Delen vinden we super lief

oogbescherming Specsavers zomerMet het prachtige weer deze zomer zijn de ogen van kinderen en jongeren veelvuldig blootgesteld aan de zon. Logisch, want buitenspelen is leuk en gezond – én ook nog eens goed voor de ontwikkeling van kinderen en ook de ogen. Onze kinderen waren afgelopen maanden echt veel buiten te vinden. Hierbij is goede oogbescherming enorm belangrijk. Vooral tussen 11.00 en 15.00 uur is de zon enorm fel, maar eerlijk is eerlijk, dit vergeet ik vaak…

Oogbescherming is zo belangrijk

Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat buitenspelen in de felle zon niet geheel zonder risico is. Insmeren doen we volop en ook dragen ze petjes en beschermende kleding, maar de oogbescherming vergeet ik vaak. Echter, UV-straling kan enorme schade toebrengen aan de kwetsbare kinderogen en kan zelfs zorgen voor blijvend effect. Dit lees ik in een persbericht dat ons is verstuurd vanuit Specsavers. En wist je dat van alle oogkleuren, kinderen met blauwe ogen het meeste risico lopen? Deze oogkleur is namelijk extra gevoelig voor zonlicht. Niet onbelangrijk om erbij te vermelden dat mijn kinderen alle drie blauwe ogen hebben, oeps…oogbescherming Specsavers zomer

Zomerzon schadelijk voor kinderogen

De ogen van kinderen zijn gevoeliger voor de schadelijke UV-stralen dan die van volwassenen, omdat hun ogen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Geschat wordt dat 75 procent van de schadelijke straling het netvlies van kinderen raakt, vergeleken met 10 tot 20 procent voor volwassenen. En wist je dat een groot deel van de schade aan het oog door blootstelling aan de zon in de kindertijd wordt opgelopen, aldus Optometriste Simone Stad van Specsavers!?
“Bij kinderen komt de meest schadelijke UV-straling door de lens van het oog heen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op beschadiging van het netvlies.” Het Oogfonds informeert dat oogschade die door UV-straling wordt opgelopen ertoe kan leiden dat kinderen later in hun leven mogelijk last krijgen van verschillende soorten oogziekten,
zoals vroegtijdige ontwikkeling van staar.” Simone Stad

Kenmerken verbranding

Naast langdurige schade kan de sterke zomerzon tevens verbranding van het oog veroorzaken. Dit komt doordat het heldere oogwit bij kinderen erg gevoelig is voor verbranding. Vooral als je je zonnebril vergeet of kinderen er geen dragen. Als de oogjes aan het verbranden zijn dan zie je je kinderen toenemend ‘knijpen’ of wrijven en rode, tranende ogen. Met een zonnebril, zonnehoed en oogdruppels kun je de opgelopen schade verzachten en herstellen. Raadpleeg altijd een arts als de situatie na een paar dagen niet verbetert of de symptomen ernstig zijn.oogbescherming Specsavers zomer

Blauwe ogen gevoeliger dan donkere kleuren 

Een interessante ontdekking is dat blauwe, zeer lichtgrijze en groene ogen gevoeliger zijn voor fel zonlicht omdat er meer licht door de iris heen komt. Dit kan overstimulatie van de zenuwcellen achterin het oog creëren.
Bruine en donkere ogen laten veel minder licht door en worden daardoor minder geprikkeld. Voor mensen met blauwe ogen is fel licht dus letterlijk ‘pijnlijker’ dan voor bruinogigen.
Het is daarom in de zomer echt een must om een zonnebril ter bescherming te dragen voor zowel kinderen als volwassenen. En vergeet niet te kiezen voor een zonnebril met CE-markering*, zodat deze tegen UV-straling beschermt. “Een zonnebril met CE-markering voldoet aan de Europese normen en beschermt tussen 99,5 – 100 procent van de UV-stralen, aldus Specsavers.

party popteenies oogbescherming Specsavers zomer

Over Specsavers

Specsavers is een snelgroeiende retailketen met 139 oog- en hoorzorgwinkels in Nederland. De winkels worden gerund op joint-venture basis onder leiding van lokale winkelpartners. Het is van oorsprong een Brits familiebedrijf dat sinds 1997 in Nederland actief is. Ze hebben als missie om kwalitatief hoogwaardige én betaalbare oog- en hoorzorg voor iedereen toegankelijk te maken.
We danken Specsavers voor het persbericht dat onze ogen heeft doen openen. Voor de kinderen hebben we voor de vakantie daarom gelijk zonnebrilletjes gekocht. De ogen zijn immers een waardevol goed.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief