Delen vinden we super lief

whisky oma

Wisky, Wishky, Wisky, Wiskhey… hoe schrijf je het nu eigenlijk? Mijn oma had hier altijd een ezelsbruggetje voor, maar ik kan het haar helaas niet meer vragen. Ze heeft het ons zo vaak uitgelegd net als dat je salud (proost) met een D schrijft. Als whiskey drinker ben je het vast al tegengekomen dat je whisky met -ey en met een -y kunt schrijven.

Om het voor eens en altijd voor mezelf op te helderen, klom ik in de pen en zocht het uit! Het zit namelijk zo: Het verschil in de spelling is geografisch bepaald.!

Geografisch bepaald

In Ierland schrijven ze het met -ey en in Schotland is wisky met een -y. De Ieren wilden namelijk graag het onderscheid in whisky’s duidelijk laten zien en vonden de Ierse Wisky bocht. Daar wilden ze niet mee geassocieerd worden. Om hun kwalitatief hoogwaardige whiskey te onderscheiden van het (volgens hen) Schotse bocht, voegden ze de –e in het woord whiskey toe. Dat is de reden waarom whiskey altijd met –ey op het einde wordt gespeld als het gaat over Ierse whiskey.

Een stukje geschiedenis

Vanaf de 19e eeuw namen meer Schotten een nieuw distilleerapparaat in gebruik met de naam ‘de Coffey still’ die met meerdere kolommen non-stop kon distilleren waardoor de productie omhoog ging. De alcohol kwaliteit uit een kolommendistilleerappaat is echter niet zo hoog als die van alcohol uit een pot still. De Ieren bleven daarom op de traditionele manier de pot still distilleren. Dat bleek een verstandige zet, want de Ierse Wiskey werd gretig afgenomen. Iemand zijn (soort van) food is andermans brood.

Er valt uiteraaard over het verschil in kwaliteit te twisten en zijn er ook andere aspecten die de Ierse en Schotse whisky zo verschillend maken. In het boek over Wisky is hier veel over terug te lezen.

Wanneer is het Whiskey, of Wisky

Ierse whiskey wordt dus geschreven met -ey. Schotse met -y En de plekken waar het naar geëxporteerd werd namen de schrijfwijze over: Whiskey in Ierland en Amerika naast de Schotse, Japanse, Canadese en Indiase whisky.

Leuk om te weten toch! Lucifer drinkt dus Whiskey

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief