Delen vinden we super lief

Het schilderen van je huis is afhankelijk van de grootte van het huis en uiteraard van wat er precies geschilderd moet worden. In Diemen zijn we er twee keer ingetuind door in zee te gaan met slechte, op het oog betrouwbare‘ schilders. Het schuurwerk hadden ze verzaakt, de verf was van slechte kwaliteit en het resultaat om te huilen. Omdat je huis van grote waarde is, dient het schilderwerk goed en kwalitatief verricht te worden. Hiervoor is niet alleen vakmanschap maar ook goed materiaal zoals wijzonol verf nodig. Het zorgt ervoor dat je trots thuis komt en jarenlang kan genieten van klasse schilderwerk.

Ons huis in Diemen waar het schildewerk prutswerk was en hebben moeten herstellen

Ook vermeerdert het in veel gevallen de waarde van je woning (als het goed is verricht). Uiteraard kun je de klus ook zelf klaren door zelf de kwast op te pakken. In ons geval geven we de voorkeur aan een erkende vakman en vroegen we vrienden, buren en buurtgenoten om advies. Onze bevindingen, de ultieme top 10 verf tips en tricks delen we dan ook graag in dit artikel.

Uitbesteden aan een vakman, of zelfdoen?

We wonen sindskort in een rijksmonument met hoge muren en vele architectonische details. Het is tijdrovend om dit zelf op te pakken en daarnaast vind ik het geen pretje om zelf op zo’n hoge ladder te staan. Gemak, kwaliteit en tijdwinst winnen het voor ons van de voorziene kostenbesparing als we het zelf zouden doen. Daarnaast schakelen we vakmensen in die weten wat ze doen. Met name bij de nukken van een rijksmonument uit 1987 waar je zeker voor verrassingen zal komen te staan. Ook doet een vakman er bij ons huis tijdtechnisch zo’n 9 weken over, waar wij zeker het drievoudige voor kunnen rekenen. Die vrije tijd heb ik gewoonweg niet. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. En ons inziens verdient de Hermitage dit.

Katsjing, huis schilderen

Bij de koop van onze woning in Apeldoorn wisten we dat we het schilderwerk zo’n 15 jaar achterstallig onderhoud had. Daarnaast heeft de vorige schilder destijds op bepaalde plekken niet goed schoongemaakt, waardoor het verf en pleisterwerk er sterk afbladert. Ook is er vocht in het pleisterwerk getrokken dat we willen herstellen. Bij de inventarisatie hield ik mijn hart vast. Bij alle bevindingen hoorde ik de kassa al rinkelen. Toch hadden we ons hier op ingesteld en waren we er daardoor op voorbereid. Dit huis verdient het om weer strak in de verf te zitten en besloten onze overwaarde vanuit Diemen 1 op 1 over te steken.

hermitage, tuin, tuinarchitect, tuinier, de parken, apeldoorn,
Het schilderen van je huis is een belangrijke investering van het onderhoud. Met name als het een (rijks) monument betreft.

De juiste schilder

In de zoektocht naar de juiste schilder en vakmensen, zochten we specifiek naar gekwalificeerde schilders die werken met professionele verf, goede garantie bieden en waarbij het in onze onderbuik klopte. We keken rond en vroegen aan onze buren naar hun ervaringen. We wonen immers in een wijk omringd met monumenten waar je de referentie check gelijk in het vizier hebt. De juiste schilder vonden we met deze 10 tips:

1. Vraag diverse offertes aan zodat je goed kunt vergelijken en hun werkwijze kunt aanschouwen. We hadden een Bassie en Adriaan op visite die handje klap dacht te doen na een korte inspectie van zo’n 15 minuten. ‘Nu beslissen en je krijgt 5k korting’. We hadden de ‘vakman‘ die grootspraak had en ongevraagd referenten op ons afstuurde door speurwerk op Linkedin. Degene die het bij ons is geworden had niet de scherpste prijs, maar waarbij alles klopte. Het onderbuikgevoel, geen blabla, oprechtheid, een transparante offerte en haar enthousiasme om dit huis te mogen schilderen. Daarnaast waren het vakmensen die ik hier wel 9 weken in en rondom het huis zou willen hebben.

schilderwerk, schilder, huis schilderen, verf, kwaliteit, hermitage, apeldoorn, offerte vragen, offerte

2. Wat vertellen ze je over het noodzakelijke herstel voordat er daadwerkelijk geschilderd wordt. Hoe maken ze het schoon, schuren ze het, oftewel hoe zorgen ze voor een goede hechting van de verf? Voor ons van groot belang aangezien er diverse kozijnen in slechte staat verkeren. De bladderende verflagen moeten dan echt worden weggehaald met een krabber en grondig worden opgeschuurd. Echter ook weer niet te veel, het is immers een monument waar we wonen!

3. Op schilderwerk geldt een btw-tarief van 9% voor huizen ouder dan twee jaar, klopt dat op jouw offerte? En zijn er geen losse eindjes waar je voor verassingen kan komen te staan?

4. Welke garantie bieden ze? Bieden ze eventueel een jaar service aan waarbij ze jaarlijks checken wat de staat is van het huis?

5. Het is handig om de planning te weten hoe lang zal het schilderwerk zal gaan duren. Bij de ene offerte was dit 2 weken, de schilder die het huis eerder had geschilderd rekende 4 weken en de laatste gaf aan dat 9 weken wel reeël is in de huidige status. (weersomstandigheden daarbij uitgesloten). ook was ik er gevoelig voor wanneer ze konden beginnen. Een goede schilder heeft uiteraard veel werk en kan vaak niet per direct.

je huis beveiligen, inbraak voorkomen, beveiliging

6. Voorkom een richtprijs, of uurtarief. Dit is lastig te controleren en je voorkomt ongewenste verrassingen. Wij wilden weten waar we aan toe zijn en gingen voor een vast bedrag. Je wilt een ‘oops sorry‘ voorkomen. En is de steigerhuur, de keet, het toilet en al het bijbehorende materiaal inbegrepen?

7. Welke materialen gebruiken ze, welke kleur, merk en type verf? Ons huis gaan we een wit tint lichter schilderen, binnen de geldende regels van de welstandscommissie. Daarnaast konden we qua kozijnkleur kiezen voor groen, groen, of groen. In onze offerte werd ook het stucwerk appart berekent. Het huis zal de ‘sjoelschijven‘ zoals we ze heel oneerbiedig noemen, weer terug krijgen.

De ronde schijven worden weer hersteld naast het schilderwerk, Een detail waar de andere schilders niet mee kwamen.

8. Is de offerte vrijblijvend, kosteloos en verwijzen ze naar hun algemene voorwaarden? Hier kun je op terugvallen als er eventuele issues zijn, neem ze dan ook zeker vooraf door om achteraf niet te hoeven balen.

9. Wat vertellen ze je verder over de periode waarin ze gaan schilderen. Zelf pakken we de klus in het voorjaar op zodat de tuin dan rondom gesnoeit kan worden. Het is dan niet te warm en ook zeker niet te koud waarbij het drogen dan soms dagen kan duren. Nu maar hopen dat maart niet te veel roert met zijn staart zodat er dan vocht in de natte verflaag kan trekken. Of dat April teveel doet wat ie wil. De ideale temperatuur voor buiten schilderen is zo rond de 20 graden, zodat de verf gestaag kan drogen.

verf, verhuizen, nieuw huis, container, verf
De eerste grote klus na het verhuizen is toch echt het verven van ons huis

10. De vakkennis van je schilder kun je het beste testen door hen om advies te vragen. Hoe verkrijg je het meest duurzame schilderresultaat op hout of metaal buiten? Moeten we dan kiezen voor zijdeglans of hoogglans verf en wat is het verschil? Vrag maar raak en je weet of je de beste partij in huis hebt gehaald. Ook vraag ik om referenties. Geode schilders geven die heel graag af.

Tot slot

Veel huisbewonders stellen het schilderen van hun huis te lang uit, terwijl dit juist hoort bij het belangrijkste onderhoud van je woning. Zo had het schilderwerk ook bij de vorige bewoners van ons huis geen prio, dat ik begrijp met zo’n groot huis en de bijbehorende kostenpost. Gemiddeld is het verstandig om je huis eens in de 5 tot 7 jaar te (laten)schilderen. Als je blaasjes en scheurtjes in het huidige schilderwerk aantreft is het zeker tijd voor actie. En ook als de verf beschadigd, versleten, of verkleurd is, of als de schilderlaag afgeeft en de verf niet meer goed hecht.

We hebben dan ook akkoord gegeven op de komst van een professionele huisschilder die het veel beter, sneller en efficienter aanpakt dan ik zelf. En met de juiste partij haal je alle kennis, ervaring en materialen in huis om jouw woning perfect te laten schilderen. Heel veel succes met jouw keuze! De steigers en ladders zijn er bij ons klaar voor!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief