Delen vinden we super lief

nijntje, Miffy, Mercis Dick Bruna is waarschijnlijk de allergrootste Nederlandse schrijver en illustrator voor de aller-aller-allerkleinsten. Zijn wereldberoemde nijntje of Miffy, zoals ze haar in het buitenland noemen, is een icoon van de Nederlandse peuter cultuur. Het konijntje bestaat uit een paar dikke lijnen en primaire kleuren. Simpel en daardoor perfect! Probeer haar maar eens na te tekenen dat is lastiger dan het lijkt!

Miffy forever

nijntje, Miffy, Mercis Toen we nog in Londen woonden was het extra leuk om Miffy tegen te komen in Engelse winkels. Natuurlijk kon een nijntje boekje en knuffel niet ontbreken voor ons toen nog piepkleine meisje. Daar hoefden we zelf niet voor te zorgen. Vrienden en kennissen brachten graag dit stukje Nederlandse cultuur mee op kraamvisite.

De kracht zit hem in zijn eenvoud. Mooie korte gedichtjes en simpele plaatjes in perfecte precisie. Blijkbaar is nijntje van alle tijden. Ons meisje is gek op dit lieve konijntje. Super leuk want het neemt ons mee terug naar onze eigen kindertijd. Pure nostalgie! nijntje is niet meer weg te denken en vindt overal wel een plekje in wereld van baby’s, peuters en kleuters.

Leuke weetjesnijntje miffy

En een heel leuk weetje; wist je dat nijntje altijd zonder hoofdletter wordt geschreven? Misschien leek het hierboven een typefout, maar niets is minder waar. Nijntje, ook al is het een naam, wordt altijd  zonder hoofdletter geschreven. Dit komt omdat Dick Bruna altijd zijn nijntje-teksten schreef zonder hoofdletters en punten, ook de namen. Ee nander leuk weetje is dat de kinderboekjes in 85 talen zijn vertaald, waaronder zelfs Latijn en Papiaments. Ook verschenen er verschillende uitgaven in dialecten, waaronder het Fries, Rotterdams, Achterhoeks, Amsterdams en een Brabants dialect.

Meer dan boeken

In 1955 werd nijntje voor het eerst getekend door haar geestelijk vader (of opa zoals hij zichzelf later noemde) Dick Bruna. Na de bekende boekjes zijn er heel veel leuke dingen ontstaan met nijntje in de hoofdrol. Leuke producten voor thuis. Amelie is gek op het verstopspel en haar nijntje puzzel. nijntje kan je ook terug zien op tv, in de bioscoop of helemaal leuk: in het theater. Ze heeft zelfs haar eigen museum in haar geboortestad Utrecht. Wat een feest was het om daar een bezoek aan te brengen. Ons meisje keek haar ogen uit! Een heerlijk museum speciaal voor de allerkleinste onder ons. Waar ze kunnen spelen, ontdekken en vooral genieten in de wereld van nijntje. En het leuke is er komt nog heel veel meer tofs!nijntje, Miffy, Mercis

nijntje, Miffy, Mercis Je eigen Nijntje boek

Eén van die leuke nieuwe dingen is je eigen Nijntje boekje. Dit is een heel persoonlijk boekje. Nijntje maakt van alles mee zoals we van haar gewend zijn. Gecombineerd met foto’s van je eigen kind en familie. Super leuk om op deze manier kennis te maken met zijn of haar familie en omgeving. Heel persoonlijk. Je kunt kiezen uit allerlei verschillende verhalen en thema’s. Makkelijk te maken en mooi gedrukt op dik papier. Ik weet zeker dat kindjes dit super vinden!

nijntje kijkt naar kunstnijntje, Miffy, Mercis

Ik hou heel erg van kunst in vele vormen. Daarom vond ik het ook heel leuk om ons meisje al vroeg in aanraking te laten komen met theater, muziek en musea. nijntje en kunst is een hele goede combinatie. Ten eerste is nijntje zelf ondertussen een onderdeel geworden van ons cultureel erfgoed. Daarnaast is ze terug te vinden in de vorm van allerlei culturele grootheden. Nijntje als het melkmeisje, met de zonnebloemen van Van Gogh of een mooi bord van nijntje in het museum.

  • nijntje x Rembrandt

En dan heeft ze natuurlijk ook nog haar eigen museum. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar het boek ‘nijntje x Rembrandt’. Kunst voor kids door de ogen van nijntje. Op 15 februari opent de tentoonstelling ‘Alle Rembrandts in het Rijksmuseum’ ter gelegenheid van Rembrandts 350e sterfjaar. Speciaal voor deze tentoonstelling komt het boek ‘nijntje x Rembrandt’ uit. Je snapt wel dat ik dit héééeeel graag cadeau wil doen aan ons meisje. Ik kan niet wachten tot we samen kunnen genieten van het Rijks door de ogen van nijntje. Wat een super leuk initiatief!

Hiep hoi! Nijntje is jarig!

Volgend jaar wordt nijntje alweer 65 jaar oud! Dat zou je niet zeggen van zo een schattig klein konijntje toch? Ik verwacht dat ze haar verjaardag niet ongemerkt voorbij zal laten gaan. Vier jaar geleden was ter gelegenheid van haar zestigjarige verjaardag, de nijntje Art parade Art parade georganiseerd. Verschillende internationale kunstenaars hadden ter gelegenheid van nijntjes verjaardag 1,80 meter hoge beelden van Nijntje gedecoreerd.nijntje, Miffy

  • Japan

Nijntje, miffyDe beelden stonden verspreid op verschillende plekken in Nederland en Japan. Want in Japan is ze super populair. Ze denken in Japan zelfs dat het een Japans merk is. In het straatbeeld zie je ook echt mannen lopen met een Miffy logo op shirts, schoenen en kleding. Dus ik verwacht voor volgend jaar weer veel mooie en leuke dingen van nijntje. Ik ben heel benieuwd. En ons kleine meisje misschien nog wel meer. Hiep hiep HOERAAAA!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 


Delen vinden we super lief