Delen vinden we super lief

Vloeken doe ik niet vaak, maar soms komt me daar een oerkreet uit! Vooral als ik mijn kleine teen stoot, mijn halve vinger er af snijd, of mijn hoofd tegen de wasbak aanstoot. De ‘F*ck’, ‘Shit’ en ‘G.V.D’ komt er dan zonder nadenken uit. In het bijzijn van de kids slik ik het overigens (zo goed als kan) in. Manlief was recent verbouwereerd door een vloekwoord van mij dat me nog steeds verbaasd….

Nondeju

Tijdens het ontbijt in een keurig hotel, probeerde ik mijn kinderen in toom te houden. Op het moment toen ze de jam en pasta over de tafel begonnen te smeren, riep ik “Nondeju, houd daar eens mee op”. Manlief hoorde me van een afstand en sprak mij daar op aan. “Gedraag je, er zijn hier meer mensen! Ik keek wel ietwat verbouwereerd, want ‘nondeju‘ is toch best netjes. “Nee hoor, beaamde hij“, “Dat is hetzelfde als GVD”!

Youre always cursing, youre always praying and youre always making love. It ain’t do-re-mi-fa-so-la-ti-do.” – Carlos Santana

Geen vloeker

Tegenwoordig is schelden dagelijkse kost en op geen enkel gebied meer te negeren. We zien het op TV, om ons heen en op het schoolplein. Ik probeer mijn kinderen hier van weg te houden en uiteraard ook mijzelf.

De jongere generatie gebruikt tegenwoordig hele andere scheldwoorden. “Stop hou op , je bent een barbiepop” is de favoriet van mijn zoontje”.Ook kwam hij recent met “K*t” en een GVD thuis. Hmmm, tijd om op op te treden als ouder. Je zult mij enkel betrappen op vloeken als het echt enorm tegenzit, al beweerden mijn kinderen vanmorgen het tegendeel. “Hoe kom je aan die woorden, dat is echt niet o.k”! reageerde ik boos op een vloekwoord uit de mond van mijn 6-jarige. “Van wie heb je dat geleerd”, vervolgde ik. Waar mijn zoontje doodleuk zei “van jou mama”… ehhh… is het echt?

vloeken, vriendschap, superhelden

No s**t !,  “F**king mooi

Die ene keer dat ik toch vloek is het in mijn geval nooit om iemand te beledigen, of te krenken. Het is eerder om stoom af te blazen, of als reactie op pijn of schrik. Recent hoorde ik tienermeiden met elkaar praten over de “fucking mooie” schoenen en de “kanker vette” outfit. Voor hen is schelden een bizarre manier om een onderlinge band te creëren, zonder dat ze hier iets mee bedoelen.

Als ik het overigens uit de monden van mijn kinderen hoor, mogen ze hun mond spoelen. “Vloeken mogen ze als ze 18 zijn” zegt mijn collega grappend. En zo is het, die houd ik er in! Daarmee vergoeilijk ik mijn sporadische vloek(je) gelijk. En geen zorgen hoor, ik ben overigens een net meiske! En als moeder wil je toch wel graag de juiste normen en waarden meegeven!

“!@#$ Grr &%!!!!”

geld tellen, aansprakelijksverzekering

Kleine enquete

Eigenwijs als ik ben, ben ik gaan struinen, of ‘nondeju‘ echt zo’n erg vloekwoord is. Daar was ik me niet van bewust, godlasterende scheldwoorden zijn al helemaal niet mijn bedoeling. Ook heb ik een vraagrondje gehouden bij de meiden op kantoor en legde hen mijn verhaal voor. Uiteraard vroeg ik hen naar het meest gebruikte vloekwoord. Wat floepen zij er uit om die momenten dat je even stoom met afblazen?

vloeken

Oh “, zegt de één, “dat is echt Go#4D%ver” De andere collega springt hier op in en zegt” Het hangt er van af hoe hard ik mijn teen stoot, anders komt er echt wel een “domme” achteraan” “En”, vervolgt mijn collega, “Met de klemtoon op de G”  “En weet je wat ik echt nooit zeg? Vervolgd ze”….”Chips” “Daar gaan mijn tenen krom van in mijn schoenen staan

Maar vinden jullie nondeju echt heel erg”, vraag ik nieuwsgierig. Ze keken me lachend aan. “Nee hoor, keurig zelfs” “Bij mij hoor je meer de vloekenwoorden zoals ‘kut’, ‘shit’, ‘klote’ en ‘fuck’ als er echt iets aan de hand is“ Je hoort me niet “hemeltjelief” roepen als mijn autospiegel er wordt afgereden?

Act like a LADY, Curse like a SAILOR”

Mother F&(*&(er

Onlangs werd ik scherp afgesneden in de auto met mijn kinderen achterin. Ternauwernood wisten we een ernstige situatie te voorkomen. Voor ik het wist, floepte ik er “M^%F()*-er” uit. Nou ik kan je vertellen dat ik dit nooit meer zal doen, want mijn zoontje van destijds 4 wist het vaak te herhalen, oeps!…! Kleine potjes hebben grote oren. Bij het vertellen van dit verhaal proestten mijn collega’s het uit van het lachen. Bij de één kwam er zelfs koffie uit haar neus. Ze beelden zich het al in hoe de kids bij mij achterin met gebalde vuisten en opgestoken vingers het andere verkeer seinden om mijn scheldwoord kracht bij te zetten.

Papegaaien

vloeken

En zo gaat het papegaaien van vloekwoorden ook in het openbaar. Hoe meer er openlijk gescholden wordt, hoe normaler het vloeken wordt en hoe sneller personen dit overnemen. Vooral jongeren zullen hier gevoelig voor zijn, waardoor ik extra waakzaam ben. Ze groeien in een andere tijd op, dat realiseer ik. Vooral doordat ze meer op (social) media zitten, zullen ze er  het meest geconfronteerd mee worden.

Herkomst

Nondeju komt van “Au nom de Dieu”, in naam van God , lees ik op wikipedia. Veel vloekwoorden hebben een bijbelse achtergrond, al hoor ik nu ook wel vaak ziektes, of ledematen voorbij komen. Ook jezusmina, of jesses hoor ik vaker  De woorden zijn vervormd, afgekort of door elkaar gehusseld om het voor gelovigen niet zo confronterend te laten zijn. De oorsprong ligt bij ‘‘Jesu Domine’, Latijn voor Jezus Heer. Waar de lettergreep ‘do’ verdween in de loop der eeuwen.

Jezusmina zeg ik wel als iets me boos maakt en verbaast. Toegegeven, en eigenlijk zonder hierbij de link te leggen met het geloof. En tja verder bevat mijn repertoire “Nondeju, kak, jesses, shit, fuck, verdorie, er zijn zoveel varianten Ik gebruik nooit vloekwoorden met een ziekte er in. De k-woorden zijn vreselijk en kunnen veel pijn doen. Je ziet dat schelwoorden vaak ziektes of lichaamsdelen bevatten, maar daar houd ik me verre van weg.

“Shit is the Tofu of cursing” 

vloeken

Gedistingeerd vloeken

Snotverdorie, zodeju, jeetjemina zijn ‘keurige’ vloekwoorden: Ok, ok, vloeken is niet ladylike, maar ik durf te beweren dat zelfs de koningin zal vloeken als ze haar adelijke teen stoot aan de royal boudoir. Dan worden de verbasterde, keurige vloekwoorden opzij geschoven en komt er ongetwijfeld een oerkreet uit! Ik eet mijn schoen op als de potverdrietjes roept als haar vinger tussen de deur zit. En wist je dat vloeken eigenlijk heel gezond is? Opkroppen is helemaal niet ok. En het vloeken van deze mama zul je niet zo snel in het openbaar zien, dat is best vulgair, maar hé een ‘nondedju‘ is toch helemaal niet zo erg!!?

Tot slot

Nu ben ik wel nieuwsgierig of jullie wel eens vloeken. En vooral, welke scheldwoorden er in jullie repertoire zitten! Nu eerste even met zoonlief een goed gesprek aangaan voor zijn morele kompas. Dat: ‘dat heb ik van jou’ vertelt hij uieraard ook aan de keukentafel bij vriendjes en laat ik nu toch echt nooit gvd zeggen, potdorrie! Toch een meisje uit het oosten hé!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief