Delen vinden we super lief

Onze keuken is aan de beurt en krijgt een keuken make-over 3.0 met handige en slimme aanpassingen. We zijn direct na onze verhuizing in ons huis getrokken, hebben de keukenkastje ingericht en hebben de keuken in gebruik genomen om het verhuizen met kinderen zo snel en efficient mogelijk aan te pakken. Nu we er een jaar wonen, willen we het graag een upgrade geven zonder al te veel geld uit te geven! We hebben immers goed geinvesteerd in de schilder, de tuin, het gras, zonnepanelen, een hottub… noem maar op.. Daarnaast hebben we wel te maken met de restricties dat ons rijksmonument met zich meebrengt. Zo pakten wij het aan…

keuken, de parken, hermitage, l'hermitage, ermitage, rhone, wijn, apeldoorn, stadsvilla, rijksmonument
Dit is de oude opstelling van de keuken. De beide kasten hebben we weggehaald waar we graag iets orgineels voor in de plaats maken. Een inbouwkast, gouden metallic behang, een wand vol posters, de keuze is reuze …

12 tips keuken make-over

1. Kijk eerst wat je hebt

De keuken opstelling is prima en zal niet aan worden getornd. We doen de make-over dan ook met de middelen die we hebben en met onderstaande tips en tricks. De eettafel kregen we van de vorige bewoners, de koelkast staat op de juiste plek (al moeten we die wel snel vervangen) en onnodige kasten zijn weg gehaald. Hier komt nog wel wat voor in de plaats, maar dat komt gaandeweg.

2. Opfrissen met verf

Een oude keuken ziet er gelijk weer fris uit als het geschilderd wordt. De muren, het houtwerk en plafonds werden gewit om er in een later stadium een mooi behang op te plaatsen, of met kleur te spelen. De plankjes haalden we van de muur en de keukenkastjes worden wellicht later aangepakt. De eettafel hebben we wit geverfd om het op te frissen. Op de muur waar er gaten in de muur zitten, overwegen we om zo’n populaire latjesmuur te maken.

latjesmuur, keuken
De tafel is gewit, er hangen nieuwe design lampen, de keukenstoelen kregen een upgrade, de Ferm living spiegel schittert aan de wand en er staat een voorlopige boekenkast..

3. Nieuwe deuren

We besloten om de deuren te vervangen met houten, glazen deuren. De monumentale deuren zijn op zolder veilig opgeborgen en we hoefden niets te veranderen aan het hang en sluitwerk. Door de glazen deuren hebben we meer licht en een leuke doorkijk naar de hal en borrelkamer. Een monument gaat gepaard met veel kleine ruimtes en om ruimte te creëren werken glazen deuren heel goed.

4. Less is more

Vaak kun je ook met minder kastjes goed uit de voeten, waarmee je veel ruimte kunt creeeren. We maken van onze keuken graag een ruimtelijke, lichte, fijne plek waar we veel tijd doorbrengen. De bovenste kastjes wil ik dan ook graag vervangen met een plank, of wellicht helemaal weglaten. Een keukenspeciaalzaak kan me daar vast goed bij adviseren.

5. Werkblad

Je kunt bestaande keukenbladen tegenwoordig beplakken met hoogwaardige design folie waarmee je jouw keuken low budget een moderne uitstraling geeft. Ons keukenblad is van hoogwaardige kwaliteit waardoor we een idioot zouden zijn om het te vervangen.

6. Achterwand

Je muur en -achterwand kunnen het verschil maken. We hebben nu heel standaard, witte tegels, dat wel iets meer uitgesprokener mag worden. Je kunt er eventueel behang of folie over plakken, de keukentegels schilderen, of echt alles te verwijderen en de muur met waterafstotende verf te verven. Zelf ben ik voorstander van nieuwe tegels al moet ik nog wel even de juiste keuze maken, lastig met zoveel keuze!

7. Update je keukenkastjes

Vaak is of je keukenblad, of inbouwapparatuur nog wel goed, maar zijn de kastjes, of handgrepen aan vervanging toe. Het vervangen van onderdelen kan een wereld van verschil maken bij een keuken make-over. Met nieuwe deuren en ladefronten krijgt je keuken een geheel andere uitstraling. Vooral bij standaard IKEA keukens is het een goed idee om het eens te veranderen er er een andere twist aan te geven. Je kunt er ook voor kiezen om het te gaan verven, of te gaan wrappen.

8. Deurgrepen make-over

deurklinken, deurgrepen, handvat, deurklink, deurbeslag, deurgrepen

Door de deurgrepen van je keukenkastjes te vervangen krijg je gelijk een andere look en feel. Dat merkten we al door het deurbeslag bij ons thuis te veranderen. Zwarte deurklinken maakten echt het verschil in ons rijksmonument. In een keuken zal dat ook gelijk in het oog springen!

deurgrepen, handvat, deurklink,Hermitage, grohe, monument, keuken, G.W.Molleruslaan 38, de parken, hermitage, l'hermitage, ermitage, rhone, wijn, apeldoorn, stadsvilla, rijksmonument
De bruine frontjes van de kasten worden vervangen, de gordijnen krijgen een keuken make-over, de kraan wordt vervangen en de bovenste kastjes worden weg gehaald.

9. Gordijnen

Er hingen rode gordijnen toen we er in trokken. Het houdt de koude tegen en oogt warm en past goed bij een klassieke woonstijl. Toch kozen we voor antreciet, (kant en klare) gekleurde gordijnen. Toen de kozijnen werden geschilderd, wilden we echter toch graag iets moderns. Toegegeven de gordijnen waren een miskoop. We zijn nu aan het struinen voor nieuwe raambekleding zodat we een mooi uitzicht hebben over de tuin van de hermitage.

Gerelateerde blog: Een kijkje in de monumentale tuin van de Hermitage Apeldoorn

10. Nieuwe kraan

Bij de nieuwe deurgrepen past uiteraard ook een matching toffe kraan! Je kunt kiezen voor trendy goud, of toch voor meer standaard en tijdloos grijstinten. Het zijn de details die een keuken make-over succesvol maakt!

11. Verlichting

Goede verlichting is in de keuken heel belangrijk. Je kunt er ook gelijk een statement mee maken en de sfeer er mee bepalen. Of het een sfeervolle hanglamp wordt, een stijlicoon, wandlampen, spots of een speels staande lamp; lampen maken het een knusse ruimte om te verblijven.

12. Accessoires

De keukentafel is geschilderd en met de juiste accessoires maken we het af.

Met nieuwe accessoires maak je het helemaal af. Alles wat je ziet kan vervangen worden. En dus ook de theedoeken, waterkoker, klok of koffiezetapparaat die parmantig op het aanrecht staat. De Ferm Living Pond spiegel was mijn favoriet, net als de Bloomingville kandelaren die ik mijzelf cadeau heb gedaan. De vaas is van Return to Sender. En met verse bloemen zet je de punt op de i.

Tot slot

De keuken make-over heeft een klein, eerste upgrade gekregen dat een ongoing process blijft. We nemen jullie dan ook met plezier mee in ons avontuur, aangezien er nog veel updates gedeeld zullen worden… Wordt vervolgd….

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief