd. Dat ik er met schrijven een extraatje kon bijverdienen, kwam pas na 2-3 jaar.

Barter Samenwerkingen 

Naast betaalde opdrachten krijg je als blogger veel producten opgestuurd. Op die manier kun je producten zelf ervaren en eerlijk reviewen. Voor een bedrijf is dit een goede en voordelige manier om PR te creëren. In het begin leuk, maar je kunt zoals professionele bloggers ook aangeven, hier geen brood van kopen, of rekeningen van betalen. Als ik een paar schoenen mag reviewen, een prachtige ring, horloge, gezichtsbehandeling, of een game installatie ontvang, omvat dat de waarde voor een blog. Win-win, anders zou ik het immers gekocht hebben. Nu geef ik er mijn kennis en platform voor terug, ook wel een barterdeal genoemd.

Ik ‘verkoop’ mijn tijd niet te goedkoop. Enkel als er een match is, klim ik in de pen! Waar ik in het begin gerust schreef over een waardeproduct van €20,-, heb ik daar nu gewoonweg geen tijd meer voor. Toen ik blogger van de maand was, heb ik dit ook aangegeven. Ik ga voor kwaliteit en niet voor kwaliteit.

iets nieuws leren, studeren, blond, dag van de blondjes, national blonde day
Blijf leren en investeren in jezelf!

Kennis is geld waard

En om het misverstand gelijk uit de wereld te halen: deze producten krijg je niet ‘gratis‘ Een merk, opdrachtgever, of PR bureau verwacht er sterke, kwalitatieve, Seo/Sea-technische, persoonlijke en waardevolle content voor terug. In mijn geval zit daar veel (vrije)tijd, commitment en kennis in. Ik zorg voor exposure, deel het op diverse platforms waar veel tijd in is gestoken. En die kennis (en waardevol platform met een groot bereik) is geld waard en heeft zijn tarief.

Voor niets gaat de zon op

Overigens schrijf ik veel meer blogs zonder dat daar iets tegenover staat. Over sommige producten, bedrijven, of onderwerpen schrijf ik uit gun omdat het me aanspreekt, of omdat de mensen achter het bedrijf me inspireren. Denk aan Chateau de la Preuille, het goede doel, Return to Sender, etc. Hier geef ik mijn tijd cadeau aan en krijg er dankbaarheid voor terug.

Mijn tijd is schaars. De krenten uit de pap zijn de persreizen of uitjes naar pretparken. Het voordeel is dat ik bij deze uitjes met mijn gezin ben, me-time heb, én onderweg tijd heb om de uitgebreide content te schrijven! Win-win-win. Maar voor de profi-bloggers gaat dat niet op. Ze hebben hun hypotheek en vaste lasten te betalen en moeten voor hun ‘met secuur opgebouwde platform’ en eigenheid hun tarieven vragen. En daar komt een mediakit om de hoek kijken.

Blogger by Nature
Voordat je echt geld kunt verdienen, moet je hard aan het werk en van jezelf een merk maken, een autoriteitspersoon worden met kennis over een bepaald onderwerp.

Waar voor je geld

Merken zijn altijd op zoek naar de juiste match die aansluit bij een merk en betalen graag voor de exposure, linkbuilding, of brand awareness die influencers genereren. Zo zet ik het in mijn werk als marketeer ook graag in en betaal ik voor een waardevolle blog variërend van 150,- tot aan 500,- per blog, afhankelijk van het aantal bezoekers dat een blog per maand genereert en de doelgroep die ze bereiken.

The real deal‘ en populaire bloggers met een grote achterban, kunnen tegenwoordig zelfs aanwezigheid fees vragen voor hun aanwezigheid op persevents (c.a. 200-500 euro). gewoonweg omdat ze tig events per week kunnen hebben en er geen tijd overblijft voor de content. Merken zien ze graag op hun perslanceringen en betalen het dan ook graag.

Blogger by Nature, blog
Het blogger by nature event in 2018

De formule die bij blogs vaak wordt gehanteerd is; het basistarief van standaard 50,- bij 1k bezoekers p.mnd. Per 1k bezoekers erbij, wordt hier 10,- bij opgeteld. Snelle rekensom: bij 10k bezoekers is dat een bedrag van €150,-., bij 20k unieke bezoekers p mnd 250€. Waarbij ook gekeken wordt naar da/pa, doelgroep en niche. Bij instagram gelden ander tarieven: een influencer met zo’n 100.000 volgers kan zo rond de €2.000 en €2.500 per post vragen. Of ze het er voor krijgen is een ander verhaal, alles gaat gepaard met marketing budgetten.

negenmaandenbeurs bloggersour, rai, baby

Kun je er van leven?

Ik zou van de inkomsten kunnen leven als ik fulltime zou gaan bloggen. Momenteel wijs ik opdrachten af, vanwege tijdsgebrek, een mismatch, of te veel gesponsorde content. Mijn blog houd ik graag puur en wil graag authenticiteit behouden en persoonlijke en eerlijke blogs schrijven. Er zijn dan geen opdrachtgevers met eisen, of me een richting op willen duwen die niet goed voelt.

Leuker voor mijn lezers en mijn baan voorziet me van mijn hoofdinkomen. Dat geeft rust en vormt geen druk. Olivette is mijn 4e kindje en zorgt voor leuke extra’s, maar ik vergeet nooit dat het mijn hobby is. een uit de hand gelopen hobby waarvan ik nooit dacht dat ik er überhaupt geld mee kon verdienen. Wat de verre toekomst brengt zullen we zien. Wellicht emigreren we naar de andere kant van de wereld en dan is een blog perfect om te runnen. Voor nu zorgt het voor leuke uitjes, reisjes, reviewproducten en een bescheiden extra inkomen.

boost je blog weekend, moeder, mama
Let op: Als blogger moet je tegen de onrust van wisselende inkomsten kunnen. De ene maand zijn er meer aanvragen dan de andere. Het is aanpoten, plannen en vooruitdenken, maar velen verdienen er een goede boterham mee.

Lange weg naar succes

Mocht je zelf fulltime willen gaan bloggen houd er rekening mee dat het veel tijd, energie en committent vereist. Een blog is voor opdrachtgevers pas waardevol als je bezoekers aantrekt. Persbureaus benaderen je vaak pas vanaf de 5.000 volgers en ook ben ik regelmatig afgewezen omdat ik de 10.000 nog niet had bereikt. Inmiddels is dit anders en heb ik de opdrachten voor het uitzoeken. En houd in gedachten; lezers volgen je door je interessante content. Schrijf op regelmatige basis kwalitatieve, cornerstone blogs en de olievlek verspreidt zich vanzelf.

sprookjescamping, chjalet Olivette, rheeze, vechtdal
Mijn get-away plek om te gaan schrijven: Chalet Olivette

Waar ik voorheen zelf merken benaderde waar ik dolgraag voor schreef met een uitgebreide mediakit en een goed voorbereid voorstel, kan ik nu kiezen. Het is een lange adem en als je iets met passie doet en aandacht geeft, groei je daar vanzelf in. Bij mij ging dit mondjesmaat, maar als je je fulltime hier voor inzet, zul je na het zaaien sneller kunnen oogsten. Bloggen is eigenlijk net een baan….

blog, Nintendo: Labo mixpakket, Nintendo Switch, game, computerspelletje

Snel groeien en geld verdienen

Allereerst sloot ik aan bij netwerkgroepjes en schakelde ik hulp in om WordPress werkend te krijgen. Ook ben ik netwerk platforms gaan ontdekken om opdrachten te kunnen reageren zoals, Linkpizza, Join, Influo, Hulc, TIM, Influentials, Bloggerslijst, etc Al snel heb ik geleerd dat ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Met mijn netwerk help ik anderen en krijg daardoor veel info en input terug. Hier let ik overigens wel op of ze niet enkel info komen halen, er zijn ook copy-cats.

Blogger by Nature
Wanneer je een gevestigde blogger bent en lezers je weten te vinden, moet je altijd voldoen aan een bepaalde kwaliteit. Het is niet vanzelfsprekend om gelijk duizenden volgers te krijgen met een paar leuke foto’s en verhalen. Succes komt met veel bloed, zweet en tranen.

Op het Blogger by Nature event leerde ik veel en ik wil graag blijven leren. Gaandeweg groei je als blogger en als persoon en zet je een merk neer. Een influencer moet namelijk een merk zijn om geld te verdienen. Denk dus niet te licht over het geld verdienen als blogger of influencer. Pas als je bereid bent om de nodige uren ervoor te maken, kun je uiteindelijk geld goed verdienen als blogger.

Tip: Maak een mediakit en schrijf bedrijven aan om op hun perslijst te mogen komen. Hierbij geldt: zorg voor een goede eerste indruk. Voor mijn werk ontvang ik soms e-mails waar ik stijl van achterover sla! Merken werken graag met een ander merk, zorg dat je dat ook uitstraalt in alles wat je doet. Dat varieert van de naam van je e-mail adres, je aanhef, e-mail zonder spelfouten, een voorstel dat win-win is, tot aan je blog.

Privacy beleid Olivette.nl telefoon verslaving trubendorffer

Mijn verhaal

Naast mijn fulltime baan schrijf ik in de avonden en weekenden blogs. Het geeft me een energieboost om te mogen knutselen met woorden en aan teksten mijn eigen draai te geven. In mijn concepten staan inmiddels meer dan 200 ‘blog-hersenspinsels’, waar ik zo nu en dan doorheen loop om mijn gedachten en ideeën structuur te geven.

Ons vakantiehuisje is hemels waar ik veel schrijfweekenden zit. Nu Ajax alweer een tijd niet speelt is de me-time wel ietwat geslonken en zie je dat ook terug in de hoeveelheid content. Mijn persoonlijke lifestyle & Family blog wordt inmiddels gezien als platform voor serieuze bedrijven, waar ik bij de start van Olivette zo’n 6 jaar geleden niet bij stil stond, of aan durfde te denken. Toch ben ik kieskeurig en kies ik de krenten uit de pap. Hierbij heb ik als voordeel dat ik er niet van hoef te leven. Mijn blog mag nooit mijn werk in de weg zitten, dat is mijn vaste inkomen.

olivettepuntnl, olivette, familie

Druk op de ketel

Druk om blogs op te leveren heb ik zelden gevoeld. Ik neem passende opdrachten aan en kan mijn eigen planning maken. Toch waren er tijden dat ik te veel werd uitgenodigd en te veel producten gevraagd en ongevraagd opgestuurd kreeg. Mijn gezin en vaste baan gaat ten alle tijden voor, waardoor opdrachtgevers te lang op content moesten wachten. Dat voelde niet goed, waardoor ik mijn gastbloggers team heb uitgebreid. Ik geef producten weg in ruil voor hun eerlijke mening in de vorm van een blog. Het uitbesteden was een slimme zet, waarmee Olivette de magische 20.000 unieke bezoekers per maand heeft weten te bereiken. En zelf kan ik me hierdoor meer richten op ons gezin en de dingen die er ook toe doen.

Tot slot

Hopelijk ben je wat wijzer geworden. Ik kan je vertellen dat ik er soms van schrik dat er ook daadwerkelijk lezers zijn en mijn blogs door het hele land gelezen worden. Moeders, vrouwen en mannen die met ons meeleven en me via een DM of per e-mail om persoonlijk advies vragen. Dat is echt magisch, dank daarvoor!  Dat is precies waar ik het voor doe, echt niet voor de vele telefoonhoesjes, of netwerk kabels waar ik over kan schrijven… En mocht je nog vragen hebben, stuur me gerust een email op info@olivette.nl

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief