Delen vinden we super lief

Jij en je partner hebben de stap gezet: jullie gaan samenwonen! Dit is natuurlijk erg leuk, maar het betekent ook dat jullie financiële situatie flink zal veranderen. Vanaf nu hebben jullie twee inkomens, maar ook dubbel zoveel uitgaven. Het is daarom belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken. Houd daarom rekening met de volgende aandachtspunten.

verhuizen met kinderen, verhuistips, verhuizen
Hooray jullie gaan samenwonen

Situaties vergelijken

Voordat jullie afspraken maken over jullie financiën is het aan te raden om jullie financiële situaties eens naast elkaar te leggen. Grote kans dat er een aantal verschillen zullen zijn. Maak daarom bijvoorbeeld een bestand aan op de computer waarin jullie samen de inkomsten en uitgaven in opschrijven. Een andere optie is het aanmaken van een online huishoudboekje. Zo kun je de balans opmaken over jullie gezamenlijke situatie. Van hieruit kunnen jullie verdere afspraken maken.

Gezamenlijke rekening

Een logische eerste stap voor mensen die gaan samenwonen is het nemen van een gezamenlijke rekening, oftewel een en of rekening. Dit is een bankrekening die op jullie beide namen staat. Vaak bestaat deze rekening naast jullie oorspronkelijke individuele bankrekeningen. Het grootste voordeel van een gezamenlijke rekening is dat jullie er maandelijks ieder een vast bedrag op kunnen storten.

Het is daarom aan te raden om vervolgens de vaste lasten van deze rekening afgeschreven te laten worden. Spreek af om een extra bedrag erop te storten voor onvoorziene omstandigheden. In sommige gevallen kan een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract ook uitkomst bieden om de financiën duidelijker in zicht te krijgen en te houden.

boost je blog weekend, moeder, mama

Eerlijke kostenverdeling

Het is wel zo eerlijk om het bedrag dat op de gezamenlijke rekening gestort wordt te baseren op jullie individuele inkomens. Als de één veel meer verdient dan de ander is het oneerlijk als het bedrag even hoog is. Daarnaast voorkom je op die manier dat één van beiden in de problemen komt met zijn of haar eigen vaste lasten, zoals bijvoorbeeld de zorgverzekering.

Wil je wel dat de bedragen gelijk zijn? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen dat degene met het hogere inkomen opdraait voor het televisie-abonnement of vaker de boodschappen betaalt. Als je hier maar duidelijke afspraken over hebt gemaakt.

opvoedzondes, boodschappen, weekoverzicht boodschappen doen

Sparen voor grote uitgaven

Naast het goed regelen van jullie financiën op dit moment, is het ook slim om vooruit te kijken. Stort daarom iedere maand een bedrag op de gezamenlijke rekening om te sparen. Dit geld kun je gebruiken voor als jullie in de toekomst bijvoorbeeld kinderen krijgen of een auto of een groter huis willen kopen. Natuurlijk spaar je ook om leuke dingen te kunnen doen; spaargeld kun je gebruiken voor vakanties en dagjes uit. Het is aan te raden om daarnaast allebei een eigen spaarrekening te behouden; dan kunnen jullie ook sparen voor dingen die je zelf graag wil kopen.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief