Delen vinden we super lief

Elke ouder zal er anders op reageren als hij/zij zijn kind ziet friemelen aan de geslachtsdelen. Ik vertelde er al over in vorige mijn blog dat het ‘genitaal spelen’ onschuldig is. Toch zette het mij tegelijkertijd aan het denken. Want hoe reageer je op je kind. Neem je het voor lief, zeg je er iets over, of ga je in gesprek met je kleintje. De reacties van mede ouders varieerden sterk en heb de verscheidenheid aan reacties voor jullie verzameld. De volgende 4 tips en tricks deel ik dan ook graag…

Genitaal spelen: hoe te reageren?

Ouders voelen zich vaak ongemakkelijk als een kind hun geslachtsdelen aanraakt. We associëren het zelf vaak als vroege erotiek, terwijl dat geheel los van elkaar staat. Daarom kunnen we het ook beter geen kindermasturbatie noemen, maar ‘genitaal spelen’.

Hier ging het in de gesprekken met andere ouders ook over. Het lijkt nu alsof ik er heel gemakkelijk over praat, maar daar ging wel wat aan vooraf. Toen het wat langer aanhield bij mijn kindje, maakte ik mij gelijk zorgen! Als eerste reacties kun je als ouder je kind proberen af te leiden, onverschillig te zijn of de handelingen verbieden of zelfs te bestraffen. Maar niet alles werkt altijd even goed… en dit is waarom….

1.Doe niet alsof er niets gaande is.

Je kunt het beste je kindje niet afleiden of net doen alsof je neus bloedt. Als je dat doet, zal een kindje zich sneller verloren voelen omdat hij geen reactie van zijn ouders heeft ontvangen. Je kindje heeft namelijk van alles ontdekt en het is het beste om daar in mee te gaan als ouder. Door de nieuwe ontdekking bespreekbaar te maken, schept het duidelijkheid voor kinderen en kunnen ze er iets mee.

Je laat ze niet in het gewisse en je voorkomt ermee dat ze andere manieren zoeken om je aandacht als ouder te trekken. En eerlijk is eerlijk, ik trommel manlief soms graag op om met zoonlief piemelpraat te hebben. Mannen snappen elkaar. Toen bijvoorbeeld zijn kleine slurf klem zat in zijn gulp wist ik me geen raad en kwam superpapa als geroepen! De ‘mannen onder elkaar” hebben het er dan even man-tot-man over.

2.Schuldgevoel aanpraten

Experts zijn het erover eens dat het kind dat zichzelf aanraakt helemaal niet gecorrigeerd hoeft te worden. Je creëert hiermee een schuldgevoel en je wil juist dat een kind zich zelfverzekerd voelt en lekker in zijn vel zit. Er is niets vies of beschamend aan het “genitaal spelen’ om je eigen lichaam te ontdekken, hoe jong ook! ‘Let it go‘, is het advies van deskundigen!

Het berispen, of er naar gaan staren is absoluut geen educatieve methode. Laat staan ​​het fysiek bestraffen, door bijvoorbeeld op de handjes te tikken. Na verloop van tijd werkt dat zelfs averechts en neem je de spontaniteit en oprechtheid van kinderen weg. Laat ze lekker ontdekken, maar niet publiekelijk! Er zijn immers grenzen!

3.Accepteer het ‘genitaal spelen’

Wanneer je alleen bent met je kindje, probeer dan de ontdekkingen te omarmen. Ik benoem bijvoorbeeld het fijne gevoel, dat hij/zij mogelijk ervaart, maar dat hij dat beter privé kan doen. Ze mogen best weten dat je het gezien hebt. Ik ben wel vrij van geest, maar hoef er niet publiekelijk mee worden te geconfronteerd.

Ook kan ik me voorstellen dat je eigen ervaringen en opvoeding meespelen. De één is vrijer, of misschien preutser dan de ander. Wel maak ik kenbaar dat het niet uitmaakt of hij zichzelf aanraakt, maar dat het beter niet in het openbaar kan, dat het iets is van hem/haarzelf. Ik koppel het persoonlijk overigens geenszins met seks. Kinderen snappen daar nog helemaal niets van.

4.Grenzen bepalen

Het is nooit een goed idee om een kindje te berispen om zijn gedrag, contraproductief zelfs. Laat ze lekker hun lichaam ontdekken! Wel is het een goed idee om je kind duidelijk te maken om dit niet te doen waar andere mensen bij zijn! Niet omdat het genitaal spelen verkeerd is, maar omdat er algemene gedragsregels zijn. Dat wil zeggen dat je het kinderen zeker kunt laten begrijpen dat het aanraken van geslachtsdelen en het ‘genitaal spelen‘ iets normaal, aangenaams, maar absoluut intiems is.

Last but not least

Hopelijk heb ik je iets van advies kunnen geven. Het blijft een lastig onderwerp, maar het is een fase en kids groeien er weer overheen! Rest mij nog om onderstaande geinige video met jullie te delen. Deze video met dansende genitaliën ging viral in Zweden en laat op een geinige manier zien hoe het werkt. In het kader van het onderwerp vond ik het een grappige en luchtige afsluiter….

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op TwitterFacebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief