Delen vinden we super lief

Internet is anno 2022 zo ongeveer net zo’n primaire levensbehoefte als elektriciteit. Hoewel dat wellicht nog lichtelijk overdreven is, moet je maar eens nagaan hoeveel je op een dag gebruikmaakt van het internet. Daarom is een goede internetverbinding thuis, waar allerlei apparaten van die verbinding gebruikmaken, onmisbaar. Maar het hebben van een internetabonnement staat niet direct garant voor een goede, stabiele internetverbinding. We geven vier praktische tips om thuis beter internet te krijgen.

Beter internet thuis, internetabbonnement, internet

Het juiste abonnement

Goed internet thuis valt en staat natuurlijk met het juiste internetabonnement. Hoe meer mensen en hoe meer apparaten er thuis tegelijkertijd gebruikmaken van de internetverbinding, hoe ‘groter’ je abonnement moet zijn om dat goed te kunnen faciliteren. Heb je momenteel een goedkoop internetabonnement en ben je gefrustreerd over de prestaties van je internetverbinding, dan kan de oorzaak daar liggen. Dat test je het beste door uit te gaan van de prestaties van de internetverbinding op een apparaat dat niet draadloos, maar met een internetkabel is aangesloten op de router. Als de prestaties daar ook slecht zijn, kunt je beter beginnen met online aanbiedingen voor tv en internet vergelijken om een passender abonnement te vinden.

blind typen, type cursus, leren typen, blindtypen, leren typen, basisschool

Strategische positie van de router

Heb je met bovenstaande truc met een bekabelde verbinding kunnen constateren dat het probleem niet bij het internetabonnement zelf ligt, dan is het zaak om je wifi te optimaliseren. Dat begint met een strategische plaatsing van de router. Plaats deze van de grond af en op een centrale positie in je woning. Zet hem nergens achter, maar zorg dat er zo min mogelijk objecten in de weg staan. Dit zou voor een betere dekking van de draadloze internetverbinding in je woning moeten zorgen.

Kanaal aanpassen

Heeft het verplaatsen van de router naar een meer strategische positie niet het gewenste effect? Dan kan het helpen om het kanaal waarop je router het draadloze signaal uitzendt aan te passen. Routers kiezen namelijk van zichzelf automatisch voor kanaal 1, 6 of 11. Als er meer routers in de buurt zijn, zoals bij rijtjeshuizen en in flats, dan kan het te druk worden op die kanalen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van de draadloze internetverbinding. Download de app Wifi Analyzer om te zien op welk kanaal jouw router (te herkennen aan de naam van het netwerk waar je bijvoorbeeld op je smartphone thuis op aangelogd bent) die van anderen in de buurt zit. Zit zo’n beetje iedereen op hetzelfde kanaal als jij, ga dan naar de website van je internetprovider voor instructies over hoe je zelf het kanaal waarop jouw router uitzendt kunt aanpassen.

Beter internet thuis, internetabbonnement, internet, Nintendo Switch, game, computerspelletje

Router vervangen of ondersteunen

Helpt ook het aanpassen van het kanaal niet om goed draadloos internet te krijgen? Dan is je router wellicht verouderd. Vraag je internetprovider dan om een nieuwe router. Is je router helemaal nog niet zo oud, dan kan het zijn dat je woning te groot of te complex is om voor een goede dekking van draadloos internet te kunnen zorgen. De beste manier om die dekking te verbeteren, is door te investeren in een mesh-wifi systeem. Dat zijn kleine apparaatjes die je her en der kunt ophangen en die samenwerken om de dekking van je wifi te verbeteren.

Als je alle bovenstaande zaken hebt nagelopen en uitgevoerd en je merkt op een bepaald apparaat dat het internet nog steeds langzaam is, dan kan dit aan dat apparaat zelf liggen. Wanneer het apparaat zelf traag geworden is, kan dit doen lijken alsof het aan de internetverbinding ligt terwijl dit niet de aard van het probleem is.

internetverbinding, 5g, huiswerkbegeleiding, thuiswerken, werkplek, ergonomisch

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief