Delen vinden we super lief

Woezel & Pip‘ en ‘Rupsje nooit genoeg’ zijn de favoriete boeken van mijn dochter. Maar ze staan zeker niet eenzaam aan de top want ook ‘Jip en Janneke’ en ‘Twee vechtende eekhoorntjes’ scoren hoog. Elke avond voor het slapen gaan, lees ik een verhaaltje voor. Een fijn moment samen. Lezen is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling. En je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Lezen voor het slapen gaan

Ook de kleinste bij ons thuis, krijgt elke avond een verhaaltje. Ze vindt het helemaal niks om naar bed te gaan. Zodra ze het matras raakt, zet ze haar keel open. Voorlezen is onderdeel van haar bedritueel. Heel gevarieerd is het niet want ik lees meestal ‘nijntje op de fiets’ of ‘Gonnie en Gijsje’. Samen kijken we naar de plaatjes terwijl ze luistert naar mijn stem. Daar wordt ze rustig van. Het is ook nog eens een fijn momentje samen. Meestal sluit haar grote zus aan.

Taalontwikkeling

Omdat ik Eloise vaak hetzelfde verhaaltje voorlees, kan Amelie letterlijk “meelezen”. In koor dreunen we het verhaaltje op. Er zit een lekker ritme in. Voor baby’s is het goed om taal te horen. Het is een leuke en makkelijke manier om de woordenschat uit te breiden. Daarnaast leren kindjes dankzij de verhaaltjes hoe een zin is opgebouwd.

De wereld om je heen

Twee hondjes die allerlei avonturen meemaken of een mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Hoewel het voor de jongste vooral nog woorden en klanken zijn, is het voor mijn bijna-kleuter een echt avontuur. Verhaaltjes stimuleren de fantasie. Tegelijkertijd is het ook goed voor de sociaal emotionele ontwikkeling. Die schattige hondjes zijn soms blij of juist jaloers en nijntje heeft regelmatig een dikke traan op zijn wang. Ondertussen leert onze kleinste wat een koe en een olifant is terwijl ze lekker kan knisperen aan de bladzijdes.

Concentratie

lezen

Eloise vindt het heerlijk om de hele huiskamer te doorkruisen en van het ene naar het andere speeltje te kruipen. Heel lang ergens mee bezig zijn, zit er nog niet in. Door samen een boekje te lezen, leert de kleine om te concentreren en te luisteren. Ik pak wel een kort boekje, want anders wordt de uitdaging iets te groot.

Genieten van boeken

Kinderen die op jonge leeftijd veel zijn voorgelezen, gaan vaak later zelf ook lezen. Ik vind het heerlijk om te verdwijnen in een boek. Hopelijk kunnen mijn meisjes daar net zo van genieten. Zeker in tijden van digitalisering is het goed om er zo nu en dan een boek bij te pakken. Lezen is gewoon leuk. lezen jullie veel, of komt er niet van?

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief