Delen vinden we super lief

Veel koppels zaten in thuisisolatie tijdens de corona crisis, of wellicht nog steeds. En of dit over 9 maanden zal leiden tot een Corona babyboom is onze grote vraag! Ook wij maakten er thuis en op mijn werk grappen over dat deze situatie voor een Corona babyboom zou kunnen zorgen. Ik werk in de babybranche en de verkopen lieten een daling zien bij de uitbraak van het virus. Toch herstelde zich dit snel en waren we snel op de omzetten van weleer toen de winkels weer open gingen.

darmkrampjes, anti-colic babyfle

Ook zagen we een verschuiving naar online dat de vraag naar babyproducten liet zien, maar er was geen mega sterke stijging zichtbaar. De vraag is dan ook of deze crisis juist niet voor een daling in het geboortecijfer zorgt. Een crisis heeft vaker voor een daling in geboortes en het gemiddelde aantal kinderen per gezin gezorgd. Als we de geschiedenis boeken induiken en de trends bekijken.

Kinderwens uitstellen

Veel koppels in mijn omgeving hebben hun kinderwens bewust uitgesteld. Thuiszitten met je sidekick kan enerzijds aardig frustrerend zijn en een kind op de wereld zetten brengt anderzijds ook financiële verplichtingen met zich mee in deze onzeker tijden. Toch is deze thuisisolatie met je partner dé kans om zwanger te raken tijdens je vruchtbaarste momenten. Er zijn immers geen sociale verplichtingen die jullie daarvan zullen weerhouden. En tsja, in tijden van stress en onzekerheid, zoek je toch meer affectie en veiligheid bij elkaar met een liefdesbaby als resultaat.

Rondvraag

In mijn omgeving brachten velen blij babynews, maar andere koppels gaven aan dat ze ‘het krijgen van een kindje’ te willen uitstellen. Het aantal faillissementen zijn sterk toegenomen en velen hebben hun baan verloren. Vooral in Amsterdam Zuidoost is het een verschrikking en belanden veel gezinnen onder de armoedegrens. Het geluk is dat we in Nederland een goed vangnet hebben, maar je zet je wereld op zijn kop met de komst van een kindje in onrustige tijden. We zitten in een ongekende crisis dat nog jaren zal voortduren.

Minder baby’s in crisis tijd

En dit zullen we mijn inziens toch wel terugzien in het geboortecijfer. Een onderzoek uit 2008 wijst uit dat wanneer er sprake is van crisis, er meer baby’s worden gemaakt met een babyboom als resultaat. Er wordt echter ook in beschreven dat bij levensbedreigende, catastrofische situaties ouders in de overlevingsmodus komen dat leidt tot dalende geboortecijfers. Wat dit corona tijdperk zal brengen, zullen we rond de kerst pas echt zien. Het blijft koffiedik kijken.

In Nederland werden in 2010 184.000 kinderen geboren, dat in 2018 naar de 169.000 daalde. In 2010 kregen vrouwen gemiddeld 1,8 kinderen, in 2018 was dat gedaald naar tot 1,59 kinderen.

Relatietest pur sang

Het was in het voorjaar prachtig weer en de eerste week maakten we er thuis het beste van. Kinderen waren thuis, manlief werkte vol discipline in zijn werkkamer en zelf zat ik aan de keukentafel met rond rennende kinderen. We maakten schema’s wie zich kon afzonderen voor een zoom of Microsoft teams call. We wilden er het beste van maken, maar de irritaties liepen hoog op en vaak om de stomzinnigste dingen. We deden beiden ons best, maar we zaten te veel op elkaars lip.

boost je blog weekend

Relatie perikelen

We werden ineens leerkracht, animatie team, thuiswerkende ouders waarbij het huis regelmatig was ontploft met rommel. De kinderen werden onhandelbaar en je kon geen kant op. Al snel besloten we dat ik veilig op kantoor ging werken, het beste besluit voor ons gezin. De rust was wedergekeerd en we waren de relatie perikelen de baas.

