Delen vinden we super lief

Je bent zwanger, hooray! En of je nu je eerste kindje verwacht of je derde: Je kunt niet wachten om aan de slag te gaan met de babykamer. We delen de absolute babykamer essentials.

Duurzaamheid is tegenwoordig erg belangrijk als het gaat om de aanschaf van meubels. Niet alleen meubels, maar denk ook aan speelgoed wat op een verantwoorde manier is gemaakt, veilig is en bovendien lang mee moet gaan. Je koopt tegenwoordig gemakkelijk en goedkoop via Chinese groothandels op het internet, maar is dit verantwoord? Het niet weten hoe mijn spullen zijn gemaakt en waarvan ze zijn gemaakt is voor mij reden genoeg om te investeren in kwaliteit, veiligheid en daarmee duurzaamheid.

Mijn eigen slaapkamer is al zo duurzaam mogelijk: mijn volgende missie is om de kinderkamer voor baby #3 zo duurzaam en verantwoord mogelijk in te richten.

darmkrampjes, anti-colic babyfle

#1 Een bedje voor je baby

Hier kun je niet omheen: je baby zal uiteindelijk in een bedje gaan slapen, of dit nu over zes maanden is of over twee jaar. Omdat al mijn kinderen bij mij op de slaapkamer sliepen totdat ze ongeveer zes maanden oud waren, investeerde ik in een tweedehands co-sleeper. 

Dit bedje maak je vast aan je eigen bed waardoor je er ‘s nachts niet uit hoeft om te voeden: je baby ligt dichtbij, maar is tegelijkertijd ook veilig. Je baby slaapt hier totdat hij of zij kan gaan zitten, daarna is het niet meer verantwoord.

kwantum babykamer

Dit bedje gebruik je maar zes maanden – het is zonde om hier veel geld aan uit te geven. Bovendien zijn er veel van deze bedje tweedehands te koop. Door tweedehands te kopen, bespaar je niet alleen geld, maar ook het milieu.

Let op: koop altijd een nieuw matrasje. Tweedehands matrasjes zijn onhygiënisch en geen goed idee. 

aeromoov, aerosleep

#2 Een verantwoord matras

Zoals hierboven al genoemd is het belangrijk dat je een nieuw matras koopt voor het bedje van je baby. Er zijn verschillende soorten matrasjes te koop en de meeste zijn van koudschuim gemaakt. Dit is geen natuurlijk materiaal, in tegenstelling: het is synthetisch en door vele chemische processen heen gegaan voordat het de vorm van een matras aan nam.

Kies voor een verantwoord materiaal zoals een bamboe matras van He Bamboo. Bamboe is van nature schimmel- en bacteriewerend en bij de productie van bamboe worden geen pesticiden gebruikt waardoor het matras in zijn geheel gerecycled kan worden. Bovendien is een natuurlijk matras niet alleen beter voor je baby, maar wederom beter voor het milieu. 

Hygiëne en pasgeboren baby’s

Een pasgeborene heeft een onderontwikkeld immuunsysteem en dit betekent dat zuigelingen snel virussen of bacteriën oppikken. Je bent vaak onbekend met de geschiedenis van een matras en dit brengt onnodige risico’s met zich mee. 

Natuurlijk wordt het immuunsysteem van je baby steeds sterker, maar je wilt voorkomen dat je baby onnodig ziek wordt. Hou daarom niet alleen de babykamer, maar ook de rest van je huis, goed schoon.

Probeer het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen te voorkomen: deze zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid en die van je baby. Gebruik liever een stoomreiniger. Stoomreinigers produceren heet stoom waarmee bijna alle virussen en bacteriën worden gedood zonder het gebruik van gemene chemicaliën. 

#2 Een plaats om je baby te verschonen in de babykamer

Hoe meer kinderen je hebt, hoe minder kieskeurig je wordt over de meubels, maar ook hoe minimalistischer ik werd. In plaats van een commode te kopen, kocht ik een leuke ladekast bij de kringloopwinkel en knapte deze op. Om rugklachten te voorkomen moet een ladekast wel de juiste hoogte hebben. Ga er dus bij staan: idealiter heeft deze dezelfde hoogte als het hoogste punt van je heupen, of iets hoger.

Een ladekast is veelzijdig, gaat lang mee en kun je overal in je huis kwijt. Als je kindje wat groter is en je wilt de babykamer een metamorfose geven, zet je de ladekast ergens anders in je huis.

Tip: Wasbare luiers

Wil je écht je steentje bijdragen aan een beter milieu, gebruik dan wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Wegwerpluiers zorgen voor 22 kg afval per kind per maand: wasbare luiers gebruik je elke keer weer. Ze zijn te koop in allerlei leuke printjes en er zijn systemen te koop die je gebruikt totdat je peuter geen luiers meer nodig heeft.  

geluk

#3 Een opbergplaats voor alle kleertjes en cadeautjes

Er zijn ontzettend veel kledingkasten te koop voor babykamers, maar vraag jezelf af of je deze echt nodig hebt, of dat misschien een standaard kast volstaat. Ik ging opnieuw naar de kringloopwinkel en vond daar een mooi alternatief: een retro kast uit de jaren zestig. Ik heb de kast een beetje opgeknapt, maar zelfs een likje verf was niet nodig.

Wil je toch liever iets nieuws kopen, dan is deze kast van gerecycled materiaal een alternatief. Geen enkele kast uit deze range is hetzelfde en ze zien er allemaal opvallend uit. 

badkamer

Duurzame kleding

Koop zelf niet teveel kleding: je krijgt het toch wel cadeau. De kledingindustrie is een van de grootste milieuvervuilers ter wereld. Voor mij is dit genoeg reden om alleen duurzame en verantwoorde kleding voor mijn kinderen te kopen. Denk hierbij aan merken zoals Toby Tiger, Blade & Rose en VillerValla. 

#4 Een plaats om te zitten

De babykamer is in het begin meer een kamer om te relaxen dan een slaapplaats voor je baby. Is het te druk voor jou of je kindje, dan ontsnap je naar de babykamer om je kindje te voeden of om gewoon even weg te zijn van alle drukte in huis. Een comfortabele stoel is dan ook onmisbaar.

Let bij de aankoop op de stijl van de stoel: je wilt deze stoel lang blijven gebruiken en uiteindelijk maakt hij misschien deel uit van je huiskamer. Investeer in duurzame materialen, maar ook in comfort. Gaia heeft bijvoorbeeld een schommelstoel ontworpen, speciaal met steun voor je rug tijdens het voeden.

woonwinkel, zitzak, terapy, zitten is het nieuwe roken

#5 Een gezellig kleed

Een mooi, warm vloerkleed maakt je babykamer echt af. Kies voor een ecologisch kleed van bijvoorbeeld Sukhi, wat op verantwoorde manier is gemaakt. Vaak zijn deze kleden bovendien wasbaar: ideaal voor in de kinderkamer. Kies bijvoorbeeld voor een handgemaakt kleed uit India. 

Deze mensen werken onder de juiste omstandigheden, krijgen een eerlijk loon en produceren de mooiste kleden. Jij hebt een mooi en bovendien duurzaam kleed in je babykamer, maar ondersteunt tegelijkertijd een gemeenschap in India. 

Keep it simple

Nu je je best hebt gedaan om de babykamer zo duurzaam mogelijk in te richten, is het belangrijk om het vooral simpel te houden. De babykamer moet kalmte uitstralen. Het is een plaats van rust en vooral om te genieten van die leuke momenten samen. 

Uiteraard krijg je, zeker in de eerste paar weken, niet genoeg rust! Na de zoveelste slapeloze nacht wil eigenlijk helemaal niets, behalve waarschijnlijk een kop sterke koffie. Geef jezelf de beste koffiemachine cadeau en zet de lekkerste koffie. Je verdient het! Niemand vertelt je hoe vermoeiend mama zijn is en koffie is dan je beste vriend.

De babycollectie van Return to Sender: Something for you means everything to her

Conclusie

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen. Als je voor de eerste keer zwanger bent krijg je van alle kanten (soms ongewild) advies en dat kan nogal overweldigend zijn. Doe wat je hart je ingeeft, en probeer tegelijkertijd een steentje bij te dragen aan het milieu. 

Ik hoop dat je er naar uitkijkt om de babykamer in te richten. Doe inspiratie op, experimenteer met kleuren en wees trots op wat je hebt bereikt. Wees creatief en vooral, geniet: voor je het weet is je baby geboren!

Vind je deze lijst handig, delen mag altijd! Bedankt voor het lezen. 🙃

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief