Delen vinden we super lief

Zie jij de houten latjes ook steeds voorbijkomen op de muren van grote woonmagazines? Dat is niet zo gek, want zo’n Scandinavische latjesmuur is razend populair! Je kunt hier ontzettend veel ruimtes in jouw woning mee verrijken! Wat dacht je van een mooie hoek in de woonkamer, waar je bijvoorbeeld het tv-meubel tegenaanzet? Of juist een onbenut hoekje, waar je vervolgens een grote spiegel tegenaan hangt? De mogelijkheden zijn echt eindeloos en het hoeft niet ontzettend veel geld te kosten om dit te realiseren. Maak het gewoon zelf! We hebben een stappenplan voor je klaargezet, zodat je direct aan de slag kunt.

Stap 1: latjesmuur benodigdheden

Om te beginnen heb je eerst wat benodigdheden nodig voor jouw perfecte latjesmuur. Denk aan alle latjes, verf, bevestigingsmateriaal en de juiste tools. Zo kun je een boormachine, schuurmachine, schroevendraaier en een waterpas goed gebruiken. De latjes moeten op maat gemaakt worden, waardoor je wellicht ook een zaag nodig hebt. Eigenlijk is het niet heel moeilijk om zelf zo’n houten wand te maken met de juiste gereedschap!

  • Latjes 44 mm x 18 mm, lengte afhankelijk hoogte plafond
  • Bison montagekit (direct grip)
  • Wasbenzine om de latjes mee te ontvetten
  • Muursaus (als contrastkleur, wij kiezen voor zwart))
  • Decoupeer / afkortzaag
  • Beits (eikenlook) + blokkwast

Stap 2: de latten voorbereiden

Misschien heb je latten gekocht die niet helemaal bij jouw interieur passen. Deze zal je op voorhand moeten beitsen of schilderen, want als ze eenmaal vastzitten is dit echt niet meer mogelijk. Je kunt twee dingen doen. Je kunt kiezen voor latten in dezelfde kleur als de achterwand, of juist voor een contrasterende kleur. Dit ligt natuurlijk volledig aan jouw voorkeur en de rest van je interieur. Voor bij ons thuis kies ik voor een zwarte achterwand waarbij we voor eiken latjes hebben gekozen.

We hebben hoge plafonds waardoor we planken kochten van 3 meter, 25 cm breed en 1,8 cm dik. De latjes hebben we in de lengte allemaal met dezelfde lengte gezaagd. (4,4 cm) Je bent hierin uiteraard vrij om te kiezen welke afmeting je het fijnste vindt. Als je het gaat bevestigen op een MDF plaat, bereken dan vooraf wat de beste tussenruimte zodat het goed valt.

latjesmuur

Stap 3: uitmeten en voorbereiden

Nu is het tijd om alles uit te meten op de muur. Je hebt natuurlijk alle latjes, maar hier moet wat ruimte tussen. Gebruik de dikte van één latje tussen elke lat. Online las ik ook 1,3 cm, maar maakt het jezelf niet te lastig. Zolang het maar steeds dezelfde tussenruimte is dat je ook kunt realsieren met twee afgezaagde stukken voor de onder- en bovenkant.

Leg alles klaar en zorg dat alle latten op maat zijn in de lengte. Als je de muur nog in een bepaalde kleur (zwart) wilt verven, raden we je aan om dit nu direct te doen. Je kunt natuurlijk niet tussen de latjes door schilderen. 

klassieke woonstijl, thuis voelen, verhuizen, heimwee, home is where your heart is, herinneringen, netwerken
Op de rechter achterwand zouden we heel graag latjes maken

Stap 4: aan de slag

Nu is het moment aangebroken dat je de latjes gaat bevestigen. Werk lat voor lat en bewaar de rust. Je kunt beter langzamer te werk gaan en secuur zijn, dan dat je deze klus gehaast uitvoert. Je kunt ze tegen de muur schroeven, maar lijmen is ook zeker een optie. Kijk goed naar wat passend is in jouw situatie. Zelf plak ik het liever op een MDF plaat om die op de muur te bevestigen, het is toch een monumentale muur waar we aan de slag gaan.

Stap 5: afstyling

Nu jouw lattenwand helemaal klaar is, kun je de boel afstylen. Zet er een mooi dressoir tegenaan, voeg een vaas met bloemen toe en hang een spiegel op. Voor je het weet ziet jouw huis er nóg mooier uit dan dat jij in de tijdschriften hebt gezien!

latjesmuur, keuken
Work in progress: Zodra het project latjesmuur af is, deel ik de resultaten!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief