Delen vinden we super lief

De lente nadert met rasse schreden waardoor het vizier is gericht op onze achtertuin. De 6 grote monumentale bomen hebben een kappersbeurt gekregen, dat zeker in geen 10 jaar is gebeurd. Er is een kleine wellness gedeelte ingericht waar de, zo gewenste hottub komt te staan. De oprit en borders zijn opgevuld met grind en nu wordt onze achtertuin aangepakt. De borders hebben nieuwe planten dat we graag opvullen met een geschikte bodembedekker. Er bestaat een skala aan duurzame natuurlijke bodembedekking zoals boomschors, houtsnippers en cacaodoppen. Welke het bij ons werd?…. lees snel verder…

Je eigen stukje natuur

De tuin is de plek waar er ontspannen kan worden en we met de kinderen genieten van het buiten zijn. De tuinset staat klaar, BBQ is opgepoetst, het nieuwe terras is een aanwinst, er zijn looppaden aangelegd en het gras, planten en struiken zijn aangepakt, herplant en gesnoeid. De bodembedekking van onze tuin is een belangrijk onderdeel. Enerzijds willen we niet te veel onderhoud, anderzijds willen we graag een natuurlijke sfeer creëren met de juiste bodembedekking.

Boomschors is een decoratieve én nuttige bodembedekker. Het houdt vocht vast en voorkomt uitdroging. Dit ziet er toch veel beter uit!

Je kunt kiezen uit gewoon aarde, grind, boomschors, houtsnippers, of zelfs cacaodoppen. Het kan ingezet worden als looppad zoals het pad richting onze hottub. En ook kun je tussen de planten voor een duurzame bodembedekker kiezen. Al snel wisten we de juiste keuze te maken…

Boomschors, houtsnippers of cacaodoppen?

Een natuurlijke bodembedekker is een veel gezien materiaal voor in de tuin. De verschillende varianten hebben veel overeenkomsten en voordelen waar velen geen weet van hebben…..:

 • Boomschors is voordelig als bodembedekker
 • 100% natuurlijke en duurzame bodembedekker
 • Ongewenste Slakken en katten weren je tuin door de scherpe randjes van bodembedekkers
 • Ecologisch, gezeefde schors van dennenbomen (alias dennenschors)
 • Het voorkomt uitdroging van de ondergrond aangezien het vocht absorberend is en zonlicht tegenhoudt. Nu ons klimaat extreme vormen aanneemt en de zomers steeds warmer wordt, beschermt het de voedzame bodem en houdt het vocht vast.
 • Gaat onkruidgroei tegen Met een dikke laag van minimaal 5 cm wordt het zonlicht tegengehouden en kan het onkruid niet, of slecht wortelen.
 • Voorkomt wateroverlast doordat het water goed doorgelaten wordt. door in vergelijking met tegels en stenen
 • NB, des te fijner de schors gemalen is, des te beter het onkruid weg blijft en hoe beter het vocht vasthoudt.
 • Boomschors is ideaal als dempend materiaal onder de speeltoestellen (30 cm dikte).
 • De mooie, diepbruine kleur is zeer decoratief
 • Verkregen uit duurzaam beheerde bossen
Een rommelig geheel dat met boomschors veel natuurlijker en rustiger overkomt

De levensduur van boomschors is zo’n 6-8 jaar, dat veel langer is dan bijvoorbeeld de sylvester boomschors. Ook al doet de naam ‘Frans Boomschors’ anders vermoeden, het kan uit meerdere landen afkomstig zijn dan enkel Frankrijk Het heeft met name de naam te danken aan het type boomschors dat boomschors is van dennenbomen. Het is een restproduct dat overblijft als afval bij houtproductie. Het heeft een mooie bruine kleur en is van zeer hoge kwaliteit.

Verschil in bodembedekking

Het aangelegde terras voor de hottub,
omringd met boomschors voor een natuurlijke look & feel

Houtsnippers gaan minder lang mee dan boomschors en moet je zeker elk jaar aanvullen. Bij het jaarlijkse snoeien kun je het snoeiafval ‘mulchen‘ en na enkele maanden door de tuin strooien. Het is overigens goed om te weten dat houtsnippers van de conifeer giftig zijn en niet bij planten gestrooid moeten worden. Op een pad houdt het daarentegen wel de onkruid tegen.

Arme eekhoorntjes die nu geen trapeze activiteiten meer kunnen uithalen van boom naar boom. De bomen zijn vakkundig gesnoeid door een hovenier gesnoeid

Cacaodoppen zijn ook een duurzaam alternatief. Je geeft het een tweede leven aangezien het een afvalproduct is van de productie van chocolade. Bij ons in de tuin niet zeer geschikt door het lichte gewicht. We probeerden het eerder, maar ze kunnen sneller wegwaaien dan boomschors of boomsnippers. En aangezien we vaak hondjes op visite hebben, ook geen al te beste keuze. Chocolade is namelijk giftig voor een hondje en cacaodoppen bevatten theobromine, de schadelijke restanten van cacao.

Ready, set, go

Wij bestelden twee grote big bags Frans boomschors bij Amagard waarna we het de volgende dag konden neerleggen. Bij Amagard wisten we onwijs goed te slagen door de scherpe prijs en de snelle levering. En mocht je twijfelen dan kun je ook een gratis handmonster aanvragen van boomschors.

Voordat de boomschors in de tuin kon worden neergelegd, werd alle onkruid verwijderd. Je kunt er ook voor kiezen om worteldoek onder de bodembedekking leggen, maar daar kozen wij niet voor. Een laag van minimaal 5 cm geeft de beste bescherming tegen onkruid en regen. Er geldt over het algemeen; des te dikker de laag des te langer plezier je er van hebt.

Je kunt de bodembedekkers het hele jaar uitstrooien, maar het scheelt veel onkruid plukken als je het in het voorjaar doet voordat onkruid en planten beginnen te groeien. Nu alles op zijn plek ligt, kunnen we het gras gaan inzaaien… Laat de lente maar beginnen en alles goed laten groeien en bloeien. Het gaat zo mooi worden met de diverse nieuwe planten en nette borders, happy me!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief