Delen vinden we super lief

Tijdens mijn 1e zwangerschap was een ‘slijmprop’ compleet nieuw voor me. Wist ik veel dat het het verlies ervan de bevalling soort van aankondigt. De slijmprop kun je in één keer verliezen, maar ook beetje bij beetje, waardoor het niet opvalt dat hij er plots niet meer is. Bij mijn dochter, de 2e zwangerschap, was ik me er van bewust door er over gelezen te hebben en ging er daardoor op letten. Ik was ver over tijd (41+2) en was me ervan bewust dat mijn vliezen weer spontaan konden breken.

slijmprop,, zwangerschapskleding uitzet

Dit was wel heel hilarisch, maar die situatie probeerde ik te voorkomen door er bij alle uitjes rekening mee te houden. Toen ik een soort van ‘snot-achtige emulsie‘ zag liggen, wist ik dat de bevalling nabij zou zijn. Bij nummer drie wist ik helemaal wat ik kon verwachten en wist gelijk wat het was toen ik dat smerige plakseltje aantrof. Met bijna 42 weken op de teller, een welkome vondst. Ik kon én wilde niet meer zwanger zijn.

Slijmprop?

De slijmprop is aanwezig in je baarmoedermond en houdt de zaadcellen tegen die je baarmoeder willen bereiken om je te bezwangeren. Dit kan alleen in je vruchtbare periode als de normaliter stugge, harde prop “zacht en week” is. Tijdens de zwangerschap beschermt het je baby tegen infecties van buitenaf en sluit het de baarmoedermond netjes af. Als je lichaam zich begint voor te bereiden op de bevalling verlies je deze slijmprop. Juich alleen nog niet té hard, want het kan heus nog wel even duren voordat het zich echt aanwendt weet ik uit ervaring!

zwanger buik, lichaam, slijmprop

Eerder verliezen slijmprop

1 advies, ga er niet op letten! De slijmprop kun je namelijk dagen, maar ook al enkele weken voor de bevalling verliezen. De 2e keer verloor ik het in één keer en kon het herkennen aan de lange, slijmerige witte transparante sliert (met of zonder bloed). Als je de slijmprop beetje bij beetje verliest, lijkt het dat je wat meer vaginale afscheiding hebt dan anders.

Ook al beschermd de slijmprop je baby tegen infecties, het verliezen ervan is niet erg zolang je geen helderrood bloedverlies hebt. Het zegt meer iets over de voorbereiding van je lichaam dan over de daadwerkelijke bevalling. Dat kan nog wel even duren. Als je het door hebt dat je het verloren bent, is een bezoek aan de sauna nog wel mogelijk, maar ik zou dan wel bubbelbaden missen i.v.m infectie gevaar.

zwanger buik, lichaam, slijmprop

Verloskundige

Je hoeft de verloskundige niet te bellen, maar als je je zorgen maakt uiteraard altijd doen!  Zij zijn er om je gerust te stellen en ze worden met de meest gekke vragen gebeld, daar zijn ze voor! Bij het verlies van bloed, altijd bellen! 

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief