Delen vinden we super lief

Bij ons aan de eettafel wordt er gelachen, geruzied, gehuild en goed gemaakt. De eethoek is het kloppende hart waar er plannen worden gemaakt, gewerkt en waar we samen zijn. Omdat we er zoveel tijd doorbrengen, gaan we voor de perfecte eethoek! Maar waar moet je dan aan denken, wat zijn essentiële tips en tricks om er jouw fijne plek van te maken? Gaandeweg kwamen we hier achter en delen onze vondsten dan ook met plezier.

De week doornemen, eten met familie, borrelen met vrienden, thuiswerken en knutselen met de kids: aan de keukentafel gebeurt het! 

De perfecte eethoek

Of je nu kiest voor een industrieel, landelijk, of bohemien interieur, bij iedere interieur stijl komen de tips voor de perfecte eethoek aardig overeen. We keken naar welke afmeting het meest ideaal voor onze keuken is, welke eettafel stoelen geschikt zijn en hoe we onze eettafel konden combineren met andere woon stijlen. Ook is de functionaliteit van belang, want een keuken heeft een andere tafel nodig dan bijvoorbeeld een speelkamer. We lopen onze tips stap voor stap met je door die wij ondervonden bij het tafels kopen voor onze eethoek en borrelkamer.

1. Hoogte en vorm

Eetkamertafels hebben vaak een standaard hoogte tussen de 78 en 80 centimeter. We kwamen er achter dat sommige tafels aan de onderkant van het blad een rand kunnen hebben waar dan niet alle stoelen onder geschoven kunnen worden, let hier op bij het stoelen kopen!

Bij onze eetkamertafel kunnen door zo’n rand enkel stoelen zonder armleuning geplaatst worden. Ook hebben sommige tafels aan de onderkant balken, of kruispoten waardoor niet alle stoelen goed onder een tafel pasen, ook een belangrijk aandachtspunt. De hoogte en vorm is dan ook een belangrijk onderdeel in jouw keuzeproces.

2. Klein, of groot

De juiste maat van de tafel hangt af van de ruimte waar je de tafel wilt plaatsen. Wordt het de keuken, de woonkamer, of heb je een aparte ruimte voor een grote eettafel? En naast de ruimte is ook het gewenste aantal stoelen om de tafel van groot belang. Wij zijn thuis met vijf personen en hebben vaak gasten die aanschuiven. In onze keuken hebben we ruimte voor een grote tafel voor 8 personen enin een andere ruimte kozen we voor een kleiner model.

In een kleine ruimte komt wat meer planning van pas en is een meetlint geen overbodige luxe. Meet dan ook goed de plaats tussen de plek waar de tafel komt te staan en de muur. Je wilt immers wel zo’n 1 a 1,20m ruimte hebben om te kunnen zitten, om rondom de tafel te kunnen lopen en om ruimte te hebben voor de stoelen. Schilderstape komt dan goed van pas, of leg kranten op de grond in de gewenste maat. Je zult snel zien of die grote tafel wel, of niet, de juiste maat heeft.

keuken, waterontharder, latjesmuur, keuken, keuken trend, keukentrend, keuken inrichting, de beste keuken
Oude keuken

3. Rond, recht, of ovaal

Zelf kozen we qua model eettafel in ons nieuwe huis voor een rechte tafel, al kan een ronde tafel in veel gevallen misschien zelfs beter uitpakken. In onze kleinere naastgelegen ‘borrel en spelletjes kamer’ kozen we voor een ronde tafel die hier goed tot zijn recht komt. Hier passen 4 comfortabele stoelen omheen waardoor het de ideale relax plek is geworden. Het zit gezellig, al zullen we hier niet snel eten.

De ruimte voor borden, schalen en glazen is dan ook iets dat je goed moet overwegen bij de keuze voor een ronde of rechthoekige eettafel. En bij kleine kinderen zijn hoekige punten wellicht af te raden. Iedere ruimte en situatie heeft zijn eigen ideale tafel, houd daar rekening mee.

4. De juiste stoelen

En de keuze van jouw ideale eettafel is leuk, maar de stoelen die je mooi vindt en ook fijn vindt zitten, is ook van groot belang. Voor ons hadden de juiste stoelen geen armleuningen waardoor je sneller kunt gaan zitten en opstaan. Ook aan een lange tafel passen er hierdoor meer stoelen en hoef je niet eerst een stoel helemaal naar achteren te schuiven om te kunnen opstaan. Bij een kleinere tafel gaat de voorkeur wellicht uit naar fauteuil stoelen als hieronder.

Tot slot

En als je de juiste maat eettafel hebt gekozen met fijn zittende stoelen, is het verstandig om naar de levertijd te kijken. Onze laatste tip is dan ook om niets te verkopen, of weg te doen voordat je zeker weet dat alles bijtijds wordt geleverd. Gelukkig wordt dit tegenwoordig online heel goed aangegeven! We hopen dat je met deze tips de juiste eettafel weet te kiezen voor jouw keuken make-over en waar je urenlang aan zult tafelen en de mooiste herinneringen zult creëren!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief