Delen vinden we super lief

Bij de beroepentest in groep 8 kwam bij mij hovenier op nummer 1 als de ideale baan. Als kind hielp ik tuinieren, het gras maaien en liet ik zien dat ik groene vingers had. Op nummer twee stond schrijfster dat een andere interesse behartigde en mijn stapels dagboeken verklaarde. En dat ik me vervolgens voor de opleiding sterbodyguard interesseerde, vulde de ´interesse driehoek´ aan met avontuur. In onze huidige tuin kan ik alle drie interesses goed kwijt en bekommer me graai om een mooi gazon.

moowy, verticuteerset, gazon, groen gras, moowy

Het onderhoud van onze grote tuin omvat veel avontuurlijke episodes met kikkers, eekhoorns, egels en slakken waarbij ik de drie bandito’s bij het buitenspelen met mijn leven bescherm voor val-, klim-en stekel capriolen. Vervolgens klim ik in de pen om alles vast te leggen. Mijn nieuwe avontuur is een strak gazon en een tuin waar iedereen blij van wordt. Maar wanneer, hoe en wat kun je het beste doen voor een mooi gazon? MOOWY boodt ons hulp.

boomschors, natuurlijke bodembedekker, grind, boombedekker
Er zijn verschillende manieren om een mooi gazon te creeren. Zo kun je graszaad kopen en een gazon zaaien of ervoor kiezen om graszoden te laten leggen. Met MOOWY gaan we zelf aan de slag!

Tuin van mijn dromen 

De vorige huis eigenaren hebben met veel toewijding hun droomtuin verzorgd. Maar als we bij de pakken gaan neerzitten bij het vallen van de bladeren, het gras laten groeien en het onkruid en het mos hun vrije gang laten gaan, raakt de tuin in verval. We hebben een plan de campagne nodig om de strijd te winnen tegen de verwelking.  Er komt tijd en geduld bij kijken om een gazon van je dromen te krijgen, maar dat hebben we er voor over! Nu het voorjaar nadert, de bomen en planten door de hovenier zijn geplant, de hottub is geplaatst en de borders zijn opgevuld met boomschors, is het tijd om in actie te komen voor een droom gazon! Het gras heeft aandacht nodig waar MOOWY ons adviseerde met het graszaad kopen en een strak actieplan.

Actieplan voor een mooi gazon

Na een zomer en winter niets aan het gras gedaan te hebben en in achtneming dat we ons in het voorjaar begeven, nemen we de volgende stappen:

 1. Begin met het gazon maaien
 2. Verticuteer de plekken waar mos aanwezig is en waar de kale plekken zitten. Dit doe je met een verticuteerhark of verticuteermachine die je kunt huren bij een bouwmarkt/tuincentra.  Wij kozen ervoor om er eentje aan te schaffen aangezien de graswortels 1 á 2 keer per jaar frisse lucht nodig hebben. Daarnaast hebben we last van mos, dat het gras verstikt.
 3. Na het verticuteren is het van belang om te bemesten en goed door te zaaien op plekken waar het niet groen en vol genoeg is. 
moowy, verticuteerset, gazon, groen gras, moowy

Het verticuteren hebben we nog niet eerder gedaan, maar iedereen kan leren! Vervolgens kiezen we voor een goede voorjaarsbemesting en zullen we de kale plekken in het gazon goed doorzaaien. Er zitten her en daar ook nog wel een aantal kale plekken. Wij kozen voor een verticuteerset, maar voor elke gazon is er een goede aanpak. Met onderstaande tips over het juiste graszaad kan er niets meer mis gaan.

boomschors, natuurlijke bodembedekker, grind, boombedekker
Na het verticuteren ziet je gazon er aardig toegetakeld uit en kun je je aardig zorgen maken of er ooit weer een groen gazon voor terug komt. Geen paniek, je doet er echt goed aan en met een goede nazorg en de jusite producten is dit zo weer in orde!

Keuze van het graszaad

En zijn verschillende graszaden en graszaadmengsels voor als je zelf gras wilt zaaien en het optimale resultaat wilt krijgen. Ieder gazon heeft zijn eigen insteek dat kan varieren van een sport- & speelgazon, schaduwgazon of een siergazon. En heeft jouw voorkeur voor een snelkiemend graszaad of zoek je meer naar graszaad voor een snel herstel. Welke soort graszaad je kiest hangt af van het doel van jouw gazon waar MOOWY ons bij heeft geholpen.

moowy, verticuteerset, gazon, groen gras, moowy

1. Graszaad voor Sportgazon & Speelgazon

Onze kinderen spelen veel op het gras en we hebben zelfs een hockeydoel in de tuin staan. Op het gras mag er geleefd worden waardoor het Sport & Speelgazongraszaad geschikt is voor bij ons in de tuin. Het MOOWY mengsel Sports & Fun bevat een hoog percentage fijnbladig Engels raaigras, waardoor de grasmat tegen een stootje kan en daarmee ook bestand is tegen de fantatieke kinderen die er veel op spelen. Dit graszaad kiemt tussen 7 en 14 dagen en vestigt zich makkelijk waardoor je snel een strak gazon zult creeëren. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk en bestand tegen strenge winters. Tevens ook ideaal voor het gazon bij ons vakantiehuisje.

2. Graszaad voor Schaduwgazon 

Als je veel bomen in de tuin hebt staan, een gebouw dat veel zonlicht tegenhoudt of als je een tuin hebt op het noorden, komt gewoon gras niet altijd goed tot zijn recht. Het Schaduwgazongraszaad genaamd Shade & Sun zijn uitermate geschikt voor schaduwrijke gebieden. Dit is een grassoort die een lage lichtbehoefte heeft. Het gras heeft een wat fijnbladige structuur en groeit langzaam waardoor je tegelijkertijd minder vaak gras hoeft te maaien

3. Graszaad voor Siergazon 

Aan de voorkant van ons huis mag het gazon er mooi bijliggen en hoeven we het gras niet perse te betreden. Mocht je dan ook de voorkeur hebben voor een eigen stijlvolle Engelse siertuin en dit graag zelf willen creëeren? Met het graszaad voor Siergazon Premium Lawn ben je daarvoor aan het juiste adres. Het gras groeit langzaam, waardoor je minder vaak hoeft te maaien. Dit mengel bevat meer fijnbladige soorten waardoor het ook lekker zacht aanvoelt. Het heeft een hoge sierwaarde en kan beter tegen kort maaien.

4. Snelkiemend graszaad 

Als je graag snel een mooi en vol gazon wilt creeren ben je met snelkiemend graszaad in no-time klaar. Het Power Lawn-mengsel bestaat voor het grootste deel uit Engels raaigras, waardoor je grasmat zó sterk is dat het bestand is tegen rondrennende kinderen en ook met gemak de winter overleeft en vaak jarenlang mee kan.

5. Graszaad voor herstel werkzaamheden

De kale plekken in ons gazon herstellen we snel met het Quick Repair-graszaad. Binnen twee weken zie je er niets meer van terug en is het weer een groen geheel. Het bevat een hoge percentage Engels raaigras waardoor het gras goed tegen betreding bestand is en komt de schade in de toekomst ook minder snel terug. Ideaal graszaad om je gazon te herstellen!

De beste tijd om gras te zaaien

De beste tijd om gras te zaaien is in het voorjaar of in het najaar, al kan het ook wel het hele jaar door. Het is belangrijk dat de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is, het vochtgehalte op peil is en het graszaad contact kan maken met de bodem. Als je hier rekening mee houdt, kan een kind de was doen.

moowy, verticuteerset, gazon, groen gras, moowy

Hoe gras zaaien?

Menig huiseigenaar breekt zich jaarlijks het hoofd hoe ze eenvoudig een groen gazon voor elkaar krijgen. Met onderstaand stappenplan is het eenvoudig:

 1.     Verwijder onkruid en stenen van de grond alvorens te verticuteren. Het herstelproces begint direct waarna het gras meststoffen en water nodig heeft.
 2.     Egaliseer de grond
 3.     Zorg dat de grond vochtig genoeg is om het graszaad op te nemen
 4.     Zaai het graszaad met de hand of met behulp van een strooiwagen in
 5.     Verdeel het gelijkmatig over de grond
 6.     Hark het graszaad lichtjes in
 7.     Rol het aan met een gazonwals
 8.     Beregen het gazon licht en houd het vochtig totdat het graszaad kiemt. Het is heel belangrijk dat je gazon voldoende water krijgt. Sproei daarom zeker 1 tot 2 keer per dag.
boomschors, bodembedekker
Tip: deel de huur van een verticuteermachine, of koop er samen eentje met je buren. Op één dag verticuteer je dan samen met gemak drie tuinen. Gelijk een stuk gezelliger en voordeliger! En daarmee is het gras bij de buren dan ook echt niet altijd groener!

‘Makkelijk Groen Gras”!

We hebben geen onderhoudsarme tuin, maar het hoeft niet veel tijd te kosten bleek al snel. We planden twee weekenden voor de onderhoud en verder geven we het gehele jaar het gazon extra andacht. En om na woeste arbeid te genieten van het resultaat, geeft enorm veel voldoening. MOOWY biedt alle producten die we nodig hebben voor een optimaal gazon en ben ze dankbaar voor het juiste advies. Ze gebruiken als slogan ‘Makkelijk Groen Gras”! En we zijn het daar mee eens, het resultaat mag er echt zijn!

Meer weten? Dan is de volgende video leuk om te bekijken:

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief