Delen vinden we super lief

Het is me overkomen dat mijn zoontje uit de hangmat viel toen hij 4 maanden oud was. Mijn grootste nachtmerrie werd waarheid en het ging echt door merg en been. Net als je kind van de trap af zien vallen is dit ongekend. Hij kwam er bekaaid af, maar het had erger kunnen aflopen. Ik zat er sindsdien bovenop dat hij niet van de trap, een stoel, een commode, een fiets of een speeltoestel zou vallen! Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Ik besloot ook om me in te gaan schrijven voor een EHBO cursus voor kinderen.

trap, afvallen, vande trap afvallen, hangmat

Door de angst wist ik niet wat ik moest doen en verstijfde ik. Dat gebeurt me echt niet nog een keer, zonder overigens een enorme helikopter moeder te worden! Kinderen moeten zeker risico’s lijven nemen om onzekerheid te voorkomen. Een val van de trap komt helaas vaker voor en kan leiden tot een botbreuk of kneuzing, maar ook tot een hersenschudding of zelfs hersenletsel. Ik snap dan ook wel dat sommige ouders er bovenop zitten.

Gerelateerde blog: Risico’s laten nemen durft papa niet, het zijn mietjes als het om hun kroost gaat, blijkt uit onderzoek

Letsel

Toen ik in de cijfers dook, bleek ik niet de enige te zijn waarbij een valpartij voor verwondingen heeft gezorgd! Bij kinderen van 0 tot en met 18 jaar oud worden jaarlijks zo’n 240.000 letsels als gevolg van privé-ongevallen medisch behandeld. En hiervan belanden 140.000 op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Relatief veel jonge kinderen (7%) worden behandeld voor licht hersenletsel (3.100) waarvan 7% wordt opgenomen in het ziekenhuis. Kinderen tot en met 4 jaar worden in vergelijking met oudere kinderen relatief vaak opgenomen in het ziekenhuis (10%) kon ik inde cijfers terug vinden. Ik schrok best van dit aantal!

Op ontdekking

Als kinderen eenmaal beginnen te lopen, gaat er een compleet nieuwe wereld voor hen open. De traphekjes sluit je hermetisch af nu je peuter de wereld aan het ontdekken is. waar ik echter niet over na heb gedacht, is dat ze ook de trap kunnen opklimmen! En daar loerde het grote gevaar.
Voor de veiligheid is het dan ook beter om zowel boven als onder aan de trap een traphekje te plaatsen.

Van de trap gevallen

Het is één van de ernstigste ongevallen bij kinderen als ze van de trap vallen. Vooral kinderen van 1 en 2 jaar lopen grote risico’s. Als je kind ondanks alle maatregelen toch van de trap is gevallen check dan gelijk of het gewond is zonder ze gelijk op te tillen! Als het allemaal meevalt is een zak doperwten, een kusje en pleister hopelijk genoeg. Bij ernstigere verwondingen is het raadzaam om gelijk de huisarts te raadplegen.

Het moment direct na de val vertelt je veel: huilt de baby, kun je de baby troosten, blijft je kindje eten, bewegen en maakt het oog contact? Als dit normaal verloopt, is je kindje in orde. Maar als je baby niet reageert, begint over te geven, weigert te eten, niet huilt of de ogen gesloten houdt, ga dan gelijk naar de eerste hulp! Ook hoor ik vaak dat de misselijkheid en hoofdpijn later kan opspelen. Houd dus ook een tijd na de val je kleintje goed in de gaten!

hoogsensitief

Cijfers

De meeste ongelukken(77%) met kinderen van 0 tot 4 jaar vinden in Nederland plaats in de privésfeer. In 2012 belandden zelfs zo’n 26.000 Nederlandse kinderen van 0 tot 4 jaar op de Spoedeisende Hulp vanwege een val. En helaas is het door de zwaartekracht onontkoombaar dat ze vaak op hun hoofd vallen.

De schedel van een volwassene is één stug en stevig geheel, maar bij de geboorte is het flexibeler om door het geboortekanaal te kunnen passen.
Gedurende de eerste twee levensjaren ontwikkelen schedels zich in rap tempo, maar zijn in de baby-kindertijd nog zeer onbeschermd. Vooral in dit stadium is het hoofdje dan ook zeer, zeer gevoelig!

Paniek

Als je baby vanuit je armen valt en vol met het hoofd op een harde vloer landt, kan je kindje een een hersenbloeding krijgen. In de realiteit breek je als ouder vaak de val doordat je je kindje probeert te vangen, of tegen te houden. Doorgaans beschermt de schedel de baby gewoon bij een kleine valpartij en komen ze er van af met een blauwe plek of hele dikke bult.

Overledenen

Bij het inschrijven van een EHBO cursus las ik dat er jaarlijks gemiddeld 48 kinderen van 0 tot en met 18 jaar overlijden als gevolg van een privé-ongeval. Het zal je toch gebeuren, zo vreselijk! 60% van de slachtoffers is in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar waarbij verdrinking op nummer 1 staat. (35%), gevolgd door verstikking (27%), verbranding (12%) en vallen (11%). Gelukkig komt een groot gedeelte met de schrik vrij, maar het vallen van de trap kan ernstige gevolgen hebben. (bron: Bron | Veiligheid.nl – mei 2012 – Cijferfactsheet privé-ongevallen 0-18 jaar.pdf)

Schuldgevoel

Naast de impact die het fysiek heeft, bleef het schuldgevoel aan me knagen dat ik op een onbewaakt moment mijn kleintje van de hangmat liet vallen. Sindsdien zat i mer bovenop, maar ik kan je verzekeren dat een ongeluk in een heel klein hoekje zit. Ook is mijn dochtertje bijna van de commode afgevallen toen ik mij omdraaide. Ik was er nog maar net op tijd bij en kon haar vangen. Het kan iedereen gebeuren, maar wees en blijf altijd alert. De kleine donders zijn echt razend snel!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief