Delen vinden we super lief

Stel je voor dat je vreedzaam in het dorp Graun im Vinschgau woont waar je bent opgegroeid. Omringd met dierbaren, de plek waar he bent opgegroeid, waar je jouw boodschappen doet en geniet van de lokale kroeg. Het meer naast je dorp biedt in de zomer verkoeling en in de winter ijspret. Alles lijkt perfect, tot het waterpeil plotseling begint te stijgen, niet door klimaatverandering of regen, maar door een enorme dam. Langzaam maar zeker verdwijnt je huis en word je verdreven van jouw woonplek waar je herinneringen onder een gigantische plas water verdwijnen. Het klinkt als het plot van een treurige film, maar dit was het lot van de inwoners van Curon (Graun) en Rèsia (Reschen) zo’n zeventig jaar geleden.

Tussen 1948 en 1950 werd hier een stuwdam aangelegd voor het opwekken van energie

Het Mysterie van Lago di Rèsia

Misschien ben je weleens op vakantie geweest in het noorden van Italië en heb je het prachtige Rèsia-meer, of Reschensee, gezien. Dit betoverende meer bevindt zich net ten zuiden van de Zwitserse en Oostenrijkse grens, in de regio Zuid-Tirol, waar zowel Duits als Italiaans wordt gesproken. Het ziet er beeldschoon en mysterieus uit op deze plek waar veel ellende en treurigheid heeft afgespeeld. Tijdens onze vakantie bij Roter Hahn hof am Schloss bezochten we deze magische plek dat indruk maakte op de kinderen.

Het Verdwenen Onderwaterdorp

Het verhaal begint in de jaren dertig van de vorige eeuw, toen plannen werden gemaakt om met behulp van een dam energie op te wekken. Ondanks beloften dat de inwoners geen last zouden ondervinden, resulteerde de bouw van de dam in een enorme stijging van het waterpeil. De bewoners verzetten zich hevig, maar de plannen gingen door. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stopte de bouw, maar na de oorlog werd deze hervat en ontkwamen ze er niet aan dat de bewoners huis en haard achter zich moesten laten.

Combineer het zeker met jouw Roter Hahn locatie

Op 16 juli 1950 luidden de klokken van de kerktoren voor de laatste keer. Curon werd ontruimd en grotendeels gesloopt, maar de klokkentoren, die sinds 1357 overeind stond, mocht niet worden vernietigd. De inwoners verhuisden naar nieuwe hutten en stichtten het dorp Curon Venosta aan de rand van het meer.

Prad am Stilfserjoch / Lichtenberg, Roter Hahn, Hof am Schloss, Roter Hahn, boerderijvakantie, Vinschau, Sud Tirol. Bolzano

Bitterzoete Herinneringen

Vandaag de dag rijden reizigers langs het onderwater gelopen dorp en zien ze een idyllisch turquoise meer omgeven door groene heuvels. Voor de oudste inwoners van Curon Venosta is deze plek echter bitterzoet. Ze kijken dagelijks naar de kerktoren, het enige overblijfsel van hun ooit zo knusse dorp.

En dan zijn er de mythes en legendes. Er gaat een verhaal dat de bellen van de verlaten kerktoren op duistere nachten hoorbaar zijn. De mysterie rondom verdwenen steden trekt dit soort spookverhalen aan waar onze kinderen van smulden.

De volledige bitterzoete geschiedenis

Netflix en Griezelen?

Niet verwonderlijk dus dat deze pittoreske en tegelijkertijd treurige plek filmmakers heeft geïnspireerd. Sinds 2020 is het dorp zelfs het middelpunt van een Italiaanse horrorserie op Netflix. In ‘Curon‘ verhuist een vrouw met haar tienerkinderen terug naar Curon Venosta. De toren die uit het meer steekt, speelt een hoofdrol, en wanneer de klokken luiden, gebeuren er onverklaarbare en angstaanjagende dingen….. brrrr, maar het wekte wel mijn nieuwsgierigheid.

De serie wordt uitgezonden in 190 landen en maakt de plek nog populairder dan hij al was. Dus, als je van horror houdt en een spannende vakantie zoekt, bekijk de serie voordat je naar deze unieke locatie reist. Maar als je snel bang bent, kun je hem beter overslaan, anders riskeer je dat je prachtige reis door Noord-Italië voorgoed is bedorven.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief