Delen vinden we super lief

In ons huishouden krijgt een vloer het zwaar te verduren, maar gelukkig zijn veel vloeren daar goed tegen bestand. Een vloer gaat lang mee, maar blijft het over een hele lange tijd mooi? Wat is de beste vloer als je een gezin hebt met jonge kinderen? Is dat Floorhouse laminaat. of een kurkvloer? Wat zijn de voordelen van een houten vloer? En betekent nieuw altijd beter, bijvoorbeeld PVC als opvolger van linoleum, marmoleum en vinyl? In deze blog een opsomming van de voordelen van vloeren van deze tijd. We zijn aan het verbouwen en zijn gaandeweg een stuk wijzer geworden… lees je mee?

Vloeren vergelijken

Het kan uiterst nuttig zijn om online eens wat te lezen over vloeren voordat je de keuze maakt voor jouw interieur. Zelf struin ik graag op Pinterest om inspiratie op te doen. Het is een site waar je een impressie krijgt van de sfeer die je kunt scheppen met het aanpassen van je vloer. Zo staat er een afbeelding van een tegelvloer in terracotta wat de ruimte gelijk een landelijk karakter geeft, afgezien hoe de kamer ingericht is. Daarbij zijn het vloeren in verschillende prijsklassen, en enkele vloeren die als milieuvriendelijk te bestempelen zijn zoals de kurkvloer.

Veneta.com, inmeten, raambekleding, jaloezie, plisségordijnen

Of de keuze voor de juiste vloer makkelijker gemaakt wordt weet ik niet. Ik bleef het lastig vinden om de knoop door te hakken voor onze uitbouw op zolder. Zoals je hierboven kunt zien, kozen we uiteindelijk voor een houten vloer. Misschien is het gemakkelijkste om eerst af te vragen wat voor sfeer jij wilt scheppen. Mocht dat ook lastig zijn, dan is er maar één oplossing en dat is kiezen voor houtdessin van bijvoorbeeld laminaat, of een echte houten vloer.

Een vloer voor het leven

In duurzaamheid en degelijkheid zitten grote verschillen. Voor velen is het een belangrijke factor, duurzaam is immers synoniem aan milieuvriendelijk. We moeten immers van de wegwerpmaatschappij af willen we de planeet goed doorgeven aan de volgende generatie. Nu springen er op duurzaamheid enkele vloeren uit, maar de meest extreme is de parketvloer van eikenhout. Hier hebben we voor gekozen op zolder, een mooie match met de eikenhouten tafel.

Zulke vloeren zijn extreem duurzaam en worden door de tijd steeds mooier. Zo her en der zijn er voorbeelden te zien. Een oude molen heeft houten vloeren waarop gewerkt is. Eeuwenlang heeft een molenaar op klompen die vloer belopen. Maar ook in een bruine kroeg tref je nog wel eens een vloer aan die juist door de jaren is gaan leven en mooier is dan nieuw. Je kan zien dat de vloer bij de entree intensiever is gebruikt dan ergens aan de zijkant tegen de plint.

Onderhoud van je vloer

De vloer is goed te onderhouden, eens in de 20 jaar de ruimte leegmaken de vloer opschuren en opnieuw lakken. (Met het lakken wel even opletten dan je naar de deur toewerkt want anders kun je in een hoekje van de ruimte blijven slapen.) Daarna kan de vloer er weer decennia lang tegenaan. Een parketvloer van eikenhout is eigenlijk het tegenovergestelde van die laminaatvloer van MDF of PVC, want nieuw zijn die vloeren mooi, maar na wat jaren niet meer.

Een ander voorbeeld van een vloer voor het leven is een gietvloer. Die vloeren zijn door en door getest in de industrie zoals bakkerijen. Omdat je een gietvloer onmogelijk zelf kan leggen zit er een prijskaart aan. Maar daarna heb je een vloer voor het leven, en het gaat goed samen met vloerverwarming.

Keuze ten over

Van online afbeeldingen bekijken wordt jij niet wijzer. Soms is het beter om rond te kijken wat er op de vloer ligt. Werk je in de zorg; dan is de kans groot op linoleum of marmoleum, en dan zal je opvallen dat het slijtvast is en makkelijk schoon te maken en te houden. Feit is, de laminaat of houtenvloer of kurkvloer die je op online afbeeldingen ziet, zijn nieuw en ongebruikt.

Liefs Olivette


Delen vinden we super lief