Delen vinden we super lief

Er is in principe geen betere speelplaats voor de kinderen dan je eigen (achter)tuin. Het moet er uiteraard wel op ingericht zijn. Ook in ons vakantiehuisje hebben we het voor de kleine bandito’s veilig en kindvriendelijk ingericht. Door het hekje rennen ze niet zo de weg op en met de natuurlijke tuinafscheiding, lopen ze niet zo de plek op van de buren. Ook thuis creëren we in de achtertuin privacy met een schutting, al geef ik de voorkeur aan een natuurlijke tuinafscheiding met groene haagplanten, als een heg, of beukenhaag. Toch komt er wel wat bij kijken als je een kindvriendelijke (achter)tuin wilt creëren, zijn we gaandeweg achter gekomen. Lees je mee?

Een goede omheining

Spelende kinderen nemen steeds meer ruimte in beslag des te ouder ze worden. Onze tuin was op kleintjes gericht met een tuinhuisje, schommel en zandbak, maar op een gegeven moment gaan ze op ontdekkingstocht uit. Het ligt dan ook voor de hand dat zij niet per ongeluk in de tuin van de buren terecht moeten komen. Om deze reden is een goede, duidelijke afscheiding nodig met de buren. Je kunt kiezen voor een schutting, maar een natuurlijk grens afscheiding heeft toch wel mijn voorkeur.

Groene haagplanten brengen je tuin echt tot leven en kunnen de tuin sfeer en beschutting geven. daarnaast kun je een grote tuin heel stijlvol opdelen in tuinkamers met heggen. Zo zie je in achtertuinen best vaak een biobak staan. Aangezien peuters vaak iets in de mond steken, en de biobak vol bacteriën zit, verstoppen we deze bak ook graag op een onopvallende manier achter diverse haagplanten. Wij kozen voor haagplanten met een poortje erin, optisch gezien is dat het dan geen verlies.

Haagplanten als groene erfafscheiding

Voor een groene erfafscheiding zie ik dat er een aantal hagen populair zijn in diverse soorten en maten , waarbij de prijzen sterk uit een kunnen lopen. Voor mij zijn er eigenlijk twee zeer geschikt: de taxushaag en de beukenhaag.

1. Taxus baccata (venijnboom)

De taxushaag zie je veel en heeft weinig onderhoud nodig doordat het langzaam groeit en een zeer sterke plant is. Ideaal, maar als je ergens net komt wonen, heb je wellicht het geduld niet. Het blijft het hele jaar groen en biedt daardoor veel privacy, dat ik zelf een groot voordeel vindt. De donkergroene bladen prikken niet en de takken hebben een mooie roodbruine kleur. Het oog wil immers ook wat!

2. Fagus sylvatica (gewone beukenhaag)

De meest voorkomende (snelgroeiende) haagplant is toch wel de beukenhaag. De beukenhaag behoudt zijn bruine bladeren in de winter en is bovendien een goedkope plant in de aanschaf. Vaak wordt het dubbel geplant zodat het meer afscherming en privacy biedt. In de zomer heeft het groene of rode bladeren dat veel charme geeft. In de winter ziet het er echt iets treuriger uit en blijven de verdorde bruine bladeren aan de struik zitten. In het voorjaar mag je met de bladblazer in de weer aangezien de nieuwe bladeren de verdorde bladeren zullen verdringen.

hermitage, tuin, grasveld, grasmaaier, haagplanten,

Op vakantie naar Hintergarten

Een kindvriendelijke achtertuin zou verder moeten voldoen aan enkele no brainers zoals het uitblijven van die vijver waar het kind in kan vallen. En pas ook op voor struiken waar giftige bessen aan kunnen groeien en rondslingerende bestrijdingsmiddelen tegen onkruid of ongedierte, dat een groot gevaar kan vormen. Op dezelfde wijze waarop je je woning veilig hebt gemaakt, zo moet ook de achtertuin aandachtig nagelopen worden.

beukenhaag, heg aschediingm, haagplanten, schutting, G.W.Molleruslaan 38, de parken, hermitage, l'hermitage, ermitage, rhone, wijn, apeldoorn, stadsvilla, rijksmonument

Door logisch na te denken, heb je de tuin snel perfect ingericht. Het gazon is voor onze kinderen nog steeds de ideale speelplaats. Dit zien we als ze bij oma spelen in de achtertuin. Zelf hebben we een stadse tuin met grijze tegels die in de zomer gloei heet worden. Wij hebben het probleem dat het geen regenwater kan opnemen en ’s nachts niet afkoelt als bij groene, natuurlijke tuinen.

variëteit, zandbak, kinderen

Kindvriendelijke accessoires

Naast het gazon is een zandbak bij kleine kindjes altijd een aanwinst. Zodra kinderen wat groter zijn, dan is het leuk en leerzaam om iets te kweken. Als zij een kruidentuintje zien, dan raakt het kind zich bewust waar het goede voedsel vandaan komt. Goed voedsel komt immers van de boeren en niet uit een fabriek. Ook hier kun je door een natuurlijke heg afscheiding een mooie moestuin creëren. Met zo’n achtertuin hoef je geen vakantiereis te boeken; Hintergarten is de ideale bestemming.

hem beukenhaag, grasveld, haagplanten, G.W.Molleruslaan 38, de parken, hermitage, l'hermitage, ermitage, rhone, wijn, apeldoorn, stadsvilla, rijksmonument

Ben jij team schutting, of toch team beukenhaag, of een andere favoriete natuurlijke afscheiding? Het grootste voordeel is toch wel dat er nestjes in gebouwd kunnen worden, wij zijn team haagplanten!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief