Delen vinden we super lief

finland

De klimaatverandering en de Covid-19 pandemie hebben het toenemend besef en de noodzaak van duurzaam toerisme aan de kaart gebracht. Ook het verkeersbureau van Finland is doordrongen van de ernst van de situatie en heeft het Sustainable Travel Finland (STF) programma gelanceerd. Dit is een label dat wordt uitgereikt aan reisbedrijven die het 7-staps programma succesvol doorlopen hebben. De regio Posio in Fins Lapland heeft als eerste het duurzaamheidscertificaat ontvangen.

Voor toeristen uit binnen- en buitenland is dit dan ook wel een makkelijk handvat om een doelbewuste keuze te maken voor een regio of reisorganisatie die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. Ook voor ons is het van groot belang dat we hier meer bij stil staan en gaan er bewuster mee om.

De belangstelling van de Finse reisindustrie om deel te nemen aan het programma is absoluut overweldigend te noemen. Inmiddels hebben meer dan 500 bedrijven en regio’s zich aangemeld en tot dusverre hebben 57 reisbedrijven en één regio het label ontvangen. Nadere informatie over het programma vind je hier. Voor een overzicht van alle STF gecertificeerde bedrijven kun je hier doorklikken.

Duurzame vakantiebestemming

Volgens het Environmental Perform Index behoort Finland tot de top tien meeste duurzame landen ter wereld. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen op een oppervlakte dat 10 maal zo groot als Nederland is, 75% van het landoppervlakte is bos, het heeft met 188.000 meren een onvoorstelbaar groot zoetwaterreservoir met één van de zuiverste luchten ter wereld.

Klimaatneutraal in 2035

Tot driemaal toe – in 2018, 2019 en 2020 – is Finland door het World Happiness Report uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld en streeft er naar om in 2035 klimaatneutraal zijn.

Mede hiertoe lanceerde het verkeersbureau in 2019 haar Sustainable Travel Finland programma met als doelstelling om een van de meest duurzame vakantiebestemmingen ter wereld te worden. ‘

Holistische benadering van duurzaamheid

Het Sustainable Travel Finland initiatief heeft als uitgangspunt de vier dimensies van duurzaamheid: ecologie, economisch, sociaal en cultuur. Het werd in juni 2020 opengesteld voor de volledige Finse reisindustrie, waaronder accommodaties, reisbureaus, attracties, vervoersbedrijven, regio’s, resort en evenementen. Alleen bedrijven die het volledige 7-stappen Sustainable Travel Finland programma met succes doorlopen hebben – inclusief een lange termijn actieplan – maken kans op het label.

Finland staat immers al bekend als een groen en schoon land, maar toeristen konden tot voor kort niet makkelijk oordelen of een regio of reisorganisatie duurzaamheid in het vaandel heeft staan. Met de introductie van ons Sustainable Travel Finland label wordt die keuze aanzienlijk vergemakkelijkt.

Eerste STF label voor Posio regio

Het stadje Posio met iets meer dan 3000 inwoners ligt tussen Kuusamo en Rovaniemi ontving als eerste bestemming het duurzaamheidslabel. Met de nationale parken Riisitunturi en Syöte, de Korouoma kloof en het Pentik keramiek en cultureel centrum is deze regio. ‘Steeds meer lokale bedrijven passen duurzame maatregelen toe, waaronder bezuinigen op energie en water en meer gebruik van lokale voedselproducten’, aldus Marja Hannala, directeur van Posio Travel.

Ook skiresort Pyhä in Lapland ontving het label en heeft als doelstelling om het milieuvriendelijkste skiresort in Europa te worden. van harte en we komen het heel graag snel een bezoek brengen als we in buurland Zweden verblijven.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief