Delen vinden we super lief

 Bettina Böhme via Pixabay

Als je de drukte van alledag wilt ontvluchten en jezelf wil onderdompelen in de rust van de natuur, dan is een boerderijvakante een ultieme get away! Onze Roter Hahn boerderijvakantie in het adembenemende Zuid-Tirol was een groot succes waar we dan ook graag alles over vertellen. Het liet ons ervaren dat er op de boerderij meer achter de schermen schuilt dan alleen idyllische plaatjes en grazende dieren.

Kom als gast en vertrek als vriend…

Deze Roter Hahn vakantie heeft ons verrast, verwonderd, uit laten rusten en met name laten zien waarom de Roter Hahn boerderijvakantie succes formule zo razend populair is. Het is een onontdekte parel voor heel veel Nederlanders… en een vakantie concept waar we graag meer over vertellen!

Roter Hahn, Hof am Schloss, Vinschau,
Iedere ochtend ontvingen we een ontbijt met verse producten van de boerderij

Roter Hahn: wintersport en boerderijvakanties in Zuid-Tirol

Afgelopen najaar besloten we om de stedelijke jungle achter ons te laten en de serene landschappen van Zuid-Tirol te verkennen. We houden van avontuur, Italié en van een actieve vakantie waarbij we onze pijlen richtten op Zuid Tirol. Geïnspireerd door verhalen van vrienden die eerder een boerderij vakantie hebben ondernomen, kozen we voor een vakantie ervaring bij Roter Hahn.

Dit is een razend populaire vakantieketen, dat in Nederland nog relatief onbekend is. Vanaf het moment dat we op onze lokatie waren, wisten we dat dit een ontontdekte parel is. We bevonden ons in een compleet andere wereld…. “Dit is leuk mama, riepen onze kinderen”

Roter Hahn; het succesverhaal

Het merk “Roter Hahn” werd gelanceerd in 1998 waarbij de geschiedenis van vakantie op de boerderij in Zuid-Tirol echter al veel eerder begon. Achter de naam ‘Roter Hahn’ schuilt de ‘Südtiroler Bauernbund’, een boerenbond vereniging van meer dan 1600 authentieke vakantieboerderijen in Zuid-Tirol.

Prad am Stilfserjoch / Lichtenberg, Roter Hahn, Hof am Schloss, Roter Hahn, boerderijvakantie

Inmiddels kent het een uniek aanbod van zo’n 1600 accommodaties bij lokale inwoners, veelal op hun boerderij, op een wijngaard, of ydillische plek. Maar liefst tachtig procent bestaat uit gezellige appartementen, terwijl de overige twintig procent smaakvolle gastenkamers omvat. In plaats van de gebruikelijke sterrenclassificatie hanteert Roter Hahn een bloemen waarderingssysteem, waarbij vier bloemen de hoogste erkenning betekenen.

Een kwaliteitslabel voor boerderijvakanties

 Pexels via Pixabay
Heb je geen zin in een standaard-hotel of –appartement? Kijk dan eens naar de boerderijen van Roter Hahn.

Een boerderij die met trots het Roter Hahn kwaliteitslabel draagt, biedt haar gasten veel meer dan slechts een overnachting op het platteland. Hier geniet je van een comfortabel verblijf en een overvloed aan activiteiten die de naam ‘boerderij‘ overtreffen. Alle accommodaties zijn intiem en kleinschalig, met maximaal vier appartementen en zes kamers per boerderij. Bovendien commiteren de boeren zich onder het Roter Hahn label om hun gasten te verwennen met verse, huisgemaakte producten.

 kordula vahle via Pixabay, Roter Hahn
Vooral fijnproevers komen tijdens het gouden herfst seizoen in Zuid-Tirol aan hun trekken. In de herfst staat alles in het teken van culinair genieten: de parels die het land heeft voortgebracht, worden nu opgeslagen voor de winter. – St Leonard Photcredits kordula vahle

Unieke locaties

Iedere locatie is dan ook een werkende boerderij met zijn eigen unieke specialiteit. Sommige boerderijen focussen op veeteelt en dierenverzorging, terwijl anderen zich richten op fruitteelt of wijnbouw, met prachtige wijngaarden. Tijdens je vakantie word je echt uitgenodigd om het boerenleven van dichtbij te ervaren, waarbij de kinderen zelfs kunnen helpen met het voederen van de dieren, eieren rapen, melken of zelfs het drijven van het vee.

Je begrijpt dat onze kinderen zeer actief waren deze vakantie week. Mijn grootste favoriet waren toch wel de heerlijke, ambachtelijke producten zoals verse melk, kaas, appelsap, vers gebakken brood en de smakelijke lokale jams.

Het Rechsenmeer – de stille getuige in het water – Photcredits Volker Glätsch

De echte boerderijervaring

Wat me meteen opviel bij aankomst was de oprechte gastvrijheid van de boeren en hun familie. Onze gastheer een gastvrouw, familie Wallnöfer verwelkomde ons met open armen en nam ons, na het installeren in ons appartement, mee op een rondleiding over de boerderij. Terwijl we over het erf liepen, leerden we over de toewijding en het harde werk dat komt kijken bij het runnen van een boerderij. We mochten met de kinderen zelfs meedoen met enkele dagelijkse taken, zoals het verzorgen van de dieren. Wat was dat leuk!

kordula vahle via Pixabay
Photocredits Kordula vahle 

Avonturen in Overvloed

De appelen, voortreffelijke aardbeien, frambozen, bramen en aalbessen worden op verschillende hoogteliggingen geoogst en een echte aanrader. .

Naast de dagelijkse routine op de boerderij, konden we in de omgeving ook goed wandelen, fietsen en zelfs raften en bergbeklimmen. Er was altijd iets te doen voor de avonturiers in ons gezin. Zelf koos ik er dagelijks voor om enkele van de wandelpaden te verkennen die door de omliggende bergen slingerden. De frisse berglucht vulde mijn longen en het uitzicht vanaf de top was werkelijk spectaculair. Een aanrader is wel om goede wandelschoenen te kopen, dat loopt toch net even wat fijner!

Roter Hahn: echte verhalen, echte mensen

Wat ons verblijf bij Roter Hahn echt bijzonder maakte, waren de ontmoetingen met andere gasten en de lokale bevolking. Tijdens gezellige avonden bij het kampvuur deelden we verhalen en hadden we plezier voor tien! Zo bijzonder om even in het leven van mensen te stappen die hier al generaties lang wonen, en om hun passie te ervaren voor het behouden van de tradities en cultuur van Zuid-Tirol. Een strandvakantie is fantastisch, maar deze vakanties blijven je pas echt bij, zo inspirerend! Zelf verbleven we bij Roter Hahn Hoff am Schloss één van de 1600 fantastische Roter Hahn locaties.

Een vakantie om nooit te vergeten

Deze vakantie was een ervaring die onze verwachtingen heeft overtroffen. Het was meer dan alleen maar een ontsnapping uit de stad; het was een reis die ons heeft verrijkt. Het verblijf op een boerderij gaf me een diepere waardering voor de natuur, het harde werk van boeren en het belang van duurzaamheid. En uiteraard hebben we de omgeving ook ontdekt als we even de Italiaanse hectiek in de stad wilden ervaren.

Een schilderachtige lucht, bijzondere vergezichten en een kleurrijk landschap – in de herfst haalt de natuur in Zuid-Tirol alles uit de kast om indruk te maken – Photocredits kordula vahle

Wintervakantie en wintersport op de boerderij

Veel boerderijen met het Roter Hahn label hebben een bepaald thema, waarbij onze locatie gericht was op gezinnen en dieren. Ook zijn er boerderijen die een prima uitvalsbasis vormen voor een wintersportvakantie in Zuid-Tirol. De Roter Hahn-boerderijen liggen allemaal tussen de 200 en 1900 meter hoogte waardoor diverse Roter Hahn-boerderijen uiterst geschikt zijn voor een wintervakantie wintersport met kinderen. Diverse boeren bieden dan ook winterse activiteiten aan als sneeuwschoenwandelen tot ijszeilen en van van rodelen tot paardrijden.

Mocht je toch behoefte hebben om te skiën dan kom je hier in het zeer rustige Zuid-Tirol zeker aan je trekken. Op de site van Roter Hahn staat een lijst van ruim tachtig boerderijen die in de buurt van de skipistes liggen…… Deze kerstvakantie hebben we dan wellicht toch een witte kerst, bereid je wintergear maar vast voor !

Chavdar Lungov via Pixabay, Roter Hahn
De boerderijen worden door gezinnen gerund die goed weten in te spelen op de wensen van hun gasten. Vakantie op één van de boerderijen staat garant voor plezier voor jong en oud(er).

Tot slot

Als je op zoek bent naar een vakantie die verder gaat dan de gebruikelijke toeristische plekken, overweeg dan zeker een verblijf bij Roter Hahn. Hier vind je niet alleen rust en prachtige landschappen, maar ook de kans om te leren, te groeien en nieuwe vrienden te maken. En ze bieden ongekend veel fijne locaties aan: link, neer dan 26 leuke boeren cafés, of 7 locaties met lokale ambachten. Ik kan met volle overtuiging zeggen dat een vakantie bij Roter Hahn een keuze is waar je geen spijt van zult krijgen.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief