Delen vinden we super lief

We schreven al eerder over ons bedritueel. De ene dag houd ik mezelf er beter aan, dan de andere dag. Over de grote lijn brengt het rust, reinheid en regelmaat. We zijn beter op elkaar ingespeeld en we hebben eigenlijk nooit drama, ‘nouja bijna nooit’ drama bij het naar bed gaan. Het ochtendritueel is hetzelfde tafereeltje en heeft orde en regelmaat nodig. Het heeft wel even geduurd, maar we zitten op de goede weg. Al zijn er ochtenden waar ik liever niet aan terug denk ….

ochtendritueel

Ochtendritueel tips & tricks

ochtendritueel

Ik geef het maar toe! Soms ben ik zo blij dat ik in de auto zit op weg naar mijn werk. Het is dan helemaal zen is. Muziek aan en mijn hoofd in de ‘neutrale’ stand. Of soms zelfs op “Mute“! Wat kunnen die kleine, tergende kinderen mijn bloed soms onder de nagels vandaan halen. ‘Murphys law’ treed ook vaak in. Als de één begint te jengelen, kopieert de ander en weet ook nummer drie aan mijn rok te trekken voor aandacht. Het is rennen, vliegen met soms veel geschreeuw.

ochtendritueel

Doodvermoeiend en deze hectische ochtenden hebben een andere aanpak nodig! Want niet alleen de kinderen, ook manlief en ik weten elkaar een snauw te geven als het iet loopt als gepland. Wat zou ik de dag graag iedere ochtend stress-vrij willen beginnen. Ik wil niet meer schreeuwen of omringd zijn met stampvoetende kinderen. Met deze tips voor een gesmeerd lopend ochtendritueel, begin je de dag weer zonder stress. We geven overigens garantie tot aan de deur ;-D. Het gaat vooralsnog re-de-lijk goed.

  • Vroeger uit bed

rode billetjes

Het is een crime om vroeger uit bed te stappen, maar vaak een must om met energie de dag te beginnen. Persoonlijk schiet ik er niets mee op om langer te blijven liggen. Het wordt dan alleen maar rennen en vliegen zodra de kids wakker zijn. Lang leven mijn miracle morning ritueel.

Het is fijner als je ruim de tijd hebt en al helemaal als de kids nog slapen. Dat warme bed wacht wel weer op me. Dat extra kwartiertje langer slapen, weegt echt niet op tegen de stress die er tegenover staat. Door die wekker een kwartiertje vroeger te zetten, breng ik de rust in huis. Ik ben daardoor zelf aangekleed en het ontbijt staat klaar.

opruimen ochtendritueel
The More the merrier
  • Plannen, plannen en nog een plannen

Als je zoals hiervoor beschreven een kwartier, eerder opstaat kun je je plan goed doorlopen. Terwijl manlief de broodtrommels vult en het ontbijt voorbereid, spring ik onder de douche. Het is wel zo fijn als je zelf klaar bent voor de hectiek begint. Hoe vaak ben ik wel niet zonder ontbijt en koffie in de auto gestapt. Stom natuurlijk!

De kleren liggen ook klaar en de kids kunnen zich in de ochtend zelf bedruipen, voor zover ze daar zin in hebben. Het is nog veelal “ mama helpen”. Ik heb overigens geen zin in strijd en help daar waar ik kan en stimuleer tegelijkertijd zelfstandigheid. We doorlopen eigenlijk altijd het zelfde geplande ritueel.

Nieuwe school, nieuwe start dat moeiteloos verliep met deze 5 tips! Mymepal, broodtrommel, lunchbox, lunchen
  • Klaar leggen en voorbereiden

Voor we gaan slapen staan de broodtrommels klaar en ook liggen de kleertjes voor de volgende dag op een stapel om direct aangetrokken te kunnen worden. De borden staan nog niet op tafel, maar dat zou eigenlijk best veel tijd schelen. Door zoveel mogelijk klaar te leggen bespaar je tijd en kun je aandacht geven aan de kiddo’s.

Waar ik nog wel eventjes in zou moeten investeren is, ‘het zelf doen! De kids van 4 & 6 kunnen zichzelf echt al wel zelf aankleden. Waar ik overigens ook strikter in ben geworden is: boven aankleden, dan pas naar beneden. En een supertip: laat de kids helpen, Afgelopen weekend hadden ze zichzelf een broodje gesmeerd en appel gesneden, ideaal!

Ook helpt het als ik bij de kindjes aan tafel zit. Door de hectiek ben ik vaak nog mezelf aan het opkalefateren, terwijl de kindjes aan tafel zitten. Voor een rustig ontbijt is een ouder aan tafel wel gewenst. Dit helpt enorm.

het appel experiment, woorden kunnen pijn doen, woorden
  • Wees consequent

Persoonlijk ben ik geen fan van een ipad of TV in de ochtend. Ik ben niet roomser dan de paus en laat het vooral in de weekenden en vakanties gebeuren. De TV hou ik wel zo lang mogelijk uit. Het liefst heb ik de kids aangekleed beneden maar het gebeurd ook wel eens dat de oudste in pyjama aan tafel schuift. Dan maar eerst eten, soit. Hiermee zit ik mezelf overigens wel eens in de weg. Je kunt beter duidelijk regels stellen want dat zorgt voor zo min mogelijk discussie.

  • Nobody’s perfect
slaapritueel
Rust, reinheid & regelmaat werkt bij ons het beste

Als er iets onvoorspelbaar is dan zijn het wel kinderen. De ene ochtend loopt het ritueel vlekkeloos, terwijl de volgende ochtend de bom kan barsten. Vanmorgen waren ze om de beurt een gil serenade aan het houden.

Maar de basis hadden we onder controle! Zodra de kids op school gedropt werden, waren ze weer poeslief. De ene ochtend verloopt het soepeler dan de andere ochtend. Het blijf een gepuzzel, maar laat je vooral niet gek maken voor die kleine bandito’s!

Mocht je tips missen, of een ultieme tip weten, let me know!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat!


Delen vinden we super lief