Scheiding onontkoombaar

Wij konden als stabiel stel veel van elkaar hebben en de woorden wisselingen waren handelbaar, maar ik kan me voorstellen dat het voor veel koppels heel heftig was om je aan te passen aan de veranderende rolverdelingen in huis. Veel koppels konden geen kant op en vechtten elkaar de tent uit! De thuisisolatie is een eye opener waarbij ze er achter komen dat ze eigenlijk niet goed bij elkaar passen

Tot mijn grote verdriet is bij twee koppels in mijn naaste omgeving een echtscheiding zelfs onontkoombaar. Als ik hier naar kijk twijfel ik of er een babyboom op komst is, er is geen pijl op te trekken.

Het is goed voor te stellen dat het zo lang constant samen zijn vragen over je eigen levensgeluk oproept en irritaties veroorzaakt. Blijf communiceren en connectie houden is mijn advies!

Leerfase

Voor mij is deze corona periode een leerperiode geweest. We namen pas op de plaats, de kinderen gedijden er goed bij en we zijn naar elkaar toe gegroeid. We deden meer dingen samen en ik was meer thuis. Alles draaide om ons welzijn en het samenzijn. We hebben zelfs ons spaargeld bij elkaar geschraapt en een mobilhome gekocht op een sprookjescamping. In dat opzicht zou er bij ons gerust een vierde kindje passen, maar hier wint mijn verstand het van mijn gevoel. Als ik tien jaar jonger zou zijn, had het zomaar anders gelopen kunnen hebben..

Je leert waarderen waar het om draait in het elven en dat zijn toch echt vrienden, familie en het gezin. Wel miste ik enorm de reuring, de events, filmpremières, concerten en het theater. Daarvoor in de plaats hebben we de reuring thuis opgezocht; een kast vol met spelletjes!

Elkaar leren kennen

De grap is dat je in deze gekke tijden jezelf, je familie en vrienden ook goed leert kennen. Ik was zelf niet mega strikt met de opgelegde regels. Met gepaste afstand ging ik er graag op uit en nam mijn kinderen mee in een winkelwagentje naar de supermarkt. Enerzijds uit nood geboren, maar ook uit mijn rebelsheid. Ik liet me niet opsluiten en nam uiteraard grote afstand van anderen, want idd safety first. Mijn man was daarentegen weer heel braaf en volgde de regels keurig op. We waren aan elkaar gewaagd!

Vrienden bleken heel bang te zijn voor corona en zetten zichzelf in quarantaine. Andere vrienden kwamen gerust bij ons langs om buiten, op afstand een BBQ te organiseren. En ook kwamen we bij een ander koppel erachter dat 1 van beiden al langere tijd een buitenechtelijke relatie had. Tsja tijdens het thuiszitten leer je elkaar goed kennen en valt er het Whatsapp gedrag extra op.

De gevolgen van de Coronacrisis zijn intens en er lijkt geen eind aan te komen. Velen zijn ziek geworden met gekke klachten, bedrijven vallen om, zekerheden vallen weg en ik zie het rode gevaar (China) op ons afkomen. Het zijn angstige en onzekere tijden, maar we slaan ons er liefdevol doorheen.

In tijden van economische crisis is er tijdens en na de recessie sprake van een daling in de geboortecijfers. In 2018 was er echter sprake van een herstel in de economie en toch bleven de cijfers dalen. Wat zal de corona crisis ons gaan brengen?

Gezinsuitbreiding

De vraag waar we mee begonnen is of we rond kerst op veel kerstbaby’s kunnen rekenen, of dat we massaal naar de advocaat stappen. De meningen zijn zeer verdeelt, maar als ik de leverancier van babyboxen mag geloven komt er een grote stijging aan van baby’s. en ook kraamverzorgers in mijn omgeving geven aan het zeer druk te hebben. het is dus afwachten…

En wat denk jij?

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief