Delen vinden we super lief

StayOkay Rotterdam relatie

Met mijn collega’s hadden we het onlangs over onze relatie. Dat we zo dol zijn op onze eega’s en ze ook achter het behang kunnen plakken. Het gesprek ging over de investeringen die wij doen om onze relatie gezond en stabiel te houden. Want hoe zorg je er voor dat je samen oud wordt en niet dat je huwelijk strand zoals 1/3e van alle huwelijken in Nederland treurig eindigt.

relatie perikelen investeren

De ene collega heeft twee oudere, thuiswonende kindjes, de ander twee pubers. Mijn stagiaire woont net samen en bij mijn collega zijn de kinderen uitgevlogen. Dit maakte het gesprek gevarieerd en er waren voldoende ervaringsdeskundigen in het gesprek aanwezig.  Er bleken overeenkomsten te zijn en ook grote verschillen over hoe we investeren in onze relatie. Over een aantal punten waren we het helemaal eens hoe je een relatie weer nieuw leven inblaast. De volgende punten kwamen o.a  aan bod:

1. Blijf elkaar in je relatie het hof maken

relatie

Weet je nog hoe het voelde om verliefd te zijn? Dat je berichtjes naar elkaar stuurde, je er dagelijks uit ziet om door een ringetje te halen en je elkaar de prachtigste cadeaus geeft. Ik heb er destijds niet voor niets uren over gedaan om een prachtig horloge te kopen voor manlief (Chrono24 website) . Je gaat er spontaan een nachtje romantisch op uit en kookt elkaar de lekkerste gerechten. Je staat extra vroeg op om je tanden te poetsen en om mascara op te doen, zodat je er altijd fris en fruitig uitziet! Het eerste jaar van je relatie ben je continu aan het investeren en besteed je alle tijd & aandacht aan elkaar.

Mijn man en ik waren het eerste jaar niet bij elkaar weg te slaan. Vrienden weten hier vaak over te grappen. Mijn leven stond in het teken van mijn nieuwe liefde, dat overigens ook wel snel weer in balans was. De essentie is dat je altijd moeite moet blijven doen. Laat je partner speciaal voelen. En dat hoeft echt niet met een mooi horloge, of ander waardevol, tijdloos cadeau. En als je vrouw in haar nakie voor je staat, geef haar dan een compliment en vraag niet of ze het koud heeft ..

2. Wie het kleine niet eert..

Je kent elkaars onhebbelijkheden in een relatie. En na al die jaren gaat het meer om de kleine dingen waarmee mijn man charmant gedrag vertoont. Hij schenkt me elke ochtend koffie in, neemt eens in de zoveel tijd bloemen mee en weet me nog steeds het hof te maken met charmante complimenten en lieve woorden. Vooral “Schat wat zie je er mooi uit” doet het goed! En oh boy wat smelt ik als hij mij verrast met sushi omdat ik dat heb verdiend na een drukke dag met de kindjes…

3. Word weer verliefd op elkaar

relatie
schoonmoeder

Om te voorkomen dat je in de gevarenzone komt met je relatie zul je moeten blijven “investeren“. En daarmee doel ik niet enkel op leuke dingen doen of elkaar overstelpen met cadeaus. Blijf elkaar altijd verrassen, doe moeite voor elkaar en zorg dat je zelf  lekker in je vel zit en dat je blijft daten alsof het de 1e date met je partner is!

Als ik kijk naar mijzelf, zijn we met Valentijn voor het laatst uit eten geweest. Veel te lang geleden! Houd in gedachten dat je (als het goed is) over vijf jaar ook nog tegenover hem wilt zitten. blijf dus toekomstplannen maken. Daarnaast moet je ook investeren in de toekomst. In ons geval is dat kijken naar waar we willen wonen, hoe we de toekomst gaan inrichten en waar de reizen naartoe gaan. Houd er ook rekening mee dat je ook persoonlijk met de tijd veranderd. Je bent niet meer dezelfde persoon als dat je was toen jullie in het huwelijksbootje stapten. In mijn geval inmiddels bijna 10 jaar geleden. Broekkies waren we. Blijf vechten voor de liefde, net zoals je dat deed toen jullie elkaar in het begin veroverden.

4. Gezamenlijke toekomstplannen, levensdoelen en dromen

Op het niveau van onze gezamenlijke toekomst blijven mijn man en ik investeren in onze relatie. We hebben ons eigen leven met eigen plannen, ambities en dromen, maar de hoofdlijnen delen we. Als je teveel je eigen ding gaat doen, groei je langzaam uit elkaar. En even onder ons, … hier zijn we beiden al eerder op teruggefloten. Soms kun je zo ergens in op gaan en je agenda volgooien met leuke dingen, dat je je eigen grote liefde vergeet.

We waren wel fysiek bij elkaar, maar mentaal lagen we mijlen bij elkaar vandaan. En ook omgekeerd. Er zijn periodes geweest dat we teveel achter onze laptop of telefoon zaten en compleet langs elkaar heen leefden. We noemden het bijkomen van de drukke dag, maar uiteindelijk laad je vele meer op als je dit samen doet. Geef elkaar je tijd, maar ook je focus, ziel en aandacht.

5. Communicatie

Blijf met elkaar praten over je dromen, ambities, visie, passie, toekomstplannen, kinderen krijgen. Onze drie kinderen heeft ons voor het leven verbonden. Zij zijn het grootste rijkdom dat we bezitten, maar tegelijkertijd zijn de tropenjaren voor een relatie heel heftig. Je moet elkaar weer hervinden als de tropenjaren voorbij zijn. Ook wij merken dat je langzaam je ‘leven en energie’ weer terug krijgt en weer naar elkaar toegroeit. En vergeet niet om samen op reis te gaan.

Als je een tijdje bij elkaar bent, kijk je vaker naar het hier en nu en niet zozeer naar de verre toekomst. Verlies dit nooit uit het oog! Blijf hierbij ook seksueel en sensueel. Zorg altijd dat je een bindmiddel hebt in je relatie. Als je de toekomst uit je relatie haalt, heb je geen toekomst en ben je stap voor stap aan het vertrekken. Plezier maken en samen de toekomst delen gaan bij ons hand in hand.

schoonmoeder relatie

6. Zit je relatie in de sleur?

Er gaan soms dagen voorbij dat we op de bank hangen, een serie kijken en geen boe of bah tegen elkaar zeggen. Mega burgerlijk en daar ben ik echt allergisch voor. Ik ga er liever op uit, en stap graag buiten mijn comfortzone. Manlief geeft ook aan dat de “geregisseerde avondjes uit” ook neit zijn ding zijn. Daar heeft hij wel een punt, want spontaniteit is zoveel leuker. Op die avonden zorg je voor verbinding, maak je herinneringen.

Voorkom dan ook de intense sleur, dat is een vorm van stilte voor de storm. Je bent dan met je gedachten al uit je relatie gestapt. Er is sprake van stilstand, terwijl je zwijgzaam naast elkaar op de bank zit te hangen. Deze fase kan overigens lang duren. Ik zie het bij relaties om me heen dat er niet veel ‘jus‘ meer in de relatie zit. Dan zit er maar 1 ding op….Investeren, Investeren. Focus op wat je leuk aan elkaar vindt en blijf hier in investeren. En probeer elkaar daarin niet te veranderen. Heb elkaar lief, zonder verwachtingen naar elkaar om te willen veranderen.

7. Investeren, investeren

De grootste risico’s in een relatie zijn samenwonen en kinderen krijgen. Je hoeft dan geen afspraak meer maken om elkaar te zien en je gaat elkaar als gewoon zien, je neemt elkaar voor lief. Bij het krijgen van kinderen gaat het nog een stukje verder. Je leeft in zo’n hormonen bubbel dat je soms je relatie even helemaal vergeet. Ik denk dat elke moeder het wel herkend dat je je kinderen bij thuiskomst gelijk een kus en knuffel geeft, Handen omhoog wie zijn partner een kusje vergeet te geven!! Toen ik hier op ben gaan letten, schrok hier van. Nu sla ik hem nooit meer over, hij is zelfs de eerste! Als je kinderen hebt, is er minder tijd voor elkaar, maar blijf investeren!!

8. Humor

Neem alles en vooral elkaar vooral niet zo serieus. Lach, en steek elkaar aan. Humor maakt het leven een stuk leuker en weet alles snel te relativeren. Plan die avond uit en ga uit eten, stop nooit met daten! Voorkom dat je stapje voor stapje uit je relatie vertrekt en dat je uiteindelijk “actief” uit je relatie stapt omdat de pap op is. Dat kan door het uit elkaar te gaan, door vreemdgaan, je inschrijven op die bloed irritante Second Love, Voorkom het dat je gaat investeren in een ander.

Ook zonder dat je een ander hebt, kun je langzaamaan in de trein van ‘vertrekken’ stappen. Als je geen seks meer hebt, gemeen tegen elkaar doet, elkaar mijd en niet meer samen doet is de uitgang zichtbaar. Voorkom dit. Blijf er aan werken dat er een lijm laag tussen jullie zit. Wees kwetsbaar, durf je angsten en gevoelens met elkaar te delen en je fouten toe te geven.

9. De hashtag #relationshipgoals

kost een kind uitgaven relatie
jubileum jaar verrassing uitzoeken

Maar wat willen we nu echt? Is het een generatie dingetje? Streven we iets na waar we biologisch niet op gebouwd zijn? Het lijkt er op dat er tegenwoordig meer tijd wordt geïnvesteerd in Tinder-profielen dan in onze persoonlijkheden, en dat niemand echt een relatie wil. Online zie je overal #relationshipgoals voorbijkomen, maar als het er op aan komt, zijn we liever alleen en ‘vrij‘. ‘We willen de schijn van een relatie, maar niet het wérk van een relatie’, schrijft Krysti over haar generatie in een sterk geschreven column in de Huftingpost.

‘We willen wel iemand die onze hand vasthoudt, maar tegelijkertijd willen we ons niet te kwetsbaar opstellen. Het ideale plaatje van de liefde streven we na, maar puntje bij paaltje willen we niet verliefd worden.’  Persoonlijk denk ik dat dat kenmerkend is voor de huidige jonge generatie is, maar dat uiteindelijk iedereen naar een liefdevolle, waardevolle en rijke relatie smacht. En uiteindelijk zullen velen het plaatje van “huisje, boompje beestje” ambiëren als ze ‘ouder’ worden. Maarja ‘wij van WC eend’…

10. Kies weer bewust voor elkaar

Heb jij een relatie die je koestert en houd je van hem? Omarm dit en blijf er aan werken. Doe net alsof je aan het begin staat van je relatie. Blijf bewust moeite doen en laat het niet zijn gangetje gaan. Voor je het weet zit je weken lang op de bank zwijgzaam naast elkaar naar de TV te kijken, of op je telefoon schermpje. Voorkom dat je elkaar voor lief neemt en langs elkaar heen leeft!

Vergeet ook nooit om je hart te beschermen, blijf weg van verleidingen. Waar ik zoveel van houd bij mijn man is de waardering die hij mij geeft als vrouw. Wanneer ik verdrietig of overstuur ben houdt hij me stevig vast en laat hij me voelen dat het o.k is. Hij laat mij zijn wie ik ben, dat is ook wel de kracht in onze relatie.

11. Hou je van hem?

Verspil geen tijd, blijf niet jaren bij iemand die je niets brengt. Het leven is veel te kort om bij iemand te zijn waarvoor je geen liefde voelt. Het moet niet om financiële redenen zijn of dat je je verplicht voelt om bij iemand te blijven. Voorkom dit stille leed en kies voor je levensgeluk als je niet meer van je partner houdt! Zorg dat je het heft zelf in handen neemt als je geen “ja” op de vraag kunt geven. Houden van elkaar moet de basis vormen. De sleur, daar kunnen je wat aan doen….

Lees ook: Verrassing huwelijksjubileum: De beste ideeën om partner origineel te verrassen

Tot slot

En? Heb je iets tofs op de planning staan, een avondje uit om weer als vanouds te ouwehoeren? Of iets anders om te investeren in je relatie? Als je extra goede Tips & Tricks hebt horen we dat uiteraard heel graag. Daar leren we met zijn allen heel graag van.

P.s, ik ben geen relatietherapeute. de adviezen die ik hierboven heb beschreven heb ik gebaseerd op mijn persoonlijke situatie. Luister naar je gevoel en volg naar je hart.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief