Delen vinden we super lief

dakkoffer, skibox

Met een dakkoffer op je auto heb je in één klap extra kofferruimte voor al je bagage. Mocht er een vakantie, of staycation op de plannning staan dan is het zeer handig om al je extra vakantie artikelen op deze wijze mee te vervoeren. Met behulp van onderstaande tien tips wordt de wereld van de dakkoffers eenvoudiger gemaakt en zullen de tips helpen bij het maken van de beste keuze qua model. De keuze is immers reuze en ook voor ons was de keuze lastig…

Staycation, Thule, eropuit

Want welke dakkoffer is nu ideaal, veilig en geschikt voor jou en je behoeftes? En waar zit het prijsverschil nu precies in? Wij zochten het uit, met mijn sidekick als perfecte dakkoffer ervaringsdeskundige….

Door het hogere zwaartepunt is het verstandig je snelheid aan te passen tijdens de lange rit.

Dé 11 ultieme Dakkoffers tips

Vrienden installeren steevast een dakkoffer op hun autodak als ze op wintersport gaan, of gaan fietsen in de Zwitserse Alpen. Waar ik ze eerst voor gek verklaarde om met zo’n schoonmoeder koffer op het dak te rijden, vind ik ze nu uitermate verstandig. Ook zijn wij gezwicht voor een dakkoffer en heeft manlief een oud besje op Marktplaats gekocht. Nu wil het oog ook wat en heb ik hem overtuigd om een stijlvoller model uit te kiezen.

Aangezien we het vaak zullen gebruiken met ons gezin met een veelbezocht vakantiehuisje en diverse citytrips, geen verkeerde aankoop. De volgende tips hielpen mij met mijn keuze:

Het aandraai systeem verschilt sterk per dakkoffer. Net als het sluit systeem. Ook voel je het verschil in kwaliteit bij het materiaal. Bij bovenstaandedakkoffers zitten de bevestigingsklemmen vast in de koffer (je kunt ze dus niet verliezen).

1. Dakdragers

Als je al een dakdrager hebt, kijk dan of deze geschikt is voor het vervoeren van jouw dakkoffer. Tijdens onze vakanties hebben we vastgesteld dat niet alle “universele” dakdragers geschikt zijn. Denk hier aan als je wisselt van auto, of een auto gaat huren.

Zelf rijd ik momenteel in een Volvo en ze wisten mij bij de dealer goed te adviseren. Ook zijn er veel verhuurbedrijven van dakkoffers die alle kennis in huis hebben en het zelfs voor je installeren indien nodig. De grap is dat ik ‘Volvo’ dagdragers, maar dat het van de Zweedse Thule makelij zijn. Safety first natuurlijk.

2. De maat

Zorg ervoor dat de maat van je dakkoffer bij het model auto past. De bagageruimte mag niet te ver naar achteren uitsteken (de achterklep moet natuurlijk nog te openen zijn), maar ook niet te ver naar voren. Officieel reglement: totdat de voorbumper vooraan zit, is de achterbumper binnen 1 meter. Qua maat heb ik ervaren dat er vaak 6 maten zijn S(port). M. L. Xl, XXL en Alpine waarbij de inhoud qua liters verschilt.

3. Model auto

Op de websites van enkele fabrikanten kun je zien of het model geschikt is voor jouw auto. Neem bij twijfel contact op met de fabrikant of distributeur, die weet je er echt alles over te vertellen.

4. Dakbelasting

Houd rekening met de maximale dakbelasting van je auto (waar het gewicht van dakdragers en dakkoffers zelf nog vanaf gaat). Als dat laag is, kies dan zeker voor een lichter model. Veiligheid voorop! In de praktijk kun je een dakkoffer beladen met 50 à 60 kilo. Ze zijn daarom vooral geschikt voor grote, niet al te zware spullen. Denk hierbij aan tenten, slaapzakken, handdoeken, beddengoed, kleding en luchtbedden.

5. Skien

Als je de box ook voor de wintersport als ski box wilt gebruiken, moet de lengte minimaal 180 cm zijn. (Voor “oude” boxen is de beste lengte 200 cm.) Dit is over het algemeen wel groot genoeg voor al je vakantie artikelen. Daarnaast is de hoeveelheid ski’s ook belangrijk. Of je 2,4, of 6 ski-paren wilt vervoeren, vraagt uiteraard om een groter model. Of wellicht wil je de dakkoffers gebruiken om je kinderwagen in te vervoeren, steps of skeelers. Elke vakantiebesteming vraagt om een eigen model, formaat en lengte.

skibox, thule, skibox, dakkoffer, autobox, dakdrager, schoonmoederbox

6. Het model

Er zijn dakkoffers die je aan beide kanten kunt open maken, de zogenaamde tweepersoonskoffer. Deze zijn gemakkelijker te vullen en te sluiten. Voor ons heel fijn omdat je dan eenvoudig bij de inhoud kunt. Toch keek ik bij onze keuze ook naar de veiligheid. Al snel bleek dat de beste dakkoffers betreft anti-diefstalbeveiliging de Thule was, gevolgd door de Whispbar en Hapro: bron ANWB

Vakantiepret. op reis, dakkoffer
De kinderen hebben hun beenruimte weer terug doordat we al hun
speelgoed in de dakkoffer kwijt kunnen. Lang leve de dakkoffers!

7. Sluitsysteem dakkoffers

Er zijn dakkoffers met systemen met een snel sluiting (ook wel een snel docking station genoemd) voor het bevestigen van dakkoffers (zoals Thule, Hapro en Whispbar), dat voor gebruikers eenvoudig in gebruik is.

Er zijn verschillende prijsklasse, net als bij auto’s waar je in een Lada kunt rijden,
een Ford, Volvo, of Ferrari

De nieuwste generatie dakkoffers heeft zelfs een SlideLock-systeem met gescheiden sluit- en openingsfuncties die het deksel automatisch afsluiten en aangeeft wanneer de dakkoffer veilig is gesloten. Ook qua inbraakbeveiliging een goede keuze. En laten we wel wezen, je hebt geen zin om een avond voor je vakantie te zitten klooien met je dakkoffer.

Thule is één van de bekendste merken, maar er zijn uiteraard ook diverse andere merken zoals Hapro, Menabo, Whisbar, etc Check hier meer info

8. Brandstof

Bedenk vooraf zeker hoeveel ruimte je nodig hebt voor al je spullen. Koop geen dakkoffer die groter is dan nodig is, aangezien dit meestal resulteert in extra brandstofverbruik. Het zou zonde zijn als je de helft van de dakkoffer niet gaat gebruiken. Wij gebruikten het zelf voor de steps, rolschaatsen, zwemspullen, tennis rackets, etc. Nu de kinderen ouder zijn, hebben we een Thule fietsendrrager en gebruiken we dakkoffers voor de grote bad handdoeken en onze lading strandspeelgoed. Door de dakkoffers hebben auto’s meer massa en luchtweerstand dat weer voor hoger brandstofverbruik zorgt. 

quut strandspeelgoed

9. Het oog wil ook wat

skibox, thule, dakkoffer, autobox, dakdrager, schoonmoederbox

Wil je je koffer netjes houden? Bij velen zie ik dat de glanzende Shells (uiteraard) sneller krasjes laat zien bij intensief gebruik dan de matte varianten. De matte koffers mogen er dan minder last van hebben, tja het oog wil ook wat he! En we hebben een hoes gekocht die het kan beschermen als het in de schuur aan het plafond hangt, echt ideaal!

skibox, thule, skibox, dakkoffer, autobox, dakdrager, schoonmoederbox

10. Veiligheid dakkoffers

Als een dakkoffer niet veilig is bevestigd, kan het een moordwapen worden op de weg. Dit is dan ook de voornaamste reden dat veiligheid van zeer grote waarde is bij de keuze van een dakkoffer. Als je kijkt naar het testcentrum van Thule zie je dat ze voor zichzelf de lat zeer hoog leggen. Better safe than sorry immers!

Tot slot: Tip 11

Bovenstaande tips helpen je zeker met de keuze van een geschikte dakkoffer. Het betekent in ieder geval dat er een fijn uitje, of staycation op de planning staat. We wensen je heel veel succes met de keuze en alvast een toffe en veilige trip gewenst! Wij kozen zelf voor de Thule dakkoffer Motion XT Black glossy Xl aangezien het een waterdicht model is, voldoende ruimte biedt en er stijlvol uitziet. Alle bovenstaande tips hebben we af kunnen strepen. De prijs kan altijd een deal breaker zijn, al merk je snel dat goedkoop vaak duurkoop blijkt te zijn. Als je de wondere wereld van dakkoffers betreed is het altijd verstandig om een budget in je achterhoofd te houden! En je kunt ook altijd een skibox huren, daar zijn legio aanbieders voor!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief