Delen vinden we super lief

Hoe geef ik mijn kind seksuele voorlichting? Dat is een vraag waar je als ouder ongetwijfeld wel eens bij stil hebt gestaan. Vroeg of laat is het tijd om je kind alles te leren over de bloemetjes en bijtjes, maar het is niet het makkelijkste onderwerp om het met je kind over te hebben, dus hoe begin je eraan, zonder jezelf ongemakkelijk te voelen? We willen de levenslessen uiteraard wel op de juiste manier overbrengen.

• Informatieboek voor jonge kinderen en hun ouders
• In een voor kinderen begrijpelijke taal geschreven
• Met duidelijke tekeningen ter ondersteuning van de tekst

Timing is alles bij seksuele voorlichting

Vroeg of laat zal je kind zelf vragen beginnen te stellen over sex. Gebruik deze vragen als aanleiding om over de bloemetjes en bijtjes te praten. Seksuele voorlichting is dus zeker niet maar een gesprekje, maar bestaat uit meerdere gesprekken en constante herhalingen van sommige vraagstukken.

Waar moet je op letten

Je mag zeker ook de aangename kant van sex met je kind bespreken. Bij seksuele voorlichting waarschuw je je kind dus niet enkel voor de soa’s. Als je je kind te veel angst inboezemt dan kan dat juist het omgekeerde effect hebben en dan kan je kind al vroeger beginnen met het experimenteren met seks. Maar wij zijn nog helemaal in de beginfase van voorlichting. Bij elke fase geldt een andere manier.

Seksuele voorlichting hoe pak je dat aan per leeftijd?

0 – 3 jaar

Het begin van seksuele opvoeding gaat over het verschil tussen jongens en meisjes. Gebruik ook woorden die jij prettig vindt om het uit te leggen, anders voelt je kind aan dat het over een vreemd onderwerp gaat. Bespreek dit ook even met je partner zodat je op 1 lijn zit. We hebben er zelf overigens nooit omheen gedraaid. Geen rare benamingen bijvoorbeeld. Een piemel, plasser en vagina werden niet omgezet in tolly, bloem, of iets anders exotisch.

4 – 10 jaar

Aan een kind van deze leeftijd kan je vertellen dat jij en je partner het leuk vinden om met elkaar te kroelen. Op de jongere leeftijd houd ik het bij knuffelen en kusjes geven. De kindjes vinden giechelen wat af als papa en mama elkaar zoenen. Ga altijd uit van de behoefte van je kind, telkens als hij of zij vragen stelt is het belangrijk dat je eerlijk antwoord. Hoe ouder je kind wordt hoe meer je hem kan vertellen over seks. Tegen de leeftijd van 10 jaar, moet je kind toch al wel de basis weten.

10 – 11 jaar

Begin voor deze leeftijd al met het praten over seks, anders kan het voor je kinderen gênant worden. Praten over seksuele opwinding komt wel later, eerst bespreken je kinderen dit met leeftijdsgenootjes. Dat bespreken ze waarschijnlijk ook niet met jou, maar met leeftijdsgenoten. Geef op deze leeftijd vooral uitleg over de fysieke veranderingen die je kind te wachten staan in de puberteit, zoals de menstruatie, de groei van baardhaar en schaamhaar en de eerste zaadlozing.

11+

Geef je kind preventieve voorlichting. Vertel hierbij over de ziektes die seks met zich mee kunnen brengen en benadruk het belang van veilig vrijen, waarna je een duidelijk beeld geeft over de verschillende vormen van anticonceptie.

Handig boek als ondersteuning bij een gesprek over seksualiteit met je kind.

Enkele tips

Het beste is om te reageren op de vragen van je kind over seks en om daarbij altijd eerlijk antwoord te geven! En durf vooral ook zelf het onderwerp aan te haken!. Begin jong genoeg met de seksuele voorlichting, maar vertel niet te veel in één keer. Als je over seks praat, zorg er dan ook voor dat je er bij verteld over liefde en verliefdheid. Deze gevoelens van verliefdheid heeft je kind misschien al wel eens ervaren en het kan daarom ook verhelderend voor hem of haar zijn, als je er eens over praat. Pak seksuele voorlichting ook niet altijd te serieus aan!

Ideaal boek

Het is ook meer dan normaal dat kinderen op jonge leeftijd vragen hebben rond hun eigen lichaam en seksualiteit: waar komen baby’tjes vandaan, waarom zoenen mensen elkaar, wat is verliefd zijn… In het boek van Dektas staat het verhaal van Zoë en Tom en vond ik ideaal bij de introductie van seksuele voorlichting. Hun poes heeft kleintjes gekregen. Net als je kind hebben Zoë en Tom een heleboel vragen, die beantwoord worden door hun mama en papa. Met behulp van dit leuke verhaal kun je het moeilijke onderwerp seksualiteit aansnijden.

Seksuele voorlichting 4-6 jaar Allereerste infoboek 9789044754759 |Isabelle Fougère | NUR 226 | €12,95 | 32 blz | geb 26,2 x 19,6 cm | volledig in kleur

Juf Ank

En anders zetten we juf ank gewoon in

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaatDelen vinden we super lief