Delen vinden we super lief

Risico's nemen bij het spelenHebben jullie het onderzoek gelezen dat VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl  hebben uitgevoerd? Moeders laten kinderen meer risico’s nemen tijdens het spelen dan de vader. En wij moeders maar denken dat wij te voorzichtig met onze kroost omgaan. Niets is minder waar! Het zijn de papa’s die voorzichtiger zijn en minder bereid zijn om hun kinderen risico’s te laten nemen. Nu ben ik benieuwd hoe dat er bij jullie thuis aan toe gaat!

“Het grootste risico dat je in je leven kunt lopen, is dat je leeft zonder risico te lopen!”, toch…..?

Mama versus papa

VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl hebben 251 ouders ondervraagd en hun bevindingen bekend gemaakt. Het bracht verrassende resultaten met zich mee. Het is gebleken dat 30 % van de moeders hun kinderen juist aanmoedigen om meer risico’s te nemen tijdens het spelen. “Toe maar jongen, nog een trede hoger” Ook al kijken we toe met geknepen billen, we laten het de kinderen doen. En ook die hoge glijbaan, die net iets te hoog is, laten we ze beklimmen. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat slechts 16% van de vaders hun kinderen extra risico’s laten nemen. Dit vond ik best een bijzondere uitslag.

Bonje in de speeltuinschoolvakantie risico's

Dat vaders hun kinderen mindere risico’s laten nemen, deed me denken aan onze vakantie in de Beeksebergen. Een stel had ruzie omdat de moeder haar dochter (2) liet klimmen en klauteren op een hoog klimrek. “Dat kan ze nog niet” schreeuwde hij boos naar zijn vriendin! “Laat ons met rust, snauwde ze hem toe“. Ze kan het nóg niet, laat ons!” Ze vervolgde het klimmen met haar dochter dat er stoer en en snoezig uit zag.

Ze waren aan het klungelen en de moeder hielp haar dochter waar ze kon. “Doe nu niet zo eigenwijs, straks kukelt ze naar beneden!” “Kom NU naar beneden, dit is niet normaal” Het ging er fel aan toe en ik heb ze die avond niet echt aardig naar elkaar zien kijken. Er is overigens niets fout gegaan met het klimmen en klauteren.

“Als je niets riskeert, riskeer je alles.”

En jij?Risico's nemen bij het spelen

Terwijl ik het tafereeltje aan het bekijken was, bedacht ik hoe het bij ons thuis gaat. We laten onze kinderen vrij. Dat kan ook niet anders met drie bandito’s van 1,3 & 5. Ze hebben dan ook regelmatig een blauwe plek of bult op hun hoofd, maar al spelenderwijs ontdekken ze de wereld.

Ik laat ze met een hamer een hut in elkaar timmeren, takken slijpen met een mes, of hoog in de boom klimmen. Ook spelen ze maar wat graag bij Friends Call me Jim, jeugdland, of in de hoge klimrekken bij de speeltuin om de hoek.

“Ouder worden is risico’s nemen, proberen, groeien, regels breken, fouten maken en plezier hebben”

  • Sire – Piemelpower

Ik schreef er eerder een blog over n.a.v de campagne van Sire die zich afvroeg of wij onze jongens, wel jongens lieten zijn. Vandaag de dag worden jongens afgeremd in hun gedrag en zouden niet genoeg ruimte krijgen om te leren door te proberen, vallen en op te staan. De uitkomsten komen wel overeen. We alten jongens immers ‘jongens’ zijn door risico’s te laten nemen!

Lees ook: Piemelpower: Stereotype reclames versus Gender neutraal, sjongejonge wat een pieperts

Waarom dan niet?Risico's nemen bij het spelen

Op de vraag over risicovol spelen: ‘Zou jij je kinderen toestaan wat jij vroeger deed?’ antwoordt 58 % in het onderzoek van de vaders ‘nee’. Bij de moeders ligt dat percentage op 41%. Dat vind ik best veel. Mijn vraag is dan ook, “maar waarom dan niet?” Was je als kind niet enorm gelukkig dat je risico’s kon nemen en de wereld kon ontdekken? Ik heb eindeloos buiten gespeeld, in bomen geklommen en uit het klimrek gekukeld. Ik gun het mijn kinderen ook om hun eigen mogelijkheden, grenzen en avonturen te ondervinden.

“Veiligheid is verantwoord risico’s nemen”

‘Let it go’ papa’s

De reden achter het feit dat vaders minder risico’s willen nemen tijdens het spelen is nog niet bekend geven VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl aan. Misschien toch maar die vader ondervragen in Beeksebergen die panisch werd toen hij zijn dochter zag klauteren. En vraag hem dan gelijk even of het zou uitmaken of het een zoon of dochter is!?

En laten we er niet aan voorbij gaan dat er meer tweeverdieners zijn. Vaders krijgen een steeds prominentere rol in de opvoeding en zijn meer bij de opvoeding betrokken dan twintig jaar geleden. Vaders zijn heel beschermend naar hun kroost, maar ‘Let it go papa’s”! Je krijgt er alleen maar onzekere kindjes van! Jij bent toch ook veilig groot geworden, met gaandeweg een schram, pleister en wellicht gebroken arm?!

VeiligheidNL & Stichting Opvoeden.nlcreativiteit van je kinderen risico's

De organisaties die achter het onderzoek zitten, maken zich al langer zorgen om het ‘té beschermd spelen’.  In de moedermond ook wel de ‘helikopter opvoeding‘ genoemd. Het kan niet anders dan dat dit grote gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen, blijkt ook uit Noors onderzoek. Door risico’s te nemen krijgen je kinderen meer zelfvertrouwen en heeft het een positieve invloed op de gezondheid, doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden van een kind.

Leuke test voor jezelf! Zeg jij Ja, of Nee op onderstaande stellignen?

De vraag is: Zou jij je kinderen 95-7 jaar) deze risico’s laten nemen…. Het percentage erachter is Nee in % :

* Drie meter naar beneden laten springen: 90.8 %
* Een lucifer/aansteker gebruiken: 69.3 %
* Balanceren op een smal object 2m boven de grond: 68.8 %
* Gereedschap te laten gebruiken die voor volwassenen bedoeld zijn: 68.5 %
* Uit zicht te spelen in een bos: 66.9 %
* Scherp mes gebruiken: 64.8 %
* In een boom klimmen zonder er naast te staan: 61.8 %
* Vechtspelletjes spelen met stokken: 61.8 %
* In de zee zwemmen, dichtbij de kust terwijl je vanaf de kant toekijkt: 59.8 %
* Vechtspelletjes spelen om te kijken wie het sterkste is: 57.4 %
Bron

En ik ben heus geen ‘dare devil’ en onbezonnen moeder. Daar waar ik veiligheid kan inbrengen op een simpele manier, schiet ik in de bres.

Lees ook: Sweakers, Onze kinderen kunnen veilig spelen, rennen en sprintenrondom zwembaden en glade tegels met hun zwemsokken

Ik ben echt reuze nieuwsgierig naar wat jullie antwoorden zouden zijn! En zijn wij moeders makkelijker of juist helemaal niet? Laten jullie je kinderen veel Risico’s nemen? Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

Bron: Het AD

 


Delen vinden we super lief