Delen vinden we super lief

bedplassen

Volgende maand wordt onze dreumes een peuter. Een aantal jaar geleden was de tweede verjaardag van haar grote zus het startsignaal van de zinnelijkheidstraining. Een prima moment bleek achteraf. Met weer een tweede verjaardag in zicht, kom ik ook steeds dichter bij het definitieve afscheid van de luiers in ons huis. Maar voor het zover is, zijn er nog wat hobbeltjes te overwinnen. Het potje staat al te wachten op haar nieuwe gebruiker. Ik bereid me voor op een nieuwe tijd. Misschien een onverwacht plasje midden een winkel, net te laat op het potje en iets langer bedplassen dan ik hoop. De tijd zal het leren. Gelukkig is er hulp in de buurt in de vorm van potjes, matrasbeschermers en plaswekkers. Kom maar op, wij zijn er klaar voor!

Van beschermhoezen tot plaswekkers alles voor de zinnelijkheid en tegen bedplassen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je hoeft niet veel in huis te halen om je kind te helpen zindelijk te worden. Een potje is wel handig en en ik raad iedereen aan om een beschermhoes te kopen. Zo blijft het matras bespaart bij eventuele nachtelijke ongelukjes.

Bij ons ging het een keertje mis toen ons meisje lekker bij ons in bed was gekropen. Dan heb je heel weinig aan beschermd matrasje in haar eigen kamertje. Een hulpmiddel tegen bedplassen is een plaswekker. Deze heb je in verschillende vormen en maten. Een super leuk exemplaar is de Dryly plaswekker. De Dryly doet zijn werk en heeft daarnaast ook nog eens een bijzonder hoog knuffelgehalte. 

Met je blote billen in de tuin

achtertuin

Onze oudste dochter is in mei jarig. Een perfect moment om te starten met de zinnelijkheidstraining. Het zonnetje laat zich al regelmatig zien. Ik ben voor de “met-de-billen-bloot-in-de-tuin-methode” gegaan. De eerste keer zonder luier, schok de kleine zich een hoedje. Ze liet de boel lopen en had ineens natte benen. Na twee dagen zo rondlopen was de basis gelegd. Niet dat ze 100% zinnelijk was maar het ging eigenlijk best goed.

Wanneer beginnen met zinnelijkheidstraining

power girl

Meestal zijn kindjes tussen de 2 en 3 jaar klaar voor de eerste stap richting de “grote mensen wc”. Er zijn een paar kenmerken die aangeven dat de kleine er klaar voor is. Volgens mij is het bij ons zo ver. Ze heeft heel lang een droge luier. Wel zo fijn want dat scheelt een hele hoop afval.

Ze is ontzettend geïnteresseerd in het potje wat sinds kort in de badkamer staat en eigenlijk is die grote wc ook wel reuze interessant. Daarnaast geeft ze al maanden aan dat haar luier vol zit. Oké, ze is er klaar voor! Maar ik wacht toch wel even op een beetje beter weer. Anders wordt het flink dweilen.

Feestje op het potje

Om het plassen op een potje stimuleren juichten wij uitgebreid bij elk succesje. Een klein dansje bij de wc en een sticker op de plaskaart. Een grote zus op de wc maakt het allemaal wel erg aantrekkelijk want onze dreumes zit nou eenmaal in de imitatiefase. En als het allemaal goed lijkt te gaan, krijgt bijna iedere moeder wel te maken met “hilarische” (uhum) ongelukjes. Ze voelde ik in de supermarkt ineens spetters op mijn enkels en begon een vrouw achter mij ontzettend te lachen. Onze kleine meid had hoge nood en liet de boel lopen terwijl ze in een winkelwagentje zat… Als het overdag een beetje goed gaat wordt het langzaam tijd om ook ’s nachts zonder luier te slapen.

Einde aan bedplassen

slapen bed

Overdag zinnelijk zijn is stap 1 maar het echte luierloze bestaan, begint pas echt als er een einde is aan het bedplassen. We hebben mazzel gehad want op een paar ongelukjes na kan ik zeggen dat het vrij makkelijk is gegaan. Helaas gaat dat niet bij ieder kind even makkelijk. Pas rond de vijf jaar zijn alle organen die nodig zijn om zinnelijk te zijn volledig ontwikkeld. Toch plast zo een 20 % van de kinderen van zes jaar nog in bed. Dat komt dus best vaak voor.

Een ongelukje hoort er bij

Ik kijk niet per se uit naar de plastraining en met name natte lakens verschonen diep in de nacht is niet echt mijn hobby. Maar we zijn er klaar voor. Ik vind het geen probleem om het luierschap in de supermarkt over te slaan. Het potje wordt al fanatiek gebruikt. Vandaag zat de kleine lekker een boekje te “lezen” op haar mini-wc-tje.   

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief