Delen vinden we super lief

Veel kleine jongens spelen al vroeg met hun piemel en meisjes zitten met hun handje in hun broek te friemelen. Ik wist even niet waar ik moest kijken toen ik dit voor het eerst aanschouwde bij kinderen in de klas van mijn zoontje. Het is ook een onderwerp waar je niet zo heel snel over praat, of over schrijft. Toch speelt het bij veel ouders en als je er op wordt aangesproken, dat je kind wel heel veel met zijn geslachtsdelen aan het spelen is, weet niemand echt hoe ze moeten reageren. Vandaar deze blog! Ook mijn eigen kids zijn er schuldig aan. Vervolgens wees ik ze er gelijk op en vroeg of ze er mee wilden ophouden…. maar is dat wel nodig?

basischool, knuffels in de opvang bij mama

Herkenning

Wat ik verder met de info moest van de leerkracht, wist ik niet zo goed. Is het normaal als je kindje zit te friemelen aan zijn geslachtsdelen? Moet ik mij zorgen maken? Moet ik het gesprek aangaan met de kids? Ik maakte het bespreekbaar bij andere moeders en tot mijn grote opluchting is het een heel normaal proces dat kinderen doormaken! Fioeuw! Niet alleen mijn eigen kinderen vinden het leuk om met hun geslachtsdelen te spelen, dit blijkt een onbesproken onderdeel te zijn van de ontwikkeling van kids.

Alarmbellen

Vanaf de twee jarige leeftijd beginnen kinderen zich te realiseren dat er een verschil is in geslacht. Vanaf deze leeftijd beginnen ze er ook vrolijk mee te spelen. Het is allemaal onschuldig, al ging ik er wel even van fronsen en gingen er toch wel even alarmbellen af. Zelf ben ik niet preuts en loop ik zonder gêne in mijn blootje door huis. Voor mijn kinderen wil ik ook niets van mijn lichaam verbergen, al is dat soms best confronterend. “Mama heeft dikke billen“, grapten ze vaak en mijn dochter noemt mijn borsten, bloesjes. Onschuldig en het maakt onderdeel uit van hun ontwikkeling en het creëren van een positief zelfbeeld.

Seksuele voorlichting, geslachtsdelen , kinderen, sex, seks, geslachtsorganen

Preuts

Zo ben ik zelf ook vrij opgevoed. Omkleden, douchen, even naar zolder rennen voor een handdoek, geen issue. Ik ken zelfs verhalen van vrienden die hun ouders nooit naakt hebben gezien, dit vond ik bijna onvoorstelbaar. Geenszins wil ik ze preuts opvoeden en door het goede, vrije voorbeeld te geven, hoop ik ze zelfverzekerd op te voeden voor de toekomst. Mijn kids (3, 5 7) zitten ook nog steeds samen in bad, waar ik geen problemen in zie.

Toch is de maatschappij soms best preuts, want een papa die in bad zit met zijn dochter is bijvoorbeeld een no-go, of bijvoorbeeld een kus op de mond van je kind is al helemaal een doodzonde. Maar niet in onze wereld hoor!

Ik ben twee en zeg nee

Friemelen

Jongens spelen al op jonge leeftijd onbewust met hun piemel terwijl meisjes hun geslachtsdelen met hun handen proberen te verkennen. Een moeder vertelde me zelfs dat haar dochter met pennen zat te klieren, of met voorwerp ging wrijven. Jongens zie je vaker in de weer met hun geslachtsdeel, maar dat komt vooral door het anatomische verschil. De geslachtsdelen van jongens zijn nu eenmaal toegankelijker.

Het is allemaal compleet onschuldig en hoort bij de ontwikkeling van het kind. Ze verkennen hun eigen lichaam. Toch ben ik wel alert omdat we in een hele andere, toch gekke wereld leven. En als je van de juf hoort dat hij ook genitaal aan het spelen is in de kring, dan is het wel tijd voor actie! Daar zou ik me zelf ook heel ongemakkelijk bij voelen.

knuffeldag, knuffel, cuddle n kisses

Hoe voelen kinderen zich wanneer met geslachtsdelen spelen?

De seksualiteit van kinderen is structureel anders dan die van volwassenen. Ten eerste is het niet gericht op een ander persoon, maar op het begrijpen van hun eigen lichaam. Volwassenen halen er plezier uit om zich te concentreren op het genitale gebied, terwijl kinderen genieten van fysiek contact. In de kindertijd is aanraking het meest ontwikkelde gevoel en genieten ze volop van een knuffel, een aai over hun bol, of schouderklopje.

Kinderen vinden het aanraken van hun geslachtsdelen fijn, maar ze houden net zoveel van knuffelen en strelen van andere delen van het lichaam. Het is aan ons ouders om ze hier op de juiste manier in te begeleiden en het niet af te straffen. Het hoort bij hun ontwikkeling. En als het vervelende vormen aan begint te nemen, doordat ze te pas en ten onpas gaan friemelen, kun je ze hier subtiel op wijzen. Maar het is de natuur en er is echt niets mis mee, wist ook de huisarts te vertellen toen ik er toch was en ik er zijdelings over begon.

Kunnen we praten over masturbatie?

Door de geslachtsdelen aan te raken, kunnen kinderen een hoge mate van opwinding bereiken. Jongens kunnen een echte erectie krijgen, terwijl bij meisjes de clitoris en het externe vaginale slijmvlies rood kan worden omdat ze bij wrijven meer bloedtoevoer krijgen. Ze ervaren echter in geen enkel geval hetzelfde plezier als volwassenen. Het is geen orgasme, maar eerder een aangenaam gevoel van warmte dat veel kinderen, indien gevraagd, als kietelen definiëren.

Dit is de reden waarom we in de eerste jaren niet kunnen spreken van masturbatie, maar eerder van een “genitaal spel”. Het is net als ieder ander spel te vergelijken waarbij drie componenten zijn betrokken: nieuwsgierigheid, plezier en verkenning.

Zorgen maken

Ik geef toe dat ik me zorgen maakte toen ik mijn eigen kind zag friemelen. We leven in een gekke wereld en je hoort de gekste verhalen. Ook weet ik dat er idioten op het web surfen met de verkeerde bedoelingen. Ik heb er een mama-radar voor en je haalt je dan de gekste dingen in je hoofd! Maar volgens deskundigen moet het echt worden beschouwd als bewijs van goede relaties met ouders en evenwicht met de omgeving. Het blijkt uit talrijke onderzoeken dat verwaarloosde kinderen zonder genegenheid nooit ‘genitaal spelen’.

konijnmagazijn, knuffel, geslachtsdelen

Ieder kind verlangt naar de liefde en genegenheid van hun ouders. Wij zijn er om een knuffel te geven bij pijn, om hand in hand op pad te gaan en om ’s nachts over het buikje te strelen bij buikpijn. En voor kinderen is het aanraken van hun vulva of penis op dat moment een vervanging voor moederlijke zorg, zoals het knuffelen van een beer of een pop bij het in slaap vallen. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken., zeg ik intussen ook tegen mijzelf….

Gerelateerde blog: “Genitaal spelen” Wat te doen als je kind speelt met zijn/haar geslachtsdelen?

bakkum

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op TwitterFacebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief