Delen vinden we super lief

Een lang gekoesterde wens is een houtgestookte hottub in de tuin en niet alleen een droom van mij, merk ik tijdens mijn zoektocht. Een hottub wordt steeds populairder doordat velen het in en rondom het huis aangenamer maken. Als sauna fan staat zo’n karakteristieke houten badkuip al lange tijd bovenaan mijn wensenlijstje. Nu we zijn verhuist hebben we er de ruimte voor en zal mijn wens vervult worden om een stukje Zweden naar huis te halen. Voordat we tot aankoop overgingen, werden alle opties nauwkeurig onderzocht en offertes aangevraagd. Er is zoveel keuze met zoveel hottub en Jacuzzi aanbieders, dus waar doen we verstandig aan? Al mijn bevindingen en de, te maken keuzes, heb ik uiteengezet.

hottub, tuin accessoires, overlijdensrisicoverzekering, overlijden, verzekeren, hottub, loungeset, tuinset, wicker, kwaliteit, voordelen, tips, hottub, hot tub, jacuzzi, zwembad, welness in eigen tuin, waar opletten,
Ons nieuwe huis vraagt om een hottub voor extra woongeluk

Waarom een hottub

Een vriendin heeft een Jacuzzi en dat was haar beste aankoop ooit vertelde ze me recent. Ze heeft er de maandelijkse, vaste lasten voor over om het water 24/7 warm te houden en goed te onderhouden. In het warme water worden je spieren ontlast en kom je op een comfortabele wijze echt tot rust. En of het nu in de koude winter is, na het sporten, hardlopen, het vele thuiswerken, of tijdens een zomerse avond, een hottub is de ultieme get away in je eigen tuin. Met name na een hectische werk dag kun je alles van je af laten glijden, waarna je goed zult gaan slapen. Als fervente sauna ganger weet ik dat je bouwt aan een sterke weerstand en voor de ultieme me-time zorgt. En laat een hottub daarnaast ook nog eens een blikvanger zijn in de tuin! Tegenwoordig zijn hot tubs en bubbelbaden in je tuin geen extreme overbodige luxe meer en veel gangbaarder en betaalbaar, dus waarom niet?

hottub, relax, strand, buiten, relaxday, nationale relaxday, Zwangerschap en sauna
Creër jouw eigen welness paradijs

De ideale hottub kies je zo:

Om de juiste keuze te maken zijn er veel knopen door te hakken.. Hopelijk helpen onderstaande punten bij jouw ultieme keuze!

1. Een Jacuzzi, of houtgestookte hottub?

Bij de vraag of een jacuzzi of Hot tub de voorkeur heeft, was mijn antwoord altijd dat een authentieke, houtgestookte hottub in de tuin, mijn grote wens is. Met name omdat het water voor ons niet 24/7 warm hoeft te zijn en we bereid zijn om 2 uur te wachten nadat we een blok hout op het vuur hebben gegooid voor een avondje zen. Je hoeft je geen zorgen te maken over extra energie kosten, of je te storen aan het zacht, brommende geluid van de motor. Het knisperende geluid van het vuur is ook erg leuk! Tegenwoordig zijn hottubs enorm populair en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en formaten. De volgende eerste vragen kunnen alvast helpen met de 1e belangrijke keuze welke van de twee voor jou het meest geschikt is.

hottub, jacuzzi
Een Jacuzzi zoals bij Mamasliefste.nl thuis is toch ook wel hemels
  • Moet voor jou het water altijd warm zijn zodat je er snel in kunt, of vind je het o.k om 1,5-2 uur te wachten tot het water lekker warm is? (Nb: Bij extreem koud water kan dit langer duren, de duur is ook afhankelijk van de grootte van je hottub)
  • Heb je het stroomverbruik en de bijbehorende kosten er maandelijks voor over?
  • Wat vindt je qua design het mooiste? Past een jacuzzi, of toch een hottub beter in je tuin qua look & feel? Denk ook aan de opslag voor veel hout! Er gaat aardig wat doorheen!
  • Bij een houtgestookte hottub ga je hout stoken, is dat in jouw tuin geschikt? Vergeet je buren niet!
  • Op welke momenten wil je graag gebruik maken van een jacuzzi of hottub?
  • Zijn bubbels en eventuele hydrojet stralen een must voor je?

2. Aantal personen

ockyz zwembad, achtertuin

Het eerste belangrijke dillemma is hiermee hopelijk overwonnen. De volgende keuze die gemaakt moet worden is de grootte (het aantal personen). Het bepaalt naast het zitcomfort, het aantal liter water dat er in gaat. Meer water betekent dat het langer duurt voordat het water warm is voor een hottub sessie. Met ons gezin van 2 volwassenen en drie kinderen, zou een 4-6 zits voldoende zijn. Zelf zal ik er niet snel met 4-6 volwassenen in gaan zitten. Sneller met een vriendin, of de kinderen met vriendjes.

Toch kozen we voor een groter 5-6 model hottub aangezien het prijsverschil niet groot was, maar we hiermee wel future proof zijn. Kleine kinderen worden groot en met twee keer knipperen, zitten ze er straks met het hele hockeyteam in.

3. Externe of interne houtkachel

De houtgestookte hottubs zijn verkrijgbaar met een interne en externe houtkachel. Bij een interne houtkachel is er minder water nodig aangezien het een zitplek in beslag neemt en daarmee dus sneller warm is! De interne kachel is geintegreerd in het bad dat beschermd wordt met een houten afscheiding. Het vuur is daarmee dichterbij dat bij een externe kachel buiten het bad is. Bij een externe kachel is het ook aan te raden om een roerspatel te nemen om het water beter te kunnen verdelen.

Beide kachels hebben voor en nadelen. Het nadeel van een interne kachel is dat er minder zitruimte beschikbaar is. Aangezien onze kinderen graag rondjes zwemmen en ik liever geen plek opgeef in de hottub, kozen wij voor een externe houtkachel. Qua veiligheid vertelde mijn gevoel dat het beter is om de kachel van het bad te scheiden. Ook leek het me praktischer voor het schoonmaken van de kachel.

Een kachel van RVS zorgt overigens voor het beste rendement. Je kunt het water ook met gas of elektrisch verwarmen, maar dat is allereerst in aanleg én verbruik, veel duurder dan een paar blokken hout. Ook kun je kiezen voor een glazen scherm in de kacheldeur, of een afgesloten variant. Houd er rekening mee dat een raampje al snel donker wordt door de aanslag. Het leek me leuk om mee te kijken, maar dat is enkel de 1e keer leuk. (zonde van de extra kosten mijn inziens).

4. Het ideale model van jouw houtgestookte hottub

Nu heb je de keuze gemaakt qua hoeveelheid personen en of je een interne of externe kachel wenst. De volgende keuze is het gebruiksgemak. Qua vorm heb je de keuze uit rond, vierkant, langwerpig, ovaal, zes hoekig, echt alles is mogelijk. Qua zitcomfort kun je kiezen voor rechte, diepere modellen, of een schuiner rug gedeelte met meer comfort. Ook zijn er modellen met veel been ruimte en voorgevormde zit gedeeltes. En vind je een lagere instap fijn, of toch een hoger, dieper model? Mijn advies hierin is: probeer het uit in een schowroom. Het was mij om het even en heb niet extreem veel verschil ervaren. We kozen uiteindelijk voor rond 5-6 persoons en een kunststoffen kuip die we in de winter kunnen legen.

5. Houtgestookt versus een kunststoffen kuip

Het eerste advies dat ik van mijn zwager kreeg, is om voor een kunststoffen kuip te gaan, in plaats van een authentieke, houten hottub. Hout zet zich uit en zodra je jouw hottub leegt, krimt het hout waardoor het kan gaan lekken. Zo zijn vele houten bootjes gezonken toen ze ter water werden gelaten. Hout moet zich namelijk eerst kunnen uitzetten, wil het water proof zijn! Een kunststoffen kuip kun je in de winter buiten laten staan en gaat daardoor langer mee. Gebruiksgemak is voor mij een pluspunt en met een houten ombouw heb je het beste van beide werelden.

hottub, loungeset, tuinset, wicker, kwaliteit, voordelen, tips, hottub, hot tub, jacuzzi, zwembad, welness in eigen tuin, waar opletten,

6. De kachel

De hottubs die op hout worden gestookt, zijn in crica één uur á twee uur op temperatuur, afhankelijk van de grootte van de hottub. Wij hebben bewust geinvesteerd in een sterke kachel (hogere wattage) zodat het water sneller warm wordt. Zodra het hout is aangestoken, is het water in zo’n twee uur warm en kunnen wij van het warme water genieten. En tijdens warme zomerdagen is het koelere water weer een fijne verkoeling.

7. Wel of geen filtersysteem

Uiteraard is het van groot belang om jouw hottub goed te onderhouden om er lang van te kunnen genieten. Na een week dien je het water te verversen en de kuip schoon te maken. Het waterkwaliteit houdt je langer optimaal door een goed filteringssysteem te kopen dat slijm, vuil, organische deeltjes en bacteriën zal verwijderen.

Chloor, soda of andere agressieve producten is uit den boze om de kachel niet te beschadigen. De keuze voor een zandfilterpomp was voor ons daardoor een no-brainer. In combinatie met een speciaal, goedgekeurd desinfectiemiddel, is het water al snel zo’n 8 tot 12 weken onderhoudsvrij. En door het water af te dekken, houdt je het water ook goed lang schoon.

Vanuit een hottub geniet je van de omgeving en het gezelschap. Het glinsterende water en de warmte neemt al je stress weg waardoor je er weer tegenaan kunt!.

8. Levertijd

De levertijd is ook een belangrijke overweging bij de keuze van leverancier. Bij de ene aanbieder is het model direct leverbaar, bij de ander komt het uit een Scandinavisch land en bij een lokale hottub bouwer, wordt het binnen 2 weken in je tuin geplaatst. Heb je haast, of heb je wel geduld om de drukte te onvluchten in je eigen welness paradijs? Het kan in de prijs veel schelen. Ook hebben aanbieders van een Jacuzzi, of Hottub regelmatig aanbiedingen, of vraag er naar. Bij de één krijg je een gratis kachel upgrade, bij de ander is een bepaald model in overstock en scherp geprijst, of ontvang je een geurenset. Rondkijken helpt en vragen of er nog iets aan de finale prijs gedaan kan worden, helpt wellicht ook! Het blijft een aanschaf en vaak hebben ze nog wel een leuke extra achter de hand. Zo kregen wij er een roerspatel bij, toch leuk!

9. Houtsoort

De hottub komt van origine uit Scandinavië waar het traditioneel met hout wordt gestookt via een in-, of externe kachel. Vroeger werden ze helemaal van hout gemaakt, maar de modellen zijn inmiddels doorontwikkelt. We kwamen modellen hottubs tegen in hout, kunststof, of steen. Met een kunststoffen, houten, of een stenen rand, van glasvezel en er bestaan zelfs opblaasbare modellen. De meest gangbare zijn overigens die van hout.

Daarin kennen we ook weer verschillende soorten hout waar houtgestookte, houten hottubs van worden gemaakt. Zo zagen we modellen van siberische spar en lariks dat een voordelig houtsoort is, maar meer onderhoudt vraagt. Ook heb je thermohout, eik en zelfs exclusieve rode cederen hottubs die langer mee gaan. Elk soort heeft verschillende kenmerken en verschillen in kleur, al heb je het ook zo in jouw gewenste kleur geschilderd.

hottub, loungeset, tuinset, wicker, kwaliteit, voordelen, tips, hottub, hot tub, jacuzzi, zwembad, welness in eigen tuin, waar opletten,
In de hottub springen als er sneeuw ligt, is een guilty pleasure. De weg ernaartoe is wel even koud, brrrr

10. Locatie voor jouw welness paradijs

Een hottub kan onder een overkapping geplaatst worden mits de kachelbuis op een veilige manier door het dak heen kan. Het wordt heel heet, houd daar rekening mee! Zelf hebben we een terras aangelegd op een zonnig plekje voor de hottub dat ook optimale privacy biedt. Via de zwerfkeien en Frans boomschors hebben we een eigen, afgeschermd hoekje achter een heg gecreerd onder de beukenbomen. Ja, je leest het goed, de beukennootjes zijn wel een dingetje waardoor we de hottub afschermen met inklapbare kap en een doek met palen. (ver weg van de hete kachelbuis!). Toegegeven, een hottub onder een boom plaatsen is niet handig in verband met bladeren, vogel/eekhoorn poep en andere rommel, maar acht, daar hebben we een deksel voor. Een stevige ondergrond als een betonnen fundering, houten terras of tegels is ook belangrijk aangezien het best een gewicht is als het met water wordt gevuld.

Ook hebben we gekeken of de hottub ingegraven zou kunnen worden. Dit voorkomt een klim en glijpartij. Al snel kwamen we erachter dat dit niet verstandig is. Rondom de hottub moet je ruimte houden voor de regelmatige onderhoud, het schoonmaken is lastiger en ook wordt de kuip vochtig. Je kunt wel kiezen voor een verhoogd terras, maar dat vonden we zelf ietwat te veel gedoe.

hangmat, chillen met die billen

11. Accessoires

Al snel wordt duidelijk dat je qua prijs alle kanten op kunt en iedere keuze een afweging is binnen jouw budget. Kies je voor een standaard model, een sterkere kachel, een filteringssysteem, een model van duurzamer hout, een duur merk, of een eigen fabrikaat. Met de accessoires kan het ook duurder uitvallen.

Is een matching trapje nodig, of voldoet een Ikea trapje ook, die de helft scheelt in prijs? Wil je een bar-plankje voor je drankje t.w.v een extra 75,- en is een spatel echt nodig? En wil je graag een kap voor over de hottub zodat het water langer warm blijft en je het water beschermt tegen vuil van buitenaf? Ook twijfelden we over een extra hitteschild, afdekkapje en geurenset. En als je budget ruim is, kun je ook kiezen voor een lucht- en hydro massage systeem voor het luxe en aangename gevoel. Je kunt er zelfs nog licht in laten aanleggen voor een sfeervol geheel. De keuze is reuze, waarbij ook wij keuzes moesten maken.

Bedenk voor jezelf: is het een nice to have, of must have en wat ben je bereid te betalen?

12. Het oog wil ook wat

Er zijn veel modellen op de markt waarbij het ontwerp en design sterk kan verschillen. Het was al wel snel duidelijk dat wij voor een rond model gingen met een houten ombouw. Het hout wordt op den duur doffer waardoor ik me daar niet door liet beinvloeden.

13. Levering

Wordt de hottub aan huis geleverd en geinstalleerd, of mag je het zelf nog in elkaar zetten. Dit was voor ons een belangrijke deal breaker. Kijk goed wat er wordt aangeboden en welke garantie een leverancier biedt. Better safe than sorry.

14. Budget

Zo begonnen wij met een budget van 4000,- dat al snel is uitgeweken naar 5000,-. We hebben er lang voor gespaard en vinden het ’t waard. Gaandeweg besloten we dat een hitteschild toch wel veilig is met drie jonge kinderen. Qua veiligheid en kwaliteit wilden we geen concessies doen. De extra sterke kachel voorziet ons in extra gebruiksgemak en ook kochten we een 5-6 persoons hottub met het oog op de toekomst. We wilden eerst een kleiner model, dat sneller warm is en minder water nodig heeft. Met alle extra’s voel de prijs hoger uit, maar met een deel vakantiegeld en ons spaarpotje lukte het.

Kleine kinderen worden groot en dan voldoet een 4 persoons model niet meer. Ook is een filteringssysteem van belang zodat we niet steeds het water hoeven te vervangen. Rondom het filtersysteem is een ombouw gemaakt ter bescherming. We hebben ons vakantie potje aangespoken voor de aanschaf van onze favoriet. Disneyland Parijs verplaatsen we naar een later moment, deze hottub is het gehele jaar ideaal voor een staycation.

Tot slot

Nadat we de bestelling hadden geplaatst kon ik niet wachten tot we onze eerste houtblok konden aansteken en we mochten genieten van het knetterende hout. Het is echt het perfecte cadeau voor jezelf of je partner bij een huwelijks jubileum. Het is ultiem geluk om samen romantisch naar de sterren kijken terwijl het buiten koud is en het warme water je laat relaxen. Een hottub zorgt voor veel vreugde voor jong én oud. En om ons welness paradijs nog aangenamer te maken staat een buiten sauna en outdooroven ook op mijn wensenlijstje, maar laten we maar niet gaan overdrijven! Eerst ons spaarpotje weer aanvullen en maar dankbaar gebruik van de hottub die in besteld is.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief