Delen vinden we super lief

We gingen op vakantie naar het prachtige Zuid-Tirol in Italië, waarbij wandelen een onmisbaar onderdeel was van onze reisavonturen. Het is een geweldige manier om samen quality time door te brengen, veel te bewegen en om te genieten van de adembenemende natuur. Maar voordat we de paden gingen betreden, was het essentieel om ervoor te zorgen dat de kinderen goed voorbereid zijn. Dat begint met het kiezen van de juiste wandelschoenen. In deze blogpost nemen we je mee met onze vondsten en adviezen bij het selecteren van de perfecte wandelschoenen voor kinderen.

wandelschoenen, wandelen met kidneren, wandelschoenen voor kinderen, Roter Hahn, boerderijvakantie, Zuid-Tirol, wintersport, Italie, Rother Hahn vakantie

Waar moeten goede wandelschoenen voor kinderen aan voldoen?

Goede wandelschoenen zijn de sleutel tot comfortabele en plezierige wandelingen voor jezelf en je kinderen. We wilden eerst de gympen meenemen tot we echt advies kregen om goede wandelschoenen te kopen. Kinderen klimmen, klauteren en maken gekke bewegingen op ongelijke paden. Sneakers zijn geweldig voor dagelijks gebruik, maar ze bieden niet de stevigheid en bescherming die kinderen nodig hebben tijdens lange wandelingen in de bergen. Een enkel is immers zo verzwikt, merkte ik recent nog in Isaberg Zweden, Bovendien kunnen sneakers leiden tot pijnlijke voeten, rugklachten of knieproblemen bij actieve kinderen.

Maar hoe weet je welke schoenen de juiste zijn? Hier zijn onze vier belangrijkste bevindingen:

1. De juiste categorie kiezen

Kinderwandelschoenen zijn beschikbaar in verschillende categorieën, aangeduid als A tot en met D:

  • Categorie A: Deze schoenen zijn geschikt voor vlak terrein, ideaal voor ontspannen wandelingen in Nederland. Ook hier op de Veluwe dus heel handig! De zolen hebben een goede afwikkeling met een maximale demping. Schoenen uit de categorie A zijn het meest geschikt voor lichte wandelingen of voor lange, niet natte, afstandswandelingen.
  • Categorie B: Schoenen in deze categorie zijn ontworpen voor wandelingen in de bergen of heuvelachtige bospaden. Ideaal voor onze bergwandelingen in Italie.
  • Categorie C en D: Deze categorieën zijn speciaal ontworpen voor bergtochten en gletsjerwandelingen en zijn over het algemeen stijver van constructie.

Voor ons waren de wandelschoenen in categorie A of A/B het meest geschikt, gezien de aard van wandelroutes in Zuid-Tirol. We merkten tjdens de wandelingen dat onze kinderen hun schoenen op een heel andere manier gebruiken dan thuis aangezien ze constant in beweging zijn. Ze klommen, speelden en wandelden tegelijkertijd waardoor de wandelschoenen voor onze kinderen echt een aanwinst was. Het was de sleutel tot een zorgeloze en avontuurlijke tijd in de bergen met het hele gezin.

2. Zorg dat de wandelschoenen goed passen

Een goede pasvorm is van cruciaal belang om pijnlijke blaren en ongemak tijdens het wandelen te voorkomen. Het is dus van groot belang dat de wandelschoenen goed passen en niet te groot of te klein zijn. We kochten er ook goede wandelsokken bij zodat het naadloos past en comfortabel zit.

Probeer en pas de schoen dan ook altijd voordat je deze koopt, zelfs als je online winkelt voor een lagere prijs. Advies van een buitensportwinkel zoals Bever kan dan ook veel frustratie voorkomen. Overweeg eventueel ook inlegzooltjes voor extra comfort en stabiliteit en vergeet niet om dikke sokken aan te trekken bij het passen.

huldovolk via Pixabay

3. Welk materiaal kies je?

Wandelschoenen kunnen gemaakt zijn van synthetisch materiaal of leer, en je keuze hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeur en ook waarvoor je de wandelschoenen gaat inzetten! Hier zijn enkele overwegingen om je te helpen het juiste materiaal te kiezen:

  • Synthetisch materiaal: Lichtgewicht en ademend, maar minder waterbestendig en duurzaam.
  • Leer: Waterdicht, ademend en gaat lang mee bij goed onderhoud.

De beste wandelschoenen voor kinderen zijn vaak gemaakt van een combinatie van leer en synthetische materialen. Dit combineert de duurzaamheid van leer met het ademend vermogen van synthetische materialen.

4. Een maatje groter

Voor optimaal wandelcomfort is naast de pasvorm de juiste lengtemaat essentieel. Outdoorwinkeliers raden vaak aan een maat groter te nemen dan je normale schoenmaat, aangezien voeten tijdens lange wandelingen kunnen uitzetten. Als de schoenmaat te klein is, kan dit druk op de tenen veroorzaken dat niet heel comfortabel wandelt. Daarnaast zijn wandelsokken dikker dan gewone sokken.

Silvia via Pixabay

Tot slot

Nu je op de hoogte bent van waar je op moet letten bij het kiezen van wandelschoenen voor je kinderen, ben je goed voorbereid. Tijdens onze avonturen bij Roter hahn in Zuid-Tirol hebben we dan ook vele kilometers gemaakt! Je zult jezelf dankbaar zijn dat je kinderen comfortabel kunnen wandelen en beschermd zijn voor de grillen van de natuur. Genietse van de natuurlijke schoonheid en kostbare momenten samen op jullie vakantie!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief