Delen vinden we super lief

oppas vetalenEindelijk, de kinderen zijn groot genoeg om achter te kunnen laten bij een oppas. Weer een beetje me-time! Lekker shoppen (ook al draait dat waarschijnlijk uit op kinderkleding kopen), eten in een restaurant… Het is goed voor iedereen als we zelf eventjes tot rust komen en iets voor jezelf kan doen. Zeker in of na een drukke december-periode.

Dus je gaat op zoek naar een babysitter, nodigt haar uit op gesprek en het klikt heel goed. En dan kom je op dat onderwerp waar niemand eigenlijk graag over praat: geld. Het uurtarief van je oppas. Je wil je oppas niet te kort doen, maar je wil ook niet teveel betalen. Hoe bepaal je dat tarief eigenlijk?

“Het is het gemakkelijkst als je vóór het kennismakingsgesprek met je oppas al een idee hebt wat je ongeveer zou willen betalen. Vraag ook aan je nieuwe oppas of zij er alvast over na wil denken.”

Er zijn verschillende factoren van invloed op het tarief wat je uiteindelijk besluit te willen betalen. Dat zijn de volgende:

oppas vetalen

Leeftijd van je oppas

Een scholier van 15 betaal je een stuk minder dan een student van 21. Je kunt als basis de tabel van het minimumloon aanhouden zoals vastgesteld door de Rijksoverheid. Daarin zie je ook al een groot verschil qua uurtarief: 2,88 voor een scholier van 15 is toch een stuk minder dan 8,15 voor een student van 20. Dat geeft je een eerste basis voor het bepalen van je prijs

Ervaring van de oppas

Huur je een scholier in of een professionele nanny met een opleiding? Dat levert je ook een enorm verschil in kosten op. Een beginnende oppasser vraagt een stuk minder dan iemand die een pedagogische opleiding heeft afgerond. Het is aan jezelf om te bepalen hoe belangrijk je de ervaring vindt. Elke babysitter moet het tenslotte een keertje ergens leren.

Leeftijd van de kinderenCoolGift oppas

Met een kleintje ben je als babysitter natuurlijk veel meer in de weer dan met een ouder kind. Het scheelt nogal of je oppas op een kind van zeven past, dat zichzelf meestal goed kan vermaken, of op een baby die veel zorg nodig heeft. Ook dat kan meespelen in het bepalen van het oppastarief.

Oppas werkzaamheden

Past je oppas alleen ‘s avonds op als je kinderen al op bed liggen? Veel ouders betalen dan minder. Immers, je oppas doet dan niet zoveel. Maar misschien moet ze de kinderen uit school halen? Heb je graag dat ze wat huishoudelijke taakjes zoals stofzuigen of de vaatwasser uitruimen op zich neemt? Dan gaat het tarief natuurlijk weer omhoog. Het uurtarief van een schoonmaakster ligt vaak boven de €12,50, dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

Je kunt er samen met je babysitter ook voor kiezen om de klusjes die ze doet apart te betalen. Een paar euro extra voor wanneer je het aan haar vraagt, maar het is niet verrekend in het uurtarief omdat het niet vaak voorkomt.

Aantal kinderenoppas sinterklaas

Past je oppas op één kind of op drie? Da’s nogal een verschil. Drie kinderen is uiteraard veel drukker. Het Nibud gaat bijvoorbeeld uit van 2,25 per extra kind bovenop het uurtarief. Dat hoef je natuurlijk niet strikt aan te houden, maar het is opnieuw een richtlijn. Je kunt er ook zelf een bedrag van maken per kind.

Regio

Per regio kan het heel erg verschillen wat ouders betalen voor een oppas. Vraag en aanbod is dus een belangrijke factor. Als er weinig babysitters zijn, betaal je meer dan wanneer er niet zoveel zijn. Vraag dus vooral eens in de buurt en aan je vriendinnen wat zij hun oppas betalen. Zo heb je in ieder geval wat voorbeelden.kost een kind kost een kind

Je bepaalt je prijs samen met de babysitter

Zoals je ziet kunnen er diverse factoren van invloed zijn op wat je je babysitter betaalt. Zeker als je wel aan je oppas vraagt of ze wat huishoudelijke klusjes wil doen, kan het uurtarief flink oplopen. Maar uiteindelijk bepalen jij en je babysitter samen wat je wil betalen en wat zij betaald wil krijgen.

Als je het minimumloon als basis neemt, kun je vanuit daar bepalen wat je zelf belangrijk vindt en wat niet. En waar je wel voor wil betalen, en waarvoor niet.

Voorbeeld berekening?huishoudelijke taken boerderij feest fien en teun

Wij hebben drie kinderen van 4, 2 en 7 maanden. Onze oppas is 17 jaar, heeft al enige oppaservaring en bezit een diploma kinder-EHBO. Daarnaast doet ze de studie voor pedagogisch medewerker.

Het wettelijk minimumloon voor onze babysitter is €3,79. We hebben drie kinderen en betalen €1,50 per extra kind. Vanwege haar ervaring ronden we dat af naar boven, en zitten dus op 7 euro per uur als ze overdag zou oppassen. Ze hoeft van ons geen huishoudelijke taken te doen. Heel soms vragen we haar, als ze overdag oppast, om alvast aan het koken te beginnen. Daarvoor krijgt ze 2 euro extra. Voor het uur dat ze kookt krijgt ze dan 9 euro.oppas vetalen

Maar als ze ‘s avonds komt oppassen als de kinderen al op bed liggen (wat meestal om 7 uur wel het geval is) betalen we haar 5,50 per uur. Mochten de kinderen nou gigantisch hebben lopen spoken willen we het uiteindelijke bedrag wel weer naar boven afronden. Dat komt niet heel vaak voor, maar je kunt maar beter een slag om de arm houden. Voor een 17-jarige vinden we dit een heel redelijk salaris.

Hoe hebben jullie het tarief voor je oppas bepaald? Let us know. En als je nog tips en tricks hebt horen we dat uiteraard graag

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaatoppas betalen

 


Delen vinden we super lief