Delen vinden we super lief

paspoortJe vraagt na de geboorte van je kleintje een paspoort aan en maakt de reis van je leven. Een paspoort is 5 jaar geldig dus ook als hij 2, of 4 is, is het document officieel geldig. We gaan weer vliegen met de drie kinderen, maar ze lijken er niet eens meer op. Wat zouden jullie doen? Hoe zijn jullie ervaringen. Ze zijn officieel 5 jaar geldig, maar straks worden de paspoorten ingenomen. Of gaat de controle ellenlang duren. De meningen verschillen bij ons thuis. Papa wil een nieuwe aanvragen, ik vind het zonde van het geld.

“Straks wordt je paspoort ingenomen en dan sta je daar met drie kids, mij niet gezien”

Kay uit zijn bezorgdheid en ergens zit er een kern van waarheid in. “Maar kom op”, antwoord ik hem ‘de rijksoverheid heeft hier echt over nagedacht” “Ik weiger om nieuwe paspoorten aan te vragen”

“Zonde van het geld, ik weet hier wel betere bestemmingen voor”!

julianatoren
Zoek de verschillen met hierboven

Om straks niet bij de douane met een mond vol tanden te staan, ben ik op onderzoek gegaan. Wettelijk is het pasoort nog geldig, maar iets in mij zegt dat ik waakzaam moet zijn. Als ik naar de foto’s hier boven kijk, herken ik zelfs mijn eigen kind niet. Kijk maar naar die van Olivier. Arm kind. Deze foto is twee maanden na zijn geboorte genomen toen hij nog niet eens kon zitten.Mijn hand duwt zijn hoofdje naar boven en veroorzaakt die Buddha onderkin. Naast dat de foto heel lelijk genomen is, herken ik hem nauwelijks, ze veranderen zo snel in zo’n korte tijd.

Google search

Op diverse (reis) fora lees ik over dit onderwerp. Vooral de verhalen van ervaringsdeskundigen, spreken me aan. Ik lees dat velen het risico nemen en geen onnodige kosten maken. Het document is geldig en kan eventueel voor extra controle zorgen. Ik lees dat je een nieuw paspoort moet aanvragen als je extreme veranderingen bent ondergaan. Gezichts -trauma, toevoeging of verwijderen van tatoeages, extreme gewichtsverlies/toename of als je een gender verandering bent ondergaan. leeftijds verschillen valt hier niet onder.

Ook lees ik dat, hoewel het document geldig is, de controles extra lang zouden kunnen gaan duren. Ze willen altijd zeker zijn van op vakantie met paspoorthun zaak. Vooral als het kinderen betreft. Dus zoals de beambte in Diemen ook aangaf; Reis je af naar een heel bureaucratisch land waar de controle extra streng is, dan kun je lange controle voorkomen door een nieuw document aan te vragen. Dit advies geven ze overigens ook bij volwassenen die uiterlijk veranderd zijn. Je zou tijdens het reizen en de controles in vervelende situaties terecht kunnen komen of een sjaggereige beambte treffen. Het advies is dan om het over je heen te laten komen en ze rustig de extra controle te laten uitvoeren. Ze doen ook maar hun werk.

Paspoort aanvraag

In de gemeente Diemen hebben wij een paspoort aangevraagd voor mijn jongste zoontje (1). Iets prijziger dan een ID kaart maar je weet nooit welke reizen we zullen gaan maken. Voor Turkije heb je in ieder geval een paspoort nodig en mijn wens is om dit najaar mijn vrienden in Kusadasi weer met de kinderen te bezoeken.

“Gerelateerde blog: Kusadasi op zijn best  Deze mama ging er even alleen op uit

Dus toch voor een paspoort gekozen, 52€ Ouch…. Ik ben al lang blij dat ik in een land woon waar je zo paspoort van deze pretlettereenvoudig kunt én mag reizen. Een ID bewijs is een noodzakelijk en kostbaar goed. Ik vroeg de ambtenaar achter de balie hoe het nu eigenlijk in zijn werk gaat. Over een paar jaar is het paspoort nog wel geldig, maar is het baby-achtige er af en heeft hij een heel ander koppie. Word ik dan niet aangehouden? Is het dan nog wel geldig? Ze gaf aan dat de meeste kinderen wel te herkennen zijn in de babyfoto. Net als de douanbeamte in Nederland mij onlangs vertelde

Douane Beambte

Tijdens mijn reis in mijn eentje naar Turkije vroeg ik het in Nederland ook bij de paspoort controle. Het bleef toch in hoofd rondspoken.

“Gerelateerde blog : Vakantie voor mama, toedeledokie en oja.. ik ga alleen. “

Hij gaf aan dat ze zijn getraind om op kenmerken te scannen. Denk hierbij aan de neus, vormen in het gezicht, oren, etc. Als kinderen ouder zijn kunnen ze zelf ook al praten en vragen ze de kinderen zelf wie de meneer/mevrouw is met wie ze reizen. Uit de reactie van het kind zien ze het vaak al wel. Bij schuchtere reacties of twijfel word het nader onderzocht. Ik ben ook eens in de officiële wetgeving gedoken:

Op de website van de rijksoverheid lees ik het volgende:

“ Goed gelijkende pasfoto voor kinderen:

Als een pasfoto onvoldoende lijkt op de houder van het reisdocument, dan kan het reisdocument worden ingenomen. Grenswachters van de Koninklijke Marechaussee houden er rekening mee dat baby’s en kleine kinderen sneller van uiterlijk veranderen. Zij gaan hier zorgvuldig mee om.

Buitenlandse grensautoriteiten hanteren misschien andere regels. Mogelijk voeren zij extra controles uit om de identiteit van uw kind vast te stellen. Het kan helpen als u op oudere foto’s de verandering van uw kind kunt laten zien. Als uw kind niet meer lijkt op de foto in het reisdocument, vraag dan een nieuw document aan.

Twijfelt u over de pasfoto van uw kind in het reisdocument? Neem dan contact op met de instantie waar u het paspoort of de identiteitskaart heeft aangevraagd. U kunt ook navraag doen bij de ambassade of het consulaat van het land waar u naartoe reist”

Wereldvrouwen

Nu ben ik benieuwd of jullie hier ervaring mee hebben. In Nederland zullen ze naar mijn idee wat makkelijker zijn bij de paspoort controles, maar straks strand je ergens in Borneo, China, of een bureaucratisch land en kom je niet verder met je paspoort. En is de foto in sommige landen bijvoorbeeld niet maar 1 jaar geldig? Ik durf het risico wel te nemen, maar denk niet dat mijn man daar hetzelfde over denkt. En een ” zie je nu wel” probeer ik natuurlijk naarstig te voorkomen ;-D

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.

 

 


Delen vinden we super lief