Delen vinden we super lief

Het zonnetje laat zich steeds vaker zien en de zonnebrandcrème, zonnebrillen en badkleding liggen klaar om gebruikt te worden. Met de kinderen genieten we van het buiten zijn, dat uiteraard doordacht aangepakt wordt. Het is me 1 keer overkomen dat mijn zoontje vuurrood uit de zon kwam, dat nog steeds op mijn netvlies staat. Deze zomer wordt alles ingezet om veilig onder parasol vandaan te kunnen komen….

Voorbereidingen treffen

Bij het aankleden van de kids smeer ik de armpjes, beentjes en gezichtjes alvast in zodat het goed kan intrekken. Alles wordt uit de kast getrokken om ze te beschermen tegen de felle zomerzon. En jawel, ook onze parasol en zonnescherm wordt ingezet…..

buitenspeelgoed Little tikes, zonnebrand

SPF wattes

Een huid verbrandt bij volle zon al in 20 minuten als het geen bescherming heeft. Je ziet op de verpakking het SPF staan, dat aangeeft hoe lang je na het insmeren in de zon kunt zitten zonder te ­verbranden. Ik dacht dus altijd dat het minuten waren, maar nee, het betekent 15 x 20 minuten. Oftewel je bent 300 minuten (= 5 uur) beschermd tegen de zon. En let op, ook onder parasol kun je verbranden.

De beschermingsduur gaat overigens alleen op als je ook continue ingesmeerd bent! Mijn kids worden ingesmeerd met factor 50. Let overigens ook op, of er UV-B en UV-B op de verpakking staat! UV-B zorgt voor verbranding, maar ook het gevaar van UV-A-straling wordt steeds bekender. Dit maakt de huid sneller ouder en veroorzaakt zelfs huidkanker.  

parasol, zonnebrand, bescherming

Om de twee uur

Door de hitte transpireer je meer, ook onder een parasol. En ook door een plons in het water neemt de zonnebescherming af, of kan het zelfs verdwijnen. Het is aan te raden om zeker om de 2 uur te blijven smeren. Voor mijn kinderen vind ik zelf een roller of spraylotion ideaal om de kinderhuid te beschermen. Dit is handig (zelf)aan te brengen en trekt makkelijk in zodat de kinderen kunnen doorspelen. Er zit dus altijd een tube in mijn tas, zodat ik op onverwacht zonnige momenten de magische roller tevoorschijn kan toveren onder mijn parasol. En vergeet vooral geen plekken in te smeren! Mijn oren en voeten hebben dit zelf mogen ervaren….. oeps.

insmeren, zonnebrand

Bederven zonnebrand

Het is géén broodje aap; zonnebrandcrème kan echt bederven en heeft een houdbaarheidsdatum. Op mijn tubes is het vermeld, maar niet op alle tubes staat de uiterste datum. Ongeopend is het circa 2,5 jaar houdbaar en een geopende fles zonnebrand blijft een jaar goed. De zonnebrand van vorige vakantie kan weer mee, maar daarna wordt het echt weggegooid.

Gevoelige kinderhuid

De kinderhuid is gevoeliger dan een volwassenen huis doordat het nog in de groei is. Hier ontbreekt de beschermende buitenste hoornlaag doordat het weinig  melanine (pigment) aan maakt. Wat ook goed is om te weten, is dat elke huidtype evenveel ingesmeerd moet worden, hoe licht of donker de huid ook is.

familievakantie vacansoleil  parasol vendee le pin parasol

Extra voorzichtig voor 4 jaar

In de eerste vier ­levensjaren van je kindje is het extra oppassen geblazen! Het gen dat huidkanker veroorzaakt wordt dan namelijk in het DNA opgeslagen. Onbewust kun je blijvende schade creëren bij het ‘per ongeluk’ verbranden van het fragiele kinderhuidje. En als de huid op latere leeftijd weer flink verbrandt, wordt het DNA nogmaals aangetast met als resultaat een verhoogde kans op een melanoom. (Een melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker.)

veilig in de zon, parasol

Veilige attributen

Bij zeer jonge kindjes kun je de parasol beter opzetten en de schaduw met je kleintje opzoeken. Uiteraard is het met een bewegelijke dreumes en peuter lastiger om het onder een parasol te laten liggen. Een babystoeltje, of bedje kun je hier wel makkelijk neerzetten. Bij een ondernemende peuter is dat lastiger. Hier is ons advies; blijven smeren en maakt het verleidelijk om af en toe een eet- en drinkpauze te organiseren onder de parasol. Tegenwoordig bestaan ze in alle vormen en maten. Wij hebben zelf een zweefparasol die je eenvoudig met de zon kunt mee laten bewegen!

Onder de parasol

En let op, ook onder een parasol kun je verbranden en zul je moeten blijven smeren! Je waant je koeler en veilig onder een parasol, maar ook hier is voorzichtigheid geadviseerd. Onder een parasol heb je namelijk de kans om meer indirecte straling mee te pakken. Doordat het tegen de grond jouw kant op weerkaatst. Ook zijn niet alle parasols gemaakt van UV-werend materiaal waardoor ook nog een deel van de directe zonnestralen op je lichaam schijnt. Hier kun je overigens op letten en naar vragen in de winkel!

Wees alert bij WATER

Kindjes die rondom het zwembad spelen, verbranden vele malen sneller. Waterdruppels werken namelijk als een vergrootglas op de huid, waardoor je extra alert moet zijn. Er bestaat ook waterbestendige anti-zonnebrand dat voor deze speeldagen wel een goede suggestie is. Maar blijf vooral heel veel én vaak smeren aangezien ‘waterproof’ niet inhoudt dat je kindje de hele middag beschermd blijft.

veilig in de zon, parasol

Tot slot

Smeren is ontzettend belangrijk en cruciaal, maar geeft geen volledige bescherming. Het is daarom ook echt belangrijk om aanvullende maatregelen te nemen, zoals de eerder aangegeven parasol, een zonnehoed en het  dragen/gebruiken van UV-werende kleding. En vergeet daarbij niet de belangrijke zonnebril! We genieten optimaal van de zon, maar we gaan er zeker slim en verstandig mee om.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube  Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